2015. november 10., kedd

Elfojtott sikoly

Angela Marsons: Elfojtott sikoly 




                                            

                                                                  





Imádtam ezt a krimit! Ha röviden kellene jellemeznem, akkor kérem a folytatást, de máris! Remélem nem kell sokat várni és a General Press Kiadó kedvében jár a jó krimit szerető olvasóknak. Mert jó krimit nem könnyű írni. És ez jó, kiemelkedik az átlag krimik színvonalából Angela Marsons első kötete. Erős, jó kezdés, ilyenre csak évekkel korábban emlékszem, hogy egy új szerző már az első könyvével lenyűgözzön.


Lisbeth Salander óta nem találkoztam ennyire jól kitalált és megírt női főszereplővel. Élmény volt! Már a belépő jelenete megfogott, amikor megismerkedünk a nyomozónővel Kim Stone figurájával: éppen motort szerel, amikor befut a riasztás, esemény van. A tett helyszínén, néhány oldallal arrébb egy apró, de jó jellemzést villant fel az írónő, amikor Kim rácsodálkozik az áldozat márkás retiküljére... ő olyat soha nem hordott. Rögtön a szívembe zártam a nyomozónőt. Később sem okozott csalódást, remek és erős karakter végig. Ahogyan a krimi is egy lendületes és sokrétű olvasmány volt, eredeti humorával. Amit szintén a nyomozónőnek köszönhettünk elsődlegesen. Ironikusan szarkasztikus humora ellenére is szerethető figura, ahogyan remek karakter a társa, Bryant felügyelő is. Jó párost alkotnak.




A történet is kedvemre való volt, szeretem a régi, sötét titkokat, amik bizony csak kiderülnek. Adott egy sok éve bezárt, elhagyott gyermekotthon, ahol egy professzor ásatásokat szeretne végezni. Ám ezt különböző helyi erők akadályozták meg eddig. Most az engedély birtokában elkezdődik az ásatás, és sorra kerülnek elő a nem is túl régi holtestek... a volt dolgozók pedig a jelenben esnek áldozatul egy gonosz gyilkosnak. Ennél többet nem is árulok el, mert izgalom és fordulat bőven akad. Kim sorra deríti ki az elleplezni akart, régi rejtélyeket. A figurák életszerűek a történet viszi magával az olvasót. Nem tudtam kitalálni ki az igazi tettes, pedig akadt tippem, lassan már mindenki jelöltem volt. Oka is lenne rá mindenkinek.



Kiváló jellemrajzokat olvashatunk a szereplőkről. A múltuk titkait elleplezni akaró régi dolgozók életéről sok érdekes és meglepő háttér-információ derül ki. Mert bizony takargatni való titka mindenkinek van. A krimi, szinte egy ülésre olvastatja magát, odaszegez a fotelhez. Megfog és nem enged, a sekély sírhantok és az elhagyott, kiégett épület rémes titkokat rejtenek. Nagyon jó cím az Elfojtott sikoly a sok egyéni emberi élet drámáira.

Végre egy olyan krimi, ami színt hoz a dömpingbe, kicsit több, mint egy szimpla nyomozás, bűnös keresés. Mert itt akad bűnös több is, több okból is. Elképesztő sorsokat ismerhettem meg és nem csak az elhagyott, eldobott gyermekekére gondolok. Kim maga is küzd élete démonjaival, ezt szépen, ívelten rajzolja meg Angela. Nem csak azért jó a történet, mert Kim is nevelőszülőknél és otthonban nevelkedett, és ettől még valóságosabb és emberibb lesz a figurája. A végére egy olyan gesztusról tesz tanúbizonyságot, hogy bizony leesik az olvasó álla és nem kicsit fog meghatódni. Olvassátok el, érdemes! 


Intenzív, erős történet érzelmileg is nyomot hagy az olvasóban. Akciódús pszichothriller, humorral. Remek kikapcsolódás, jó szórakozás ez a krimiszerető olvasóknak. Az sem mellékes, hogy ez egy egészen friss újdonság, hiszen külföldön tavasszal tarolta le a sikerlistákat. Bízom abban, hogy Angela Marsosn személyében új kedvencet találtam, és a következő rejtélyes történetével is hozza ezt a szintet.





Angela Marsons: Elfojtott sikoly című krimije itt megrendelhető:
http://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/sci-fi-fantasy-krimi/elfojtott-sikoly
Már e-könyvben is!
http://www.lira.hu/hu/ekonyv/szorakoztato-irodalom-1/krimi/elfojtott-sikoly-ekonyv-epub-mobi









Eredeti mű: Angela Marsons: Silent Scream
Eredeti megjelenés éve: 2015.

General Press, Budapest, 2015
360 oldal · ISBN: 9789636438142 · Fordította: Szieberth Ádám








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése