2014. szeptember 10., szerda

Grafoéletrajzok

Forgács Katalin: Híres ember írta
 Grafoéletrajzok


„A betű mutatja a lelket, aki betűkkel ír, az valósággal benyomja ezekbe lelkének képét, mi tehát az írás által megismerhetjük az írónak a lelkét.”
(Phalerensi Demetrius athéni szónok, Kr.e. 4. sz).





A grafológia görög eredetű szó, melyet a grafo (=írás), valamint a logosz (=tudomány) szavak összetételéből hozott létre a grafológia atyjának is nevezett (wd)Jean-Hippolyte Michon. Jelentése: írással foglalkozó tudomány. Vizsgálatának tárgya a grafikum: a firka, de leginkább a kézírás.
Mivel az írásfolyamatot, illetve a grafikum létrehozását az agy vezérli, nemcsak a kézzel, de a szájjal vagy lábbal készült írás vagy rajz is tükrözi készítőjének állapotát, személyiségét.
A grafológia a kézírás egyéni jellegzetességeit vizsgálja, s a tanult sztenderdtől való eltérések alapján von le következtetéseket a személyiségre nézve.(wikipédia)


                                 


Erre a színvonalas könyvecskére még a könyvhéten bukkantam a Tarandus Kiadó standján.
Mindig is érdekesnek találtam és érdekelt, mit mutat meg rólunk az írásunk. A dedikált fotók, lemezek, könyvek gyűjteményem kedves darabjai. Főleg egy áhított kedvenc aláírását, levelét begyűjteni! Figyelni, hogyan kanyarítja, írja oda a nevét, vagy az enyémet, mit ír a dedikáció mellé.
 Persze a grafológusok bajban lesznek, ha a ma embereinek írását akarják majdan elemezni. Már alig írunk kézzel leveleket, minden gépesítve van. A modern világ hozadéka, kiment a divatból a kézzel írt levelezés. Pedig az sokkal személyesebb is.

Ezért is nyújt sok színes érdekességet ez a könyv. Régi sztárok, színészek és nagy tiszteletben álló íróink, költőink egykori sorait elemzi. A már ismert és lezárt életrajzuk tükrében, mit tudunk még megállapítani róluk? Szenvedélyeikről, esetleg szenvedéseikről is.
Nagyon érdekes volt Ady múzsájának, Lédának a sorait elemezni. Vagy a fiatal és még boldog ifjú
József Attila sorait összevetni a későbbi, már betegsége szakaszában írt soraival. Kaffka Margit élete és írása is sok izgalmas dolgot mutat meg.

Kosztolányi Dezső a humorát is megőrizte életének utolsó stádiumában, amikor már csak a papír és ceruza segítségével tudott kommunikálni. "Gézcsókom!" írta egy cetlire feleségének, amikor kötést cserélt. Életükre nagy hatással a szerelem volt, vagy annak vágya. Ez nem csak verseikben, de bizony az írásképükben is jól nyomon követhető. A szakértő elemzéseit olvasva sok apró és színes adalékkal egészíthetjük ki az iskolai tananyagot.




 Legalább annyira izgalmas és különleges volt Szabó Magda, vagy Hemingway sorainak elemzését is olvasni. Közismert politikusok írásmintái is górcső alá kerültek: Hillary Clinton, Truman elnök, vagy Sztálin írásainak elemzései is a kötetben találhatók.
 Láthatóvá válnak a híres emberek eddig láthatatlan tulajdonságai az életrajz és az írás összevetésével. Kevés módszerünk van a tudatos és a tudattalan együttes feltérképezésére, a grafotudomány erre kiváló lehetőséget kínál. Az pedig igazi ínyenceknek való, hogy ezekhez a régi levelekhez hozzájutni nem könnyű.



 A kézírás és a személyiség közötti összefüggést már az ókorban is feltételezték.
Aki vágyik és érdeklődik ezek a dolgok iránt, nem fog csalódni. Sok érdekességet fog a sorokból kiolvasni. Én jól szórakoztam, tetszettek a rövid és találó elemzések. Miről üzennek a lendületesen kanyarított hullámok, nagyon erősen áthúzott, vagy a gondosan, aprólékosan kerekített betűk? Érdemes elolvasni!

Még néhány név, akikről olvashatsz a könyvben: Karinthy Frigyes, Radnóti, Móricz, Márai, Báthory Erzsébet, Diana, Casanova, Ulickaja, Freud, Bismarck, Sztálin, Mata Hari, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Latinovits Zoltán.
Ajánlom mindenkinek, akit érdekel a régi nagy emberek múltjának egy darabkája.




Tarandus, 2012
224 oldal · ISBN: 6155261022





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése