2015. július 1., szerda

A lándzsa nemesei

Urbánszki László: A lándzsa nemesei
  Anno Domini 1242










Harmadik részéhez érkezett a tatárjárás korát bemutató sorozat. Ha röviden értékelném a regényt elég is lenne annyit írni: Tökéletes, méltó folytatása a Vérszagra gyűl és a Fegyver csörög köteteknek. Urbánszki László biztos kézzel megírt, szórakoztató regénysorozatot ad olvasóinak. 





Nyelvezete kiforrott, olvasmányos, szereplői remek karakterek. Jellemfejlődésük jól követhető a történetekben. Különösen Levente az, aki az első történet óta nagy átalakulásról ad számot. Szívvel-lélekkel harcos magyarrá vált. Gyöngy pedig huncut, de szerető és gondoskodó párra talált benne. Kedvenceim most is bőséges kalandokban adhatnak tudást íjászatból és lovassági harcokból. Ha másként nem megy, fortéllyal és csellel tudnak az ellenségen felülkerekedni.

Már egy éve nincs királya a tatárok-németek fosztogatta országunknak. A hazai rablóurak gátlástalanul rabolnak, garázdálkodnak. Az erőszak tombol, a  zsákmány a cél, nem a harc. A Felvidék hírhedt rabló bárója, Berencs nembeli Miklós sem különb, rajtaüt a benei veteránok csapatán. Szó szerint mindenüket elrabolja, őket pedig szolgasorba kényszeríti. A férfiakat kötélre fűzi, járommal a nyakukban kényszeríti őket a megadásra. A nőkre még megalázóbb borzalom vár... a gyönyörű Szépa testére hárman is kedvet kapnak.
Az elkeseredett pásztorok, halászok nem tudnak belenyugodni és keserves kínok közt, de megszöknek. Édes a bosszú, ami nem marad el! Szépa meggyalázói és maga a báró is alaposan megkapja a magukét. A megénekelt történések sora sok humorral, ízes nyelvezettel került a lapokra, ahogyan az előző két résznél is. Küzdeni, visszavágni, nem feladni. Az ország és a beneiek sanyarú sorsa jobbra fordulhat, ha összefognak.

„Szolga nem emelhet kezet főrangúra, és ha mégis, rettenetes halált kell halnia!” Egy lehetőségük van kitörni a szolgaságból: ha királyuk szolgálatába állva úgy küzdenek, ahogy még soha, hogy harcos szabadok (miles), a legkiválóbbak pedig serviensek, királyi vitézszolgák közé emelkedhessenek.

A király szolgálata jelenthet mentsvárat a bárói önkény elől menekülőknek.
A nádasban, mocsarakban bujkáló parasztokból verbuválnak sereget. Azonban, ha valaki erős és fiatal még nem feltétlen ügyes harcos. Persze fegyverekre és lovakra is szükség van, ami Lados és Else feladata beszerezni. Természetesen megoldják, lesz új páncél és íj az új harcosoknak, akiket Kerecse képez ki. Akik túlélik a kemény mongol haditechnikán alapuló kiképzést jó harcosokká válnak. A nádi élet bemutatása a túlélés, találékonyság ismét megmutatkozik. Mit ettek, hogyan találtak élelmet elképesztőnek hat a mai olvasóknak.

Levente ötlete jó felé alakítja végre a meggyötört beneiek sorsát. Berencs nembeli Miklós azonban nem adja fel... A kifosztott, éhező országban a dicsőség adja a harcosoknak a reményt. Amikor IV. Béla 1242. őszén Harcias Frigyes ellen indul harcba, addig Levente és társai segítő csapata is a király zászlója alatt vonul.
 Levente királyi parancsra zsoldosaival bejut Sopronba, ahol az ostromra érkező seregben ott vannak Kerecse és új csapata, és a korlátlan hatalmú főúr, Miklós is.. a bosszú lassan beteljesedik, ugyanis Leventének ismét van egy terve!


Remek olvasmány, a harcok véres valós leírásai, a mosolyogtatóan ízes humor oldja a drámai feszültséget. A finoman adagolt erotika színezi még a történéseket. A hősies magyar virtus újra diadalt hoz a harcosoknak.  Nagyon jelentősek a női szereplők is. Erősek és bátrak, kiszolgáltatott helyzetüket nem tűrik. A gyalázatot megtorolják. A férfiakkal együtt harcolnak. Urbánszki remek mesélő, elképesztő harcok, cselvetés és kalandok sora vár az olvasóra. Élmény volt olvasni ezt a regényét is.

Van, akit elveszítünk és családi örömök is beköszöntenek Leventééknél. Urba is az események sűrűjében van ismét, Ilivel remek párost adnak. Tevelin humora és mentalitása szintén remek szín az események sorában. Urbánszki László ismét egy gördülékeny történetben mesél a beneiek sorsáról. Líra, leíró részekkel gazdagított kalandok valóságáról olvashatunk.

Mi lesz a sorsa a rablóbárónak? Honnan folytatódik a következő rész, mi lesz a végső kimenetele az eseményeknek azt olvassátok el, érdemes. Jó szórakozást hozzá!
Ősszel érkezik a folytatás, ami a Dalmát hadjárat munkacímet viseli.




Urbánszki László (1954) remek kezű faműves mester és nagyszerű történelmi regényíró. A "magyar vadnyugat" megteremtője a kortárs történelmi prózában.
Nevével 2010. óta találkozhatnak az irodalom kedvelők. Ekkor került a könyvesboltok polcaira az Odakint, a pusztában című novelláskötete. Ezt követte a Nemtelen nemesek, majd 2014 októberben a Vérszagra gyűl című regénnyel indult el az Anno Domini sorozata. 



5/5
Gold Book, Debrecen, 2015.
keménytáblás, Borító: Szendrei Tibor
ISBN: 978 963 426 351 7.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése