2024. március 1., péntek

A titok

 


Lee Child & Andrew Child
A ​titok


(Jack Reacher 28.)





                                      






"Ne higgyen el mindent, amit az újságokban olvas!"




Még mindig van valami a Jack Reacher-krimikben, ami fellelkesít. Úgy várom az új megjelenést, mint kisgyerek a karácsonyi ajándékot. Ez a sorozat nálam függőséget okozott. A 28. kötet hozza a szokott minőséget. Amióta az öcsike, Andrew is beszállt (ez a negyedik közös alkotásuk) akadt némi megosztó a történetekben. Ám ez most rendben van szerintem, ahogyan már az előző krimi, úgy ez is hozza a régebbiek hangulatát. 


A cím sokat sejtető, a két szerző jó formában van. A sorozat rajongóinak igazából sok új meglepetést már nem kínál, inkább a szórakoztatásra, a kalandos kikapcsolódásra mennek a szerzők. Azt tökéletesen megadják olvasóiknak, a vége különösen figyelmet érdemlő. A stílus, a rövid, lényegre törő mondatok, a pikirt humor felidézik a régmúlt dicsőségét. Jó ötlet volt visszahelyezni a történetet a kilencvenes évek elejére, Reacher aktív katonai korszakába. Jack csatlakozik egy kis csapathoz, mint egy bulldog tör előre, nem engedi szőnyeg alá söpörni a régmúlt titkait. Mellé két olyan profi elkövetőt, gyilkos karaktert kapunk, amire fura azt mondani, hogy szimpatikusak, de így van. A bosszú mozgatja a szálakat, ami sok meglepő fordulatot ad a sztorinak. 
A rejtvény összetett és valaki nagyon nem akarja, hogy az igazság sok sok évvel később kiderüljön. Megjelennek a hárombetűs szervezetek, bérgyilkosok és a háttérben egy súlyos katonai titok lappang.

     
1992-ben járunk, és a hidegháború már kissé lanyhulóban van. Több köztiszteletben álló, nyugállományba vonult tudóst találnak holtan az Egyesült Államokban. Olyan egyedülálló balesetekben hunynak el, amelyek a rendőrség szerint a véletlen számlájára írhatóak. Az olvasó már az első lapokon megtudja kik az elkövetők, és azt, hogy egyik tudós sem véletlen baleset áldozata lett. Még, ha minden arra utal is... 

A két igen profi, okos és udvarias nő indítéka lassan derül ki. A háttér a messzi múltba nyúlik vissza, egészen 1969-ig, egy indiai, katonai vegyipari vállalat története áll a középpontban. Profi és tudatos jól megszervezett akciókat kapunk, az izgalom garantált. A két leleményes gyilkosunk lenyűgözően aprólékos, pontos tervekkel dolgozik, fogy a listájukon szereplő tudósok sora. Látszólag szinte semmi nem kapcsolja össze az eseteket, de a Pentagon mélyén valaki pontosan tudja, hogy mit tettek amerikaiakért a hidegháború idején ezek a tudósok Indiában. Titokzatos, véletlen halálesetek sora és egy régóta agyonhallgatott eset, ami még mindig szedi áldozatait.


Pánikba is esnek a múlt tanúi, a védelmi miniszter közös munkacsoport létrehozását kéri. A nemrégiben lefokozott Jack Reacher százados lesz a megbízott, akinek a titok nyomába kell erednie. Reacher készen áll bármire, átgázolva mindenen, ami az útjába kerül. Nála első az igazság kiderítése, Reacher a legjobb formáját hozza. Nem számít sem rang, sem titok, a lényeg a múlt tisztázása. Reachernek az igazság feltárása iránti szenvedélye jelentős eszközként szolgál ebben a nyomozásban is. Sokáig sodródunk csak az eseményekkel, nem is sejtve mi az a sötét titok a múltban. Reacher elindul, válaszokat keres, mint ahogyan a Katonai Rendőrségen belül tette, cselekednie kell, mielőtt túl sokan meghalnak. A jó fiúk, lehet nem is olyan jók, mint ahogy annak látszanak. A szálak magasra vezetnek és sok meglepetés vár a végén az olvasóra. Lee és Andrew Child jól dolgoztak abban, hogy erős háttértörténetet alkossanak ezzel a krimivel. Az olvasó soha nem sejti, mi fog történni, hová vezetnek a múltbéli titok szálai. A hidegháború valóságát olvasni még mindig nyomasztó. Reacher mindig talál új és izgalmas dolgokat, amelyek tovább lendítik az  eseményeket. A narratív alap jól szórakoztatja az olvasót, miközben a háttértörténetet megtartja a sztori lendületét. Jack Reacher véleménye a politikusokról, ármánykodásaikról valószínüleg a két szerzőé is. Egyet kell értenem velük.

"Reacher nem felelt semmit. Tapasztalatai szerint egy politikus ígérete nagyjából annyit ér, mint a papír, amelyre leírták."

A vége olyan cliffhanger, ami rég volt már egy Recher krimiben. Amikor azt gondoljuk, oké, renden, ez az igazság, még messze nem tartunk ott. Reacher azonban mindent a helyére pakol, amibe többen belebuknak. Majd elegánsan tovább indul az újabb kaland felé.




ITT kedvezménnyel lehet tiéd az új Reacher krimi! Akár E-könyvben is megvásárolható, ha IDE katt. 

    
         
Lee Child:
eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de hosszú évek óta New York államban él feleségével. Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját. Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendész, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államokban. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a sorozatot.

Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award

Andrew Child: Birminghamban született, eddig kilenc önálló thriller fűződik a nevéhez. Lee Child öccse.






General Press, Budapest, 2024
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528357 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése