2015. szeptember 20., vasárnap

Rögös út

Lee Child: Rögös út 
Jack Reacher 10.




                          
"Reacher, egyedül a sötétben. A rögös úton."






A szerző nevével fémjelzett sorozat tizedik része jelent meg ismét, modern, új borítóval a General Press Kiadó jóvoltából. Az eddigi részek egyik legjobb története került új köntösben
az olvasókhoz. Bevallom, Reacher az egyik kedvenc karakterem, három történetét nem olvastam még. Most először visz a sorozat Amerikán kívül, a megoldás szálai Angliába vezetnek.


A Jack Reacher rajongók tudják már, hősünk mindig belekeveredik valahogyan valamibe. Ez esetben egy ártatlan kávézás során lesz tudtán kívül fontos szemtanú. Reacher, a volt katonai rendőr nyugodt, higgadt természetű ember. Amikor megtudja, miért is lenne szükség az ő pontos megfigyelésére, elfogadja
a felkínált lehetőséget, hogy segít megtalálni az egykori katona, Edward Lane elrabolt feleségét. Főleg, mert a nyolcéves kislánya is vele együtt tűnt el. Persze a honoráriumnak felajánlott egymillió dollár is nyomós érv, hogy magánnyomozó legyen.

 A lendületes és színesen izgalmas történet, sok eredeti esemény és helyszín felhasználásával varázsolja el az olvasót. A dúsgazdag kommandóvezér körül sok a titok. Már az első feleségét
Annát is elrabolták egykor, ami nem végződött jól. A pénzének forrása szintén sötét titkot sejtet. Rendőrség természetesen kizárva, csak Lane magánhadserege és Reacher az, aki az emberrablók nyomát kutatja. Fontos helyszín a  csapat bázisa, ami New York híres épületében a Dakota-házban van. Ez több humor és érdekesség forrása is a történetben. Feltűnik egy titokzatos nő is, aki minden lépésüket figyeli. Ő az események során Reacher segítőjévé válik. A hogyan és miért legyen meglepetés! Nekem a mellékszereplők közül ő volt a kedvencem. Okos és tudatos nő.

Az eltorzított, rejtélyes hangú rabló hatalmas váltságdíjat követel, és az összeg ráadásul egyfolytában emelkedik. Izgalmas és fordulatos kalandok várnak a szereplőkre. Jack célja, hogy megmentse az elrabolt asszony és kislánya életét, és nem mellesleg egy szerencsétlenül járt bajtárson is segítsen. Ugyanis egy régi, balul sikerült katonai akció is nagy jelentőséggel bír az eseményekben.
Edward Lane-ről az aggódó férjről mesteri emberábrázolást mutat az író. A titokzatos segítőjéről, Gregory-ról is meglepő dolgok derülnek ki.

A szereplők rokoni kapcsolatai érdekessé teszi a történések sorát. Húgok és nővérek testvéri összetartozása ad különös ízt a kriminek. A háttérben bosszú és szerelemféltés mozgatja a szálakat. Az író egyértelműen jó leíró, a történet élvezetes. Szépen építi fel a cselekményszálat, a beépített "csavar" működik. Ebbe kiválóan illeszkedik Reacher kivételes személye, igazságérzete. Lee Child nagyszerű karaktert teremtett. Igazán jó, hogy csak a főhős Jack Reacher személye állandó, így önálló történetként olvashatóak.

A végére szinte egyedül marad Reacher a rögös úton a kiképzett zsoldosok ellen. A cím is értelmet kap a végére. Magányos igazságosztóként valódi magánháborút vív az angliai farmon. Győz az igazság, a sok kalandos fordulat és titok után a szerelmesek egymásra találnak. Kik azok? Olvasd el és nyomozz Reacher-rel!

A kereken huszadik, legújabb történet jövőre érkezik idehaza.


5/5




Lee Child 1997-ben adta ki az első könyvét, amiben szerepel Jack Reacher. Ez az  Elvarázsolt dollárok címmel jelent meg.
A könyv rögtön elnyerte az Anthony-díj és a Barry-díj „a legjobb debütáló regénynek” járó kitüntetését. Igazán jó indítás volt. Lee Child ma az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Könyvei állandó sikerlistások, több, mint negyven nyelvre fordították le eddig. Számtalan díjat is nyert, legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját. Angliában született (Coventryben), de már jó ideje New Yorkban él feleségével.











Eredeti cím: The Hard Way
Eredeti megjelenés éve: 2006


General Press, Budapest, 2015
352 oldal · ISBN: 9789636438067 ·  
Fordította: Gieler Gyöngyi




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése