2015. november 15., vasárnap

ABBA - Frida 70! Respect!

ABBA - Frida 70! 
Respect! 


                                     





Az ABBA története közismert, nézzük a vörös-barna hajú Frida életének állomásait az együttes előtt és után. 
Anni-Frid Lyngstad Norvégiában, Narvik városában született 1945. november 15-én. A Norvégiát megszálló német csapatok katonája volt az édesapja Alfred Haase, ami meghatározta gyermekkorát. Édesanyja a mindössze 19 éves Synni Lyngstad. A szerelem háborúban sem ismert határt...

A falubeliek, ahol éltek gyűlölték a megszállókat, Synni mégis beleszeretett az egyik katonába, a rövid románcuk 1945 februárjában a németek kivezénylésével ért véget, Synni pedig ott maradt a német katonától terhesen. Így még abban az évben november 15-én hozta világra Anni-Frid Synni Lyngstadot, ismertebb nevén Fridát. A falu kiközösítette a családot, Fridát német fattyúnak csúfolták. A nagymama megelégelte ezt és 1947 tavaszán a kis Fridával együtt Svédországba költözött. Synni követte őket, de már nem élvezhette a svéd semleges állambeli életet, sajnos 1948. szeptember 27-én meghalt. Fridát így a nagyanyja nevelte, akivel esténként együtt énekeltek régi norvég népdalokat. A lányka felcseperedett, és énekesnő lett belőle. 17 évesen férjhez ment Ragnar Fredrikssonhoz, akitől megszülettek gyermekei: Hans (1963), Lise Lotte (1967-1998. USA) 1970-ben elváltak.

A nagy sikerek továbbra is elkerülték őt, ennek ellenére 1970-ben elkészítették első albumát Frida címmel. 1971-ben pedig végre eljutott a toplisták élére is a Min Egen Stad címû dallal, majd lemezcéget váltott és a többi lemezét már a Polar adta ki. 1972-ben a People Need Loveâ-val aratott siker még az ABBA helyett a nem éppen rövid Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid megnevezést használták.


Ezután nem foglalkozott szólókarrierjével és csak az ABBA-nak szentelte magát. 1975-ben azonban megjelentette addigi legsikeresebb szólóalbumát a Frida Ensam-ot (Frida egyedül) rajta a Fernando eredeti svéd változatával, amit később az ABBA-val is elkészítettek és hatalmas sláger lett.


                     






Fridát eljegyezte Benny, de az esküvőre csak nagyon sokára, 1978. október 6-án került sor. Ebből a házasságból nem született gyermeke, sőt a frigy csak 1981. februárjáig tartott. Az utolsó közös ABBA lemez a Visitors slágere a When all is said and done, melyet Frida és Benny válása ihletett meg.


1982-ben az ABBA is visszavonult pihenni, ami azóta is tart. Hivatalosan soha nem oszlott fel az együttes. Már az együttes előtt is voltak szóló lemezei, a legnagyobb sikere az 1982-ben megjelent Phil Collins produceri segítségével elkészült Something's Going On album, amiből akkoriban 1,5 millió példány talált gazdára. Duettet is énekeltek. 1996-ban volt az utolsó lemezének megjelenése egy új svéd nyelvű albummal, a Djupa Andetag-gal (Mély lélegzetek€), ami bár csak Skandináviában jelent meg, ott hatalmas siker volt. Máig ez az utolsó szólóalbuma, de nem hagyta abba az éneklést és évről évre új dalokkal lepi meg rajongóit: 2002-ben duettet énekelt Filippa Giordano-val, 2003-ban Dan Daniel-lel készített egy kislemezt jótékonysági célra, 2004-ben pedig Jon Lord új albumán énekelt egy dalt The Sun Will Shine Again címmel. Idén, 2015 februárjában is egy új dallal örvendeztette meg rajongóit.1865 a dal címe.
Ma már jobbára csak néhány az ABBA-val kapcsolatos promóciókon, interjúkon vesz részt.


1992-ben újra rátalál a szerelem, Frida férjhez ment Ruzzo Reuss herceghez. Ám férje 1999. október 29-én rákban meghalt. Lányát, a harmincéves Lise-Lotte (aki közben férjhez ment és gyermeket is szült), 1998. január 13-án autóbalesetben vesztette el. Anni-Frid Lyngstad jelenleg Svájcban él, 2010 óta szőke.

Saját bevallása szerinti kedvenc ABBA dalai: Waterloo, Fernando, Mamma mia, Dancing Queen, Money, money, money, Knowing me, knowing you, I wonder, Summer night city, Take A chance on Me, Thank you for the music. 








Anyám! Nem hiszem el... (egy évjárat vele). A képeken, videókon örök fiatalok maradnak.
Frida! Köszönöm a zenét!


Forrás: wikipédia, Magyar Abba- oldal és a Mamma Mia! könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése