2015. november 2., hétfő

Akvárium

David Vann: Akvárium 


"Mindig az kell, amit nem kaphatok meg."

                            





David Vann idén tavasszal megjelent regénye egy egészen mai, friss történet, ami most került példás gyorsasággal a hazai olvasók kezébe. Színes és rajzos borítója jól kifejezi, hozza a történet hangulatát. Főhősünk Caitlin, tizenkét éves, magányos kislány, aki szereti a halak színes világát, magányát velük osztja meg. 




Édesanyja egyedül neveli, viszonylag nehéz körülmények között élnek Seattle-ben. Magányát a halak társasága a városi Akváriumban eltöltött idő oldja. Az egész világot egy nagy óceánnak képzeli, a lakásuk is egy akváriumként jelenik meg a történetben. Caitlin kedves, okos, éretten gondolkodó kislány, szeretetre, családra vágyódik. Ugyanis nekik nincs senkijük sem. Apjáról nem is esik szó, de más egyéb rokon sem létezik kettőjük életében. Anyja keményen és sokat dolgozik, dokkmunkás, targoncás a kikötőben.


Caitlin idejét iskola után a halakkal tölti, mindennap itt veszi fel anyja munka után. Egyik délután kiderül, mindketten megismerkedtek valakivel. Steve, az új barát és anyja munkatársa jó figura, józan gondolkodású, vidámságot hoz az eseményekbe. A történésekben ott lappang érezhetően valami titokzatosság, ami az anya múltjából ered. Erről egyszerűen nem beszél, nem tudunk szinte semmit, hiába faggatja a kislány édesanyját a gyermeki kíváncsisága nem kap válaszokat.

Elrontott élete, elvesztett lehetőségei miatt az anya figurája egy megkeseredett alakot mutat, nem lett szimpatikus. Élete egyetlen körforgásból áll, amiben a kislánya a vigasz, ő ad értelmet életének. Korai ébredés, rohanás munkába, túlórák, küzdelem a napi megélhetésért. Steve oldja ezt a feszült tempót, ő hoz némi színt kettejük sivár életébe. Caitlinnek hiányzik az apja, de erről anyja egyszerűen nem hajlandó beszélni, így amikor közli, neki is van egy új barátja az akváriumban megismert öregember személyében, anyja rögtön rosszat sejt.


A lélektani regény itt komoly fordulatot hoz, az események felpörögnek. A súlyos családi titok repedezni kezd. Ki ez az ember, mit akar tőlük? Miért szereti, ragaszkodik a kislányhoz, miért próbálja életüket segíteni? Még a rendőrség is akcióba lép! Hamarosan mindenre fény derül, ki a titokzatos öregember, hogyan kapcsolódik életükhöz nem kis meglepetést okoz. Egészen felforgatja, megváltoztatja anya és lánya addigi életét, kapcsolatukat.

Vajon nyerhet-e bocsánatot, visszatalál-e lánya lelkéhez? Caitlin ragaszkodása ellenére is az anyja tiltja őket, nem örül az új barát felbukkanásának. Sőt, elképesztő módon próbálja a férfi életét tönkre tenni, bosszút állni. Egyszerűen a kislány érettebben, józanabbul gondolkodik, mint az anyja. A régi sérelmeket elfelejteni nem lehet, de a megbocsájtás sokat tenne. Nem lehet, nem érdemes egy életen át cipelni a múlt fájdalmait.

A nehéz témát boncolgató történet megható és szívbemarkoló. Caitlinre még várnak nehéz pillanatok, amit anyja okoz neki. Elképesztően megkeseredett ember, dühkitörései félelmetesek. Az érzelmek hullámzása jellemzi, a történet felkavaró. Nehéz megérteni és elfogadni a nő álláspontját, hiszen egy új életformát, családod jelenthetne. A lelki sérüléseit magában hordozó nő, a boldogságot a könnyebb életet utasítja el. Képesek lesznek megoldást találni? Steve, Caitlin és meg tudják győzni, lépjen túl, kezdjen új életet? A család összetartása, küzdelem az elmagányosodással és az ébredező kamasz-vágyak keverednek a sorokban.

A múlt fájdalmainak elengedése és túllépni az egykori sérelmeken nem könnyű, ezen múlik most mindannyiuk boldogsága. Az évekig elfojtott düh és a megbocsátás kérdései hullámzanak a sorokban. A kislány és egyetlen iskolai barátnője közti érzéki, érzelmi kitörések a meglepetést hozzák a történetbe.
Hogyan sikerül, hogyan alakul ez a néhány ember élete, mi lesz a végkifejlet az kiderül a regény végére.






David Vann Alaszkában született, és mivel első regényét (Legend of a Suicide) nem tudta kiadatni, hajóépítő és kapitány lett belőle. Azóta ez az ominózus kötet már 10 díjat nyert, és 20 nyelvre fordították le. Az Akvárium a legutóbbi könyve. Nem csak regényeket, hanem memoárokat, novellákat és különböző lapokba cikkeket is ír. Nemzetközileg sikeres könyvei 15 díjat nyertek már, köztük a legjobb külföldi regénynek járó elismerést Franciaországban és Spanyolországban, valamint 75 különféle sikerlistán tűntek föl egy tucatnyi országban.




Díjak, jelölések:
The New York Times Book Review szerkesztőinek választottja
2015 – március legjobb könyveinek egyike az Amazonon
Az Observer szerint az idei év legjobban várt regénye.





A könyvért köszönet a Tarandus Kiadónak!

Tarandus, Győr, 2015
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155584060 ·  
Fordította: Lázár Júlia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése