2014. szeptember 13., szombat

Ádám asszonyai

Rados Virág: Ádám asszonyai 






                                                         



Rados Virág remek mai történetet mutat nekünk, olvasóknak. Az írónő immár ötödik kötete friss megjelenés. Ebben egy kitalált, mégis nagyon valós helyzetről ír.



Megismerjük Ádámot a férfi főhősünket és feleségét Magdát. Az álompár, harmonikus házasságban él, több mint húsz éve. A nagy idill mindig gyanús. Látszólag itt is minden remekül működik, nagy az összhang. Már összecsiszolódtak, megszokták egymást. Túlságosan is. Unatkoznak is egymás mellett.  Fiuk, Gábor már felnőtt, önálló, fiatal életét éli.
A férfi és a nő kapcsolatát, az elszürkült, de még működő házasságot nagy empátiával mutatja be az írónő. Érzékenyen és sok érzéssel ábrázolja ezt a kiürült kapcsolatot. A menő munkahely és a jól fizető állás biztos hátteret ad neki. Magda kevéssé karrier orientált, őt maximálisan kielégíti, hogy ott van a férje mögött. Remekül főz, örömmel teszi a dolgát a háztartásban. Egyetlen gyermeküket kissé túláradó anyai szeretettel nevelte fel. Ezzel biztos hátteret ad férjének. Ismerős helyzetek ezek az életből. Az együtt leélt évek nyugalma egyszerre felborul.

Ekkor jelenik meg a fiatal Fruzsina, aki fenekestül felforgatja ezt az idillt és Ádám életét.
Végre valami izgalom, valami bizsergés, ami már nagyon hiányzott a férfi életéből. Van közös érdeklődésük, és az új, vonzó izgalma elragadja az ötvenéves férfit. Itt ugye felvetődik a "kapuzárási pánik", ami ez esetben inkább kíváncsiság. Egyszerűen az új, hamvas és friss gondolkodású Fruzsina megszédíti Ádámot és kimozdítja a langyos állóvízből, ami  a házasságát jellemzi.
Érdekes volt olvasni a férfi gondolatait. Még jól tartja magát, ápolt és pocakmentes. Azonban Fruzsina megjelenése után még jobban ad magára, újra kondizni kezd. Meg akar felelni, bírnia kell
az iramot a fiatal nő mellett. Ugyanakkor élettapasztalata van, látja és sajnálja a Magdával töltött éveket. Érzi a különbséget a kéz életforma között.

Az akarnok, törtető, nagyon mai, karrierista kiscsaj Fruzsina nem volt szimpatikus szereplő.
Sokszor viselkedett bicskanyitogatóan, tipikusan "mai nő" módra. Ő a történet motorja, önző, erős, mindenkin átgázoló, kifelé tüskés. Nálam a gyerek névválasztásával verte ki a biztosítékot.... "én szülöm, én adok neki nevet" hozzáállásával természetesen egy nagyon modern, trendi nevet ad a gyereknek. Ádám véleményét meg sem hallgatja, ahogyan későbbi tanácsait sem. Ő a menő üzletasszony, aki nélkülönözhetetlen a cégnél, legalábbis így gondolja.
A kapcsolatuk nem sok jót ígér. Nem hallgat Ádámra, amikor már megszületik a közös gyermekük sem. Első a karrier... és a kislány csak anyja mellett nő fel. Vajon miféle nő lesz ebből a lányból?

Remek megoldás volt a történet két szálon való futtatása. Ahogyan elindul, majd a már fiatal lány naplóbejegyzéseiből kerekedik ki a végkifejlet. Persze, mindenkinek van felelőssége, része, hogy
oda jutnak ahová. Sok meglepetést tartogat még a történet. Fordulatok adódnak, ahogyan az életben is. Még a közös elsőszülött fiú élete is belefolyik a történések sorába, ami javítja a közös emlékeiket.

Magda mindenképpen vesztes volt. Sajnáltam, mert túl későn próbált megbocsájtani.
Ádám sem nyert igazán, szerintem, ha nem lenne a másik gyerek, visszatérne Magdához.
Szórakoztató és gondolkodásra is alkalmat adó történet. Jól megírt, olvasmányos formában ad
képet a három szereplő sodródásáról, boldogság kereséséről. Nagyon mai történet, életszerűen valós.




Jaffa, Budapest, 2014
248 oldal · ISBN: 9786155418952

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése