2015. július 9., csütörtök

Dominó

Iselin C. Hermann: Dominó 

 

 "A véletlen az élet mutatóujja, és mindig rámutat néhány lehetőségre, amelyek akkor nyernek értelmet, amikor szinkronba kerülnek egymással."




 Az idei Könyvfesztiválon a világirodalom olyan ritkábban elérhető szegmensére voltam kíváncsi mint dán, svéd, holland vagy a román irodalom. Bevallom, Iselin C. Hermann elsőre külsejével, sugárzó megjelenésével fogott meg. A hölgy igazi nőként vonult be és viselkedett. Mindezt természetesen, közvetlen bájjal. Tudatában volt elbűvölő szépségének, ragyogó mosolyának.  Az utolsó porcikájáig kiegyensúlyozott nő, nem csak csinos és bájos! Talán onnan ered mindez, hogy fiatalabb korában kötéltáncosnő volt. Mozgásán ma is látszik, és amint a könyvbemutatón elhangzott és egy percig sem kétlek, hogy a mai napig tud kötélen táncolni. Amikor közöltem vele, hogy mindezért a találkozásért 200 km-t utaztam, teljesen elámult.
Majd a szívélyes dedikációt kiegésszitve örömét fejezte ki. Élmény volt a találkozás és a könyvbemutató is.  





Könnyed szerelmes történet Párizsból, de a szokásos klisék nélkül. Nincs andalgás, összebújás, lopott csókok a Szajna partján. Miért is ír egy dán írónő Párizsban játszódó szerelmes történetet? Ez is kiderült a közönségtalálkozón. Szereti Párizst, itt tanult akrobatának, emellett a szerelem fővárosa, ez nem is kérdéses.
A Dominó szerelmes regény. Hősei házasok vagy szinglik, hűségesek vagy hűtlenek, szenvedélyesek vagy visszafogottak – de mind vágyakoznak valami után. Sok személyes élettapasztalatát beleírta, de hogy melyek ezek, arról nem beszélt, az olvasó képzeletére bízta a dolgot. 

Szereplőink élete apró mozaikokból bontakozik ki, az események több szálon futnak. A három főhősnőnket mi más is köthetné össze, mint egy férfi? Zephyrt megismerve elgondolkodhatunk emberi kapcsolatainkon. Aki felnőtt, még nem biztos, hogy alkalmas a tartalmas családi életre. Ő maga is csalódva veszi tudomásul elszürkülő, unalomba fulladó házasságát Manonnal. 

Mondjuk némi szimpátiát bennem kiváltott Zephyr, mert Manonn egy hideg, rideg és zárkózott nő. Nem csodáltam, hogy nem találja az igazi boldogságot ebben a kapcsolatban a férfi.  Ez is apró játszmákra készteti, vágyait kielégítse, álmait elfojtsa. Próbálja az életet élvezni, de a dominók elindulnak, és ő alól marad. Azt, hogy ki-kivel, hogyan alkot párt a végére, maradjon titok. Lesznek, akik egymásba szeretnek, és lesznek, akiket megcsalnak. Persze saját boldogságot megteremteni úgy, hogy másokat becsapunk, nem szép dolog. Ára van ennek is... a pillanatnyi örömök nem tudnak tartósak lenni.


Rose, a szemben lakó felszolgálólány kislányával él. Egy alkalmi kapcsolatból esett teherbe, majd vállalta a gyermeket. Barátja Toqué író és néha-néha látogatja, támogatja őket. Rose persze többre vágyna. Hiába kedves, nagyszívű, Lulu pedig igazán aranyos gyerkőc mégis nehezen talál párt ebben a helyzetben.  

Fontos és szeretni való alakja az eseményeknek Eric, aki betegápoló. Egy idős és szenvedélyes hölgy az, aki életét alakítja. Eric valódi csupaszív ember, attól boldog, ha tud másoknak segíteni. A hölgy életbölcsességei és humora üde színe a regénynek.   




Olvasás közben lesz még ok a meglepetésekre. Remek szórakozást ad a regény cselekménye. Igazán jól megrajzolt karakterek vannak ebben 
a mai történetben. Ki kit fog megcsalni? Ki lesz boldog, kihez kopogtat a boldogság? Mindenki titkol, rejteget valamit. Szenvedély és mélyrepülés ez a szerelem, amikor dőlni kezd az a bizonyos dominó.


Harmadik hősnőnk, akitől majd borulnak a dominók egy fotós nő, Sabatine. Ő igazi érzéki szépség. Ennyi legyen is elég, hiszen az élet adja a legjobb történeteket. Ez a szerelmi történet tulajdonképpen három szerelemről szól, de egy a vége. Mindenki keresi a maga boldogságát, próbálja megtalálni. Ehhez áldozatok is kellenek, mert nem mindenki lesz boldog a regény végére. Ilyen az élet. Jön egy harmadik, aki mindent visz. Franciás szenvedéllyel, élvezetes stílusban megírt történetet olvashattam. A három nő kétségei, vágyódásai remekül megjelennek a lapokon. Ajánlom mindenkinek, érdemes elolvasni! Én jól szórakoztam olvasás közben, élmény volt.   





Iselin C. Hermann: 1959-es születésű hölgy kötéltáncosként kezdte, majd dolgozott színházban és onnan egy könyvkiadóhoz kerülve szerkesztő volt. Első regénye az Expressz ajánlott! egy csapásra ismertté tette. Azóta már gyerekeknek írt két kötete is megjelent.  A Dominó a legfrissebb regénye.















 4/5



Park, Budapest, 2015
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633551066 · 
 Fordította: Kertész Judit


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése