2015. szeptember 9., szerda

Peremvilág

Onagy Zoltán Tímea Gulisio: Peremvilág 
 Szerelem tiltott utakon

                                                              
"Látszattolerancia, vagy az emberi lélek ismeretének teljes hiánya, netán mindkettő."




Az Athenaeum Kiadó új kötete igazi meglepetés!
Az alcím mindent elárul. Amikor a boltokba kerül egy ilyen témával foglalkozó könyv a melegekről, vagy a ritkábban a  leszbikusságról mindig ott a lehetőség, hogy botránykönyv születik. Nos, ezt nagyszerűen elkerülték a szerzők. Onagy Zoltán már írt hasonló, "beszélgetőskönyvet", kettőt is. Most egy fiatal és tehetséges prózaírással és festészettel is foglalkozó leány a beszélgetőtársa. Téma pedig a leszbikusság.



Milyen melegnek lenni akár nőként éli meg az ember vagy férfiként. A háttér, lelki oldal is remekül megjelenik. A téma valóban nyílt és őszinte válaszokkal kerülhet közelebb az érdeklődő olvasóhoz.
Tímea Gulisio nem jön zavarba a kérdésektől, érezhetően valóban őszinte válaszokat ad. Néha bizony meglepően nyíltan válaszol. Nincsenek tabuk, a "jajj, erről inkább ne kérdezz" itt nem játszik. Valóban őszinte és tartalmas beszélgetés részesei lehetünk. A kérdések jól átfogják a témát. A vadász és zsákmány kérdésen túl a hit és erkölcs, se veled - se nélküled-ig egészen a melegházasság lehetőségéig terjednek a válaszok, sok irodalmi és történelmi kitekintéssel. Valójában nem tabudöntögetésről van itt szó, csak egy alapos és őszinte beszélgetésről. Nem kevés önkritikával.

"De jól esik a vadászat. Leszbikus nő viszonylag kevés van, ám biszex és kíváncsi, meg törődésre vágyó rengeteg."



Mesél a családjáról, nevéről, és a kezdeti bátortalan érzéseiről. Sok esetben a sztereotípiák is megdőlnek.
Mit is jelent „más”-nak lenni, lelkileg, társadalmilag, régen és napjainkban. Tímea izgalmas beszélgetőtárs, hallatlanul szókimondó, nem kendőz el semmit. Bevallom, volt már ilyen témájú könyv a kezemben, de ez tényleg kitűnik őszinteségével. A legérdekesebb talán a végén a különböző "fíliák" felsorolása. Ugyanakkor, biztos vagyok benne, hogy lesznek, akiknek ez már sok. A vallási oldalát már nem is említeném... Bővebbet Tímea írásairól, képeiről a linken!


Izgalmas kérdés, hogy a hatvanhárom éves író és az alig huszonhat éves lány hogyan is került kapcsolatba, amiből ez a könyv született. Akikben bármiféle ellenérzés van azoknak nem igazan ajánlom, pedig segíthetne az elfogadásban, megértésben. Akiket érdekel a téma és nyitottak azok pedig biztosan sok érdekességet fognak kiolvasni a sorokból. Mindenképpen okos és tanulságos beszélgetés ez. Egy igazán mai, alkotó ember érzéseiről világlátásáról mesélnek a sorok. Különös, nem mindennapi a történet. A homoszexualitás régen is és ma is megosztó téma. Melegnek lenni még mindig veszélyes Európa keleti részében. Az elhallgatás pedig megöli a lelket. Kiemelném a képzőművészeti részét: képek, filmek elemzésével, népszerű és közismert emberek említésével segítik megérteni és elfogadni ezt az érzést.

Valóban ez az a téma, amiről egyre többet lehet beszélni, mégis keveset tudunk. Az egész életre kihat és nem csak a szexről, partnerkeresésről szól! Léleknyomorító folyamatos képmutatásban élni. Ezzel szakít most bátran Tímea. Őszinte, kitárulkozóan mély beszélgetést olvashat a kedves olvasó. Tímea figyelemre méltóan nyilatkozik, sok kérdésre ad választ. Nem mondom, hogy nem kerekedett el a szemem néha, mondott újat a témában. Ajánlom nem csak az érintetteknek, hanem mindenki másnak is, akit érdekel a téma, nyitott erre. Talán az erősen vallásosak, mereven gyűlölködőknek nem, mert róluk is elmondja a tapasztalatait és a véleményét. Ami korántsem hízelgő érthetően. Az olvasottak bizonyára segítenek a megértésben és elfogadásban mindenkit.





Köszönet a kiadónak!


Athenaeum, Budapest, 2015
keménytáblás · ISBN: 9789632934600



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése