2014. szeptember 3., szerda

Irma és az Ürdög

Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög


 "Az Ürdög csak bennünk létezik."




                                


A fülszöveg most remekül összefoglalja, miről is mesél az olvasóknak Kálmán Mari:
"Történet arról, hogyan tapos el mindenkit maga körül egy zabigyerekként született varacskai parasztlány, hogy karriert csináljon, majd hogyan tapossa el őt egy még erőszakosabb, rendszerváltás utáni ügyeskedő."

Történetünk színtere Varacska, a Vasi-hegyet megkerülő Liska folyó partján lévő kis falu. Itt éli szürke mindennapjait szerényen Talyigás Irma. Az ő jellemfejlődésének lehetünk tanúi a könyvet olvasva. Igazi negatív ez a fejlődés, pedig eleinte látványos sikereket hoz Irmának. Ahogy mondani szokták: eladta lelkét
az ördögnek a sikeres élet reményében. Egy belső hang hatására a szerény nőből fokozatosan egy buja és pénzhajhász démon lesz. Az "átváltozás" valóban nem mindennapi.

Akit csak lehet, kihasznál céljai eléréséhez. A nő pedig mindent akar! Elismerést és pénzt magának, hatalmat a többiek felett. Úgy gondolja ez vezet a boldog élethez. Elkeseredettsége abból ered, hogy ő zabi gyerek.  Lehetőségei eléggé kicsik, erre akar rácáfolni. Afféle "majd én megmutatom!" módon. Valahol tetszett ez a hozzáállás, csak az eredményhez vezető út az, ami nem  követendő példa.
Eközben a hang a fejében - az Ürdög -, aki folyamatosan biztatja. Mit és hogyan, miért is tegyen,
önmagát is meggyőzve arról, hogy jó úton jár. Addig mondja önmagának, amíg el is hiszi, ez a jó és így jut élete egyenesbe.


A könyvet remekül átitatja a falusi légkör, hangulata megfogja az olvasót.  A titkok nem maradhatnak titkok, itt aztán mindenki mindent jobban tud. Ebből vannak a pletykák és a bonyodalmak. A falu szája az ott élőkről, tilosban járókról szólnak. Mindenki jól értesült, talán még azoknál is jobban, akikről beszél a falu.
Mégis érződik az összetartás. A közösség ugyan kiveti magából azt, aki nem az elfogadott normáknak megfelelően él. Ahogyan kezdenek pusmogni Irmáról is, aki egyre mélyebbre csúszik erkölcsileg. Céljai érdekében hízeleg, dekoltázst villant vagy ígér szerelmet. Semmi nem drága, hogy vágyait elérje, megvalósítsa. Folyamatosan feljebb akar lépni, ami eleinte tökéletesen működik is. Azonban fentről már csak lefelé vezet az út.

Nekem tetszett Irma története. Több magyar közmondás is eszembe jutott olvasás közben.  Sokszor olyan volt, mintha a falusi asszonyok pletykálását hallgatnám. A könyv nyelvezete különösen megfogott, sokat adott a történethez. Remek karakterek rajzolódnak ki a mese során. A történet kerek a végén tanulság is akad. A falusi hangulat, a történetvezetése tökéletes, jól szórakoztam olvasás közben. Talán picivel több humor lehetett volna a történetben.

Aki szereti Mikszáth novelláit vagy a régi paraszti életet ábrázoló, humoros élethelyzeteket ne hagyja ki. A borító nagyon el van találva, igényes kivitelű könyvet olvastam. Irma bukása törvényszerű, de hogy mi vagy ki lesz a veszte, hová vezet útja erről a könyv meséljen!

 "Az Ürdög csak bennünk létezik. Ott kopogtat mindannyiunk lelkében, s ha egyszer szállást adunk neki, többé nem verhetjük ki onnan."


4/5




 Eredeti megjelenés éve: 2010


 Atlantic Press, Budapest, 2010
142 oldal · ISBN: 9786155033001



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése