2015. július 12., vasárnap

Budapest Pride Blogturné


Budapest Pride Blogturné





2015. július 3-án, pénteken veszi kezdetét az idei Budapest Pride Fesztivál, melynek mottója: „Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”
A fesztivál leglátványosabb eseményére a Budapest Pride Felvonulásra 2015. július 11-én, szombaton délután kerül sor. A Blogturné Klub egy nyílt LMBTQ blogturnéval szeretné kifejezni támogatását az idén 20 éves Budapest Pride tiszteletére. Ezen a turnén olyan könyvek vesznek részt, amelyek fő- illetve mellékszereplője leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer. A turnéban résztvevő blogok részvételükkel támogatják, hogy olyan társadalomban éljünk, amely véget vet a kirekesztésnek és egyenlően elfogadó minden polgárával szemben. A turné időpontja: 2015. július 3-12.



Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza 
Írások melegekről, melegségről




Két könyvet is hoztam. Az első egy tárcákból, esszékből álló nagyszerű válogatás Nádasdy Ádámtól: A vastagbőrű mimóza.
Már a címe is sokat elárul, még bővebben a címre kattintva olvashatsz a könyvről. Friss megjelenés és azt gondolom ez tipikusan az a könyv, amit el kellene olvasson mindenki. Akit érint a dolog, azért, akit nem az pedig rájöhet a melegek éppen olyan érző, gondolkodó és szeretni tudó emberek, mint a heterók. Ugyan úgy küzdenek az érzéseikkel, vágyaikkal, sőt, még jobban. Elgondolkodtató lehet, milyen helyzetekkel szembesülnek a melegek a hétköznapokban, milyen vicces vagy zavarba ejtő szituációkba kerülhetnek a másságuk folytán, és amúgy meg mégis mennyire ugyanolyanok, mint te vagy én... vagy a szomszédod, barátod, kollégád. Amúgy az írások rövidek, könnyen olvashatóak az ÉS-ben jelentek meg 1995 - 2013 között. Kiemelném a meleg témájú filmértékeléseit és a következő írásait: A túl szigorú szülő, A nagymarkú Jozsó, Férfiszoba és a Boldog vagy normális mellett természetesen a címadót.

Őszinte, valóságos, gondolatébresztő, elegáns írások. Nem feltétlen minden gondolatával értek egyet, de az üzenettel nagyon: erről beszélni kell. Nem, nem magánügy, és igenis a médiának, az irodalomnak fontos szerepe van abban, ahogy az emberek a kérdéshez állnak, hogy gondolkodnak erről,  milyen „kisebbségben lenni”. Az össznépi gondolkodásban kellene elinduljon valami változás, a kirekesztés nem megoldás. És tényleg bárkivel előfordulhat! Az állandó hazugságban nem lehet, nehéz élni, létezni. A boldogsághoz mindenkinek joga van! Fontos lenne a gyűlöletkeltés és médiacirkusz ellen ilyen gondolatokat olvasni. Mindenkinek.

Értékelésem: 5/5.

Magvető, Budapest, 2015
168 oldal · ISBN: 9789631432510   


David Leavitt: Arkansas




David Leavitt az amerikai melegirodalom egyik legnagyobb mesterének novellaválogatását választottam második könyvnek. Ez is rövid, csupán három történetet tartalmaz. Első ilyen jellegű olvasásom volt, éppen ezért is ajánlom. Tökéletesen alkalmas első LMBTQ könyv kezdőknek, amolyan "kapuregény".
Három különálló történet, három különböző sors, életpillanatot mutat be. Az író jól ír, kifejezően, ha kell, humorral ábrázolja a szereplők életét. Érzéssel, finoman ír érzelmekről, szerelmekről, kalandokról és a barátság erejéről. Az első novella könnyed, laza, majd a második helykeresése és különcsége után a harmadik mély érzései hozzák a drámát.
Az első novella hőse egy válságban szenvedő író, aki szemináriumi dolgozatokat kezd írni Los Angeles-i egyetemistáknak, szexuális szolgáltatásokért cserébe. A második történet Firenzében játszódik, hetero- és homoszexuális vonzalmak különös kavalkádjában. Egy kihülőfélben lévő házasság, két régi barát és egy új ismerős...
A barátság is új értelmet nyer, kiderül,  hogy a melegek is emberek, (milyen meglepő!), akik ugyan olyan féltékenységgel tudnak szeretni. 
A kötet talán legizgalmasabb írása, a Szaturnusz utca, amely a halálos kór árnyékában kibontakozó, plátói szerelem fájdalmasan gyönyörű leírását nyújtja. Emberi történet, mély érzésekkel átitatva. Őszinte történet a betegség állomásairól, amikor az az élet részévé válik. Mert erről is beszélni kell(ene). Bár a novella 1997-ben íródott, azóta sokat javult a helyzet. Főhőse Phil, aki önkéntesként dolgozik egy ételszállító szolgálatnak, és AIDS-eseknek hord ki ebédet. Aztán jobban megismerkedik az egyik ügyfelével és vonzódni kezd hozzá. Hogyan ismerkednek meg, lesznek barátokká és mi lesz a sorsuk igazán érdemes elolvasni. Ajánlom mindenkinek, azoknak is, akik idegenkednek a meleg témától, hátha megváltozik a véleményük, elgondolkodnak, ha csak egy kicsit is. Tényleg érdemes elolvasni.  
Értékelésem: 4,5/5.

Ulpius-ház, Budapest, 2003
212 oldal · ISBN: 9639475343 · Fordította: Kodaj Dániel  


Eddig elsődlegesen a férfiak, fiúk szerelmei és párkapcsolatai kerültek előtérbe. Akit mélyebben érdekel a téma, annak egy rövidke filmajánlat. Makk Károly rendezésében az első, mindmáig egyetlen magyar film, ahol leszbikusok a főszereplők.  Az Egymásra nézve 1982-ből. Természetesen akkoriban nem találtak a témához hazai színésznőket, két lengyel színésznőt láthatunk a filmben. Politikai bírálat és tabudöntögető a film. A főhős újságírónő értelmiségi és leszbikus. A filmet a közismerten másságát vállaló írónő Galgóczi Erzsébet Törvényen belül kisregényéből forgatták. Galgóczi volt az egyik nagy szerelme Gobbi Hildának, annak haláláig tartott kapcsolatuk.  




Az én  választott  LMBTQ ismert emberem: Kulka János. 
Őt nem kell bemutatnom, mindenki ismeri. Remek színész, énekes és szinkronszínész. 2013-ban vállalta fel nyíltan másságát. Kossuth - és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1981-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát.
Szerepei közül néhány:
A magyar teleregény a Szomszédok tette országosan ismerté.
Filmen láthattuk: Hajnali háztetők, A napfény íze, Kontroll, Kaméleon, Az utolsó blues, Swing,  Vad Magyarország - A vizek birodalma (narrátor).
Színpadon alakította többek közt III. Richárd-ot, játszott a Sirályban, A három nővérben, a Valahol Európában és még sok más kiemelkedő alakítását csodálhattuk. Részese a Férfi és nő koncert sorozatnak, ahol Básti Juli, Udvaros Dorottya és Cserhalmi György a partnerei.
2 önálló lemeze jelent meg. 




Budapest Pride Blogturné - Nyereményjáték 
Természetesen a megszokott Blogturnés játék sem maradhat el! :) Három nyeremény könyv vár a szerencsés nyertesre: 1 példány Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el,  1 példány Ryan Loveless: Ethan és Carter, és 1 példány Becca Prior: A tanítvány. A turné egyes állomásain elolvashatod minden blogger kedvenc LMBT hírességét, közéleti személyiségét, a Te feladatod pedig, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely blogon kiről olvashattál.  Figyelem: 72 óra áll rendelkezésre a nyertesnek az értesítő e-mailre válaszolni. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Kizárólag magyarországi címre postázunk! Sok szerencsét!




A Budapest Pride Blogturné további állomásai:
  • 07.03. - Media-Addict.hu - Edouard Louis: Leszámolás Eddyvel
  • 07.03. - Thinking About You - Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el
  • 07.03. - Egy könyvfüggő vallomásai - David Levithan - John Green: Will & Will
  • 07.04. - Könyvspirációk - David Levithan: Nap nap után
  • 07.04. - Reelka's View - Lakatos Levente: Szigor
  • 07.04. - Vivi könyves blogja - Ryan Loveless: Ethan és Carter
  • 07.05. - Könyvlelő - James Dawson: This book is gay
  • 07.05. - Readinger - Becca Prior: A tanítvány
  • 07.06. - Kelly & Lupi olvas - Gilbert Adair: Álmodozók
  • 07.06. - Readinger - Ryan Loveless: Ethan és Carter
  • 07.06. - Kiruu zakkant kuckója - Becca Prior: A tanítvány
  • 07.06. - Egy könyvfüggő vallomásai : Sara Shepard: Flawless
  • 07.07. - Kiruu zakkant kuckója - Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
  • 07.07. - Letehetetlen Blog - Michael Cunningham: Az órák
  • 07.07. - Vivi könyves blogja - Becca Prior: A tanítvány
  • 07.08. - Tekla Könyvei - Marie-Aude Murail: Oh, boy!
  • 07.08. - Thinking About You - Becca Prior: A tanítvány
  • 07.08. - Ryan könyvespolca - Cris Beam: I am J
  • 07.08. - Egy könyvfüggő vallomásai - Sara Shepard: Perfect
  • 07.09. - MFKata gondolatai - Tiffany Reisz: A szirén
  • 07.09. - Real Thoughts - Becca Prior: A tanítvány
  • 07.09. - Reelka's View - David Levithan: Nap nap után
  • 07.10. - Pastel Blue and Chocolate Cake - Becca Prior: A tanítvány
  • 07.10. - Annie könyves blogja - Jodi Picoult: Gyere haza
  • 07.10. - CBooks - Tiffany Reisz: Az angyal
  • 07.10. - A könyv mechanikája - Michael Cunningham: Otthon a világ végén
  • 07.11. - Thinking About You - Marie-Aude Murail: Oh, boy!
  • 07.11. - Kristina blogja - Becca Prior - A tanítvány
  • 07.11. - randomfinny - Madeline Miller: Akhilleusz dala
  • 07.11. - The book world - Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
  • 07.12. - Könyvspirációk - Becca Prior: A tanítvány
  • 07.12. - Thinking About You - David Levithan - John Green: Will & Will
  • 07.12. - Bibliotheca Fummie - Oscar Wilde: Dorian Grey arcképe




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése