2017. május 8., hétfő

Egy igaz férfi

Jeffrey Archer: Egy igaz férfi 
Clifton-krónika 7.



                                                                                     





Szeretem a családregényeket, ezt a sorozatot nem szabad kihagyni, érdemes elolvasni! A Clifton és a Barrington család összefonódó sorsa jó értelemben, de függővé teszi az olvasót. Megkapóan alapos, egyenletes színvonalú a sorozat.




A családregény felöleli és végig kíséri a szereplők életével a teljes huszadik századot. A két család történetének folyamatos, lendületes alakulása kíváncsivá teszi az olvasót. Az író a cselekményszövés nagymestere, mesélésből is ötös! Archer eléri, átélhetővé teszi mi történik a szereplők életében.
Aki eddig eljutott biztosan végig fogja olvasni ezt a szórakoztató és fordulatos családregény-folyamot.



A politikai háttér az, ami igen tartalmassá teszi ezt a részt. A cím is kifejező és meghatározó.
A jó címválasztás egyébként mindegyik kötetre illik, nagyon találóak. Finom, lírai lezárást kap az olvasó. A végső befejezés szívszorítóan emberi, megható lett. Nekem Philemon és Baucis történetét juttatta eszembe ahogyan Emma és Harry sorsa lezárul. Szebb befejezést nem is tudnék elképzelni, Archer mesterien jelenítette meg a befejezésben azt, ami hosszú éveken át összekötötte ezt a házasságot: az egymás iránti őszinte, feltétlen szeretet és elfogadás.



Az epikus családregény képei egy lendületes akcióval indulnak, ott folytatódik a történet, ahol az Ütött az óra véget ért. Karin és "mostohaapja", Pengelly sorsa is megoldást nyer. Nem, nem árulom el, hogyan! Karin kiemelkedik a mellékszereplők közül. Jellemfejlődése itt ér a tetőpontra, és válik igazi hőssé, méltó párjává Giles Barrington-nak. Az ő életük is rendeződik ezzel. Ahogyan valójában minden szereplő élete sínre kerül, révbe ér Sebastian is egy váratlan szerelem révén, de Jessica a lánya is okoz komoly és meglepő eseményeket, kockáztatva tehetségét és sikereit. Ebben itt is nem kevés része lesz a boszorkányos Lady Virginiának.


Mindeközben, amit hiányoltam a Juharlevél hajó sorsával végre pont kerül a végig lebegtetett titokra is: mi történt anno a hajógyárban Harry apjával? Kiderül, ám elég kurta-furcsa lezárást kap ez a rész. Én egy hangsúlyosabb befejezést vártam ide. Ahogyan a show-t szinte ellopja Lady Virginia ebben
a történetben. Ő túl sokat szerepel, ármánykodik sikerrel, tényleg igazi boszorkány.  Még egy házasság is sikerül neki, meglepő módon. Ami nem baj, hiszen elképesztő, amit ez a nő művel! Kaland és váratlan fordulatok fűződnek ezúttal is nevéhez. Botrányos és erkölcsileg erősen elítélhető módszerei sajnos nem kapnak büntetést, hihetetlen, hogy mindig megússza! Igaz, a kierőszakolt apaság bizonyítást nyer, súlyos pénzeket fizet vissza.... amit sikeresen összecsal ezúttal is. A hogyanról nem mesélek, de a rossz oldalon álló börtönben lévő Mellors jó partner lesz, ha nem is önszántából. Ő még hoz váratlan fordulatot a cselekménybe. Lesz kiért, miért izgulni az olvasónak ezúttal is. A másik fő gonosz Sloane alakja is jól megrajzolt az előzményekben, ám most olyan vizekre tévedt, ahonnan már nem tud biztonságban partot érni...


Az angol arisztokrácia szokásai, gondolkodásmódja mellett jól megjelennek a sorokban a tudomány fejlődése (DNS), színházi-művészeti produkciók vagy a technikai újdonságok is beépülnek.
A szereplők élete révbe ért, karrierjük kiteljesedik. Az újabb parlamenti választások, Giles sorsa és a Torryk győzelme mellett, Emma megtisztelő ajánlatot kap Thatcher asszonytól. Ezek révén képet kapunk az akkori angol politikai életről is. Ami talán elég nagy hangsúllyal van jelen, de ez az életük, jól hozza a kor hangulatát.


Tetszett, ahogyan Lord Archer a saját életét, annak jellemző epizódjait is beleszőtte a történésekbe. Harry-ból sir Harry Clifton lesz, a királynő kitünteti a Buckingham-palotában, élete fő művének megírása válik fontossá, és sajnálatosan jellemző férfi-betegsége is mind saját élménye. A mesterien bonyolított családregény lezárult. Képei, történései valós eseményekre is épülnek, így igazi csemege lehet az olvasónak.
Nem csak szórakoztató izgalmakat ígér a szereplők sorsa, de ezek a kordokumentumok eredetivé is teszik a regény történtét. Tökéletes befejezés egy kiváló sorozatnak. Köszönjük, Lord Archer!




"Minden író úgy gondolja, hogy a legújabb munkája az eddigi legjobb, és én sem vagyok kivétel."








Jeffrey Archer: 1940. április 15-én született

A Clifton-krónika sorozatot 2011-ben kezdte írni, 71 évesen. Archer 32 éves koráig egy sort sem írt. Első regénye 1975-ben jelent meg Se több, se kevesebb címmel. 1979-es regénye a Párbaj jogait már hárommillió dollárért vette meg a kiadó. A sikerre jellemző, hogy Angliában a megjelenés hetében egymillió példány talált gazdára.




A Clifton-krónika regényfolyam eddigi kötetei: Majd az idő eldönti, Apám bűne, Féltve őrzött titok, Gondold meg, mit kívánsz!, Erősebb a kardnál, Ütött az óra.







General Press, Budapest, 2017
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634520016 · Fordította: Kiss Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése