2014. szeptember 1., hétfő

Menekülésem Erdélyből + Élményeim...

Maderspach Viktor: Menekülésem Erdélyből
 Élményeim a nyugat-magyarországi szabadságharcról






Maderspach Viktor könyve az 1930-as években több kiadást is megért, igazi siker volt. Azonban a II. világháború után ez a könyv is tiltottnak számított, nem adták ki újra.


A szerző egy rendkívül izgalmas és érdekes könyvet ad olvasói kezébe. Igazi szenvedéllyel megírt, hazáját szerető ember képe és lelke bontakozik ki az oldalakon. Magyar hazafi, aki a magyar hazáért és Erdélyért is hatalmas áldozatokat hozó nemesi család sarja. Nemzeti hősként a román titkosrendőrség vadászik rá.
Igazi "nagyvad". A kényszerűségből lett román állampolgárt zaklatják, provokálják, ellehetetlenítik életét. 1921-ben egy ilyen provokáció után kénytelen menekülni, elhagyni a családi kastélyt.
Édesanyját, öccsét hátrahagyva menekül az éj leple alatt, úttalan utakon át. A havasokon át vezet ez az út. Az őt üldöző zászlóaljnyi katona elől némi segítséggel a Csonka-Magyarország a cél.

A történet izgalmas, és nem kevéssé fordulatos is. Egy szerb korrupt csendőr segítségével, akit  kellően lefizetett, segíti őt a Szegedre tartó gőzösre. Azonban amíg eljut a határig, kalandok sorát
éli át. Szép és megható írást olvashatunk arról, miként csal könnyeket szemébe a magyar föld és a viszontlátás öröme. Rövid, nagyon ütős,  szívbemarkoló nagyszerű történet ez.


Élményeim a nyugat-magyarországi szabadságharcból


Miután sikeresen megérkezett Magyarországra, azonnal bekapcsolódik a Nyugat-Magyarországért folyó harcokba. Ez adja a könyvben található második történetsort. 

Az osztrákok ellen Sopronnál, Ágfalvánál zajló ütközetben, kapitányként veszi ki a részét a harcokból. Rövid írásaiból megtudhatjuk milyen megpróbáltatásokon, stratégiai helyzeteken kell átsegítenie csapatát. A szerző ízes magyar nyelvezetet használva ír, amely mégsem nehézkes. 
Éppen annyi, amennyit az olvasó „elbír”. Tartalmas olvasmány a magyar történelmet hitelesen megismerni akaró olvasó számára.
Mindezt egy olyan szerző tollából, aki nem csak a kor szülötte, de meg és átélte mindazt,
amiről mesél az olvasóinak. Ezek az írások korábban napilapban, sorozatban megjelent írások gyűjteménye.


                            



 Lazi, Szeged, 2013
240 oldal · ISBN: 9789632671970

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése