2014. szeptember 4., csütörtök

Eltitkolt életek

Camilla Läckberg: Eltitkolt életek
    (Fjällbacka 5.)
                                    


                                                                                              



A "Krimikirálynő" megtisztelő jelzővel felruházott Camilla, már kislányként is szeretett történeteket kitalálni és mesélni.
A göteborgi egyetem közgazdasági, kereskedelmi és jogi karán végzett, majd Stockholmban kezdett dolgozni. Az írást nem adta fel, amihez nagy segítség volt egy írói kurzus is.
A családja ajándékként beíratta egy krimi-író kurzusra, melynek elvégzése után rögtön megírta debütáló könyvét Isprinsessan (Jéghercegnő) címmel, ami 2003-ban jelent meg. A siker nem is maradt el: könyvei hazájában és világszerte is rendkívül jó kritikát kaptak, eddig több mint 5 millió példányban keltek el, csak Svédországban.

Tanára javasolta neki, hogy a történet olyan helyszínen játszódjon, amit jól ismer, ami közel áll hozzá. Ezért választotta helyszínnek szűkebb hazáját a nyugati parti Tanum megyei kisvárost, Fjällbacka-t, és az azt körülvevő többi városkát (pl. Uddevalla, Tanumshede).
A frissen megjelent Eltitkolt életek ennek a sorozatnak immár 5. része.

Az előző részekből már megismert nyomozócsapat visszatér és komoly feladatot kap.
Patrik Hedström nyomozó „gyesre” ment, hogy felesége Erica is dolgozhasson készülő könyvén. Erica érzésem szerint az írónő alteregoja lehet. Remek karakterábrázolások jellemzik ezt a történetet is. A szereplők igazán emberiek, szerethetőek, hibáikkal együtt. Küzdenek mindennapi problémákkal, legyen az gyereknevelés, szerelem, vagy egy régi gyász. Jó volt újra köztük lenni, megismerni további sorsukat.

Maga az egész történet rendben van, kerek és kidolgozott. Végig egyre izgalmasabbá vált, benne éltem a történetben. Remek krimit olvashattam.
Aki olvasott már Camilla Läckberg könyvet, aki szereti a könyveit, ezt is biztosan szeretni fogja. Emelem képzeletbeli kalapom Camilla előtt! Egy egészen egyszerű, mindennapi szituációból kerekített egy nagyszerű és izgalmas, már-már történelmi krimit.
Hatvanéves titkok nyomába eredünk a nyomozás során.

A balesetben elhunyt anyja dolgai közt felfedezi annak régi naplóit, egy náci érdemérmet, valamint egy véres gyermekruhát . Milyen összefüggés lehet ezek közt a tárgyak között, milyen titkokról mesélnek a régi naplók? Erica erre szeretne válaszokat találni.

A naplókból egy egészen más anyakép rajzolódik ki előtte. 
Egy életvidám és szeretni tudó fiatal lány képe bontakozik ki  a füzetekből. Egy olyan nő képe, amilyennek Erica sosem látta az édesanyját.
Mi történt, mitől változott meg ennyire? Miféle titkok nyomasztották a lelkét? Kié volt, hogyan került hozzá a régi náci kitüntetés? Mi lett az egykori kamasz-szerelmekből, a régi barátok sorsa hogyan alakult? Miért is nem keresték egymást hatvan évig? Miért őrizte az egykori kitüntetést és a gyermekruhát? Súlyos titkokat hordoz a múlt.

A régi bűnök nem évülnek el, sőt, egyre nyomasztóbbá válnak. Hiába próbálja valaki mindenáron megőrizni a titkokat. Miért kell még most is idős embereknek meghalniuk a régi bűnök miatt?
Mit akar elleplezni a gyilkos? A háború áldozatai és a túlélők is megszenvedik a múlt sötét titkait.
A második világháború legsötétebb napjainak titkai kerülnek a felszínre. Norvégia szerepe és helyzete, az egykori túlélők emlékei alapján -  középpontban Erica családjának történetével.
A jelenben zajló nyomozás és a naplóban leírtak adják a két szálon futó nyomozás alapját.

Fontos szerep jut Erica anyósának a történetben. Emberi sorsok, jellemek, személyes drámák kerülnek bemutatásra. A régi barátok, a  testvérpár két tagja, az egykori szerelmek, és a régi katonasír titka a végére izgalmakkal teli, feszült krimit eredményez. A végső csavar nagyot szól, nem kis meglepetést okozott.  A gyilkos személye is meglepő volt, nem rá tippeltem, bár szerepelt a gyanúsítottak közt nálam is. A remek történethez igazán jó fordítást kapunk.  Fjällbacka és környéke
izgalmas titkokat rejt. Jó volt gondolatban újra sétálni az Ingrid Bergman téren, beülni egy sörre a Galärenbe, vagy a Brygganban ebédelni a szereplőkkel.
Nem véletlen, hogy már a filmesek is felfigyeltek Camilla Läckberg remek történeteire. A skandináv krimik szerelmesei sem maradnak újabb krimik nélkül, hiszen még három történet vár megjelenésre idehaza.

Nyomozásra fel, irány Fjällbacka!
A sorozat idehaza megjelent kötetei:
Jéghercegnő, A Prédikátor, A kőfejtő, Vészmadár.


5/5.




Köszönet az Animus Kiadónak a kötetért.
                                 
                                       








Animus, Budapest, 2014
448 oldal · ISBN: 9789633242568 · Fordította: Dobosi Beáta




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése