2015. november 28., szombat

A tenger háza

Elisabeth Gifford: A tenger háza 






                                                             


Múlt és jelen. Legenda és valóság - ahogyan a borító ígéri. Mesésen gyönyörű és különleges táj, Skócia adja a hátteret a két szálon futó, misztikus meséhez.





Ruth története 1992-ben veszi kezdetét, amikor férjével egy régi parókia épületében szeretnék új életüket elkezdeni. A fiatal szerelmeseknek ideális és ellenállhatatlanul gyönyörű a Tigh na Mara azaz a Tenger háza. Az épület azonban évtizedes sötét titkokat rejt, amiről a fiatalok nem tudhatnak. Azonban a titkok, bármennyire régiek, az a dolguk, hogy kiderüljenek. A felújítás során a padló alól egy láda kerül elő, a furcsa tartalma pedig az események elindítójává válik. Az Üvöltő szelek hangulatát idézi meg a regény cselekménye: zord táj, misztikum, szél és háborgó tenger.


Visszarepülünk az időben 1860-as évek Skóciájába, a felföldi élet és mítoszok világába. Ruth nyomozni kezd a ház előző lakója, élete után. Egy régi ház történetét elmesélni, kik és hogyan éltek ott régen, mi történhetett velük remek és kalandos vállalkozás. Ezáltal bepillantást nyerhettünk a régi lakók életébe, megismerjük az újak problémáit és nyomasztó előéletüket. Ruth élete is hordoz titkokat, amikkel most bizony most szembe kell nézzen. A mítoszokon, legendákon alapuló történet és a szigetvilág korabeli hangulata  beszippantja az embert. Azok a részek vittek előre, a titkokról valóban szépen hántotta le a kagylóhéjat az írónő. Néha Ruth már már idegesítő, felesleges figurává vált. Az ő története annyira nem volt érdekes, bár kétségtelenül szomorú volt. Michael a férje sem különösebben jelentős szereplő. Öccse és barátnője, Szirom feltűnése érdekes és ők jobb karakternek tűnnek az epizódokban. Szirom nagyon is kedvelhető alak, míg Ruth depis, hisztis jellem.





Ruth kideríti, hogy Alexander Ferguson az egykori lakó élete sem volt mentes a titkoktól, holott ő maga is a titokzatos lények után nyomozott. A Darwini fajelmélet foglalkoztatta Alexandert, aki széles érdeklődésű és okos ember volt. Moira a szerelme nagyon jól kitalált és eredeti alak, róluk bizony többet is olvastam volna. A régi hiedelmek és a misztikum jól ötvöződött e regényben. A sellők, fókatündérek, selkik-k különös világa, a tenger varázsa, illata már már érződött olvasás közben. A kies, szél-fújta táj és a tenger varázsa az, ami megfogja a romantikára vágyó olvasót. Érzések, képek és a tenger hullámai viszik az olvasó képzeletét.


A legendák és némi kis történelmi kitekintés Skócia történelmére tette érdekessé még az eseményeket. A történet nem igazán pörgős, inkább elmélyülős, gondolkodtató. A leírások is lassítják az olvasást, ám ezekre a magyarázó részekre szükség van. Sok érdekes misztikumról, különös tengeri lényekről olvashatunk, amitől a legendák újra megelevenednek. A végső magyarázat a selkik létezésére pedig egészen meggyőzött. Egy romantikus, izgalmas titkokkal teli könyveket olvashattam. 











  General Press, Budapest, 2015
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636437619 · Fordította: Kiss Ádám


1 megjegyzés:

  1. Igen, Moiràt én is nagyon megkedveltem, nagyon jól eltalált szereplő volt.
    zsófi

    VálaszTörlés