2017. május 3., szerda

A szerelmes Királynő

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő 
Négy ország uralkodója






                                                                                       






Igazi meglepetés volt ez a könyv! Az író kivételes személye ezúttal valóban garancia a jó történethez. Mondhatni testközelből, személyes tapasztalatai alapján írta meg a regény történetét.


A százéves háború idejére, a XV. századba kalandozhatnak az olvasók. Aragóniai Jolán a regény főhőse. Az ő életét követhetjük nyomon 19 éves korától, amikor feleségül adják Lajos, Anjou herceghez. Kifejezetten szerencsés házasság lesz az övék, amit nem csupán a politikai érdekek kötnek szorosra, de az érzelmeik is. Igazán tetszetős, ahogy megismerkednek, és egyre jobban megbíznak egymásban. Azt gondolnánk a királyok és királynők, hercegek élete csupa móka, szórakozás: estélyek, bálak, vadászatok a program. Némi kacérkodás, kis szerelmes kalandok, intrikák a felszín.


Ám itt is érző és valós emberek élnek, állnak a történelem forgatagában. Ők is szeretnek és gyűlölnek, álmodoznak vagy intrikálnak, ha kell meghalnak egy eszméért. Sorsok bontakoznak ki
a lapokon: árulással, szerelemmel, őrülettel vegyes a légkör. Megfelelni, bizonyítani az országnak, éppen úgy fontos, mint a királyi anyósnak. Aki, Blois-i Mária, kivételes személyiségével segíti és elfogadja Jolánt. Aki akkor még nem is s ejti, micsoda feladatok várnak majd rá uralkodása során. Blois-i Mária éltéről is kapunk ízelítőt, bizony kemény próbák elé állította őt is a sorsa.



Nem csak a főhőseink életét látjuk átfogóan, de az egyes mellékszereplők is hangsúlyosak. Főként
a női sorosokra, érzelmekre koncentrálódik a történet, a nők szerepe kerül előtérbe. Jolán okos, intelligens személyisége mellett sok más női sors is kirajzolódik a szerető felség, anya és okosan politizáló nő képe mellett. Minden mindennel összefügg, de a hatalom mindenek előtt, és minden áron... Ez lehet korai, még gyerekek összeházasítása, érzelmeket teljességgel kizáró, vagy kegyetlen testvérgyilkosság is. A méreg is hatásos, nem is beszélve a betegségekről. Miután fiatalon megözvegyül, (36 évesen, öt gyermekkel) rá marad a feladat, hogy beteljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig összetartania az Anjou-család életét.


A feleség képe mellett az anyai felelősség, gondoskodás az, ami még végig ott van a regény történetének mozgatói között. Felelősséggel felnevelni, vagy ha kell gyászolni. René a harmadik gyermek sorsa lesz még jobban kibontva a történelem viharaiban. Elsőszülött fia, Lajos király haláláról négy hónappal később szerez tudomást. Pedig a futárok jártak, ám a távolságok nagyok voltak. Kémek, besúgók mindenütt voltak, ami még meglep volt a történetben. Az első rész után történetben feltűnnek a kor híres szereplői: az orléans-i szűz vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. Ezek voltak talán a legérdekesebb részek számomra. Jó stílusban megírt, tartalmasan szórakoztató regény.


Fontos és izgalmas ezeknek a sorosoknak a hátterét megismerni, sok politikai, hatalmi kérdés mögött ez áll. Igazán mélyrehatóan, alapos történelmi ismeretekkel idéz meg ezt a korszakot, és mutat rá, mi mindenre képesek a nők. Néha bizony keményen megszenvednek egy egy döntést, történést. Mozgalmas, eleven történelmi freskót kap az olvasó, hiteles háttérrel. Akik Fábián Janka vagy Philippa Gregory történelmi regényeit szeretik, nekik különösen ajánlom, fog tetszeni. Üdítő élmény volt nekem is ez a regény. A történetben való eligazodást remek családfa segíti a könyv belső lapjain.



Én magam is nagyon szeretem, amikor ilyen olvasmányosan közel kerül hozzám a történelem. Szinte beszippant az a világ, mivel nagyon szemléletes a korrajz. Ráadásul erről az időszakról ne igazán van még regény sem. Nem csak a ruhákra, ékszerekre, mulatságokról mutat képet. Bár romantikus történelmi regénynek nevezik, szerencsére nem a rózsaszín, csöpögős fajta. Méltó egy királyi udvarhoz illő, intrikákkal és cselszövésekkel átfont történet ez. Felkelti az érdeklődést a kor, és személyek iránt, igazi történelmi regény. Izgalmas, hiteles, szórakoztató és nem több. De hát mi is kell több. Romantikus regénybe oltott történelem, hangulatos leíró részekkel, pergő párbeszédekkel és szerethető, gyűlölhető szereplőkkel. Nagyon olvastatja magát, az udvari életről pedig egészen sokat megtudhatunk. Biztosan elolvasnám az írónő többi könyvét is, amennyiben kiadják őket idehaza. Várom a sorozat folytatásait.



















Marie-Christine von Reibnitz, a kenti herceg felesége, a brit uralkodói család egyetlen magyar származású tagja gróf Szapáry Frigyes unokájaként rendszeresen látogat Magyarországra. Eddig hat könyve jelent meg angol nyelven. A legutóbbi három kötete egy trilógia, melynek első része: A szerelmes Királynő – Négy ország uralkodója hetekig vezette a brit könyveladási sikerlistákat.







Libri, Budapest, 2017


416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634331087 · Fordította: Szkokán Boglárka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése