2024. március 8., péntek

A ​jövevény

 


Bauer Barbara: A ​jövevény

(Találkozások 3.)





                                                        







"Generációk zsugorodtak az élet minden mozzanatát felülmúló születés magasztos pillanatába."




A Találkozások sorozat harmadik kötetében az élet egyik, ha nem a legszebb lehetőségét választotta témául Bauer Barbara. A kötetet lányának ajánlotta. Az anyaság aspektusai villannak fel ebben a személyes, mély érzésekkel megírt kis kötetben. A jól megszokott stílus és a tartalom egysége elgondolkodtató és átfogó képet ad, mély érzelmeket hív elő az olvasóban.

Néha ​vannak pillanatok az életben, amikor messzire kell menekülni azért, hogy végül önmagunk lehessünk. Mindenkiben él egy saját anyakép, amit finoman árnyal és több helyzetben mutat be a szerző. Az anya kultusza, akik csak a férjükért és a gyerekeikért éltek, mindig elismerést érdemlő. Anyának lenni bizony nagy kihívás, a kislányok már a játékbabák világában tudat alatt erre készülnek. Zsigeri mélységben bekódolták az érzéseket, a gondoskodó szeretetet, a törődést. Fontos és meghatározó az is, milyen anya, nagymama van körülöttök, milyen példát hoznak-kapnak otthonról. 
A történetek a lélek legmélyéig hatolnak, a legbelső rétegekbe, a legsötétebb helyekre világit be és megnézi mi van ott, legbelül. A történet önéletrajzi ihletésű elemei szépen simulnak bele az események álomszerű valóságába. Néhol megakad a szó, a gondolatok, érzelmek kavarognak az olvasóban. Saját emlékek villannak fel, ütnek szíven emlékek. Erő van benne, reményt ad. 


       
Számtalan korábbi nagysikerű regény meghatározó mozzanatai felvillannak, beépülnek ebbe a történetbe (A fekete rózsa, Vörös posztó, Porlik, mint a szikla, Az idegen). Érezhetően őszinte vallomás, a legbelsőbb érzésekről vall Bauer Barbara. Akkor is, ha az éppen fáj. A kívánságok nem mindig teljesülnek elsőre. A tragédiák erősíthetnek, összeköthetik a két embert. Több olyan nő lenyűgöző és megdöbbentő történeteit gyúrta egybe Barbara, akik más-más módon, más korban, más háttérrel élték meg az anyaság csodáját.



A kötet remek ajándék, életre szóló örökség az érzelmek kavalkádja. Mennyire más volt anyának lenni akár tíz, húsz, vagy ötven, száz évvel ezelőtt. A múlt pedig a jelen szereplőiben él tovább.

Elképesztő valóban, hogy az ember saját múltja mennyire meghatározó, a múlt egykori alanyai, korabeli tanúi visszaköszönnek az új jövevény mozdulataiban, mosolyában, viselkedésében stb. Ezek valódi megélt tapasztalatok, nem csak nevelés kérdése. Életünk nem a születés pillanatában kezdődik, már jóval korábban. 
Ez a mű tökéletes, csodás himnusz az élet valódi dolga felé, ami a férfi olvasót is megérinti. Anyává lenni fontos feladat, életre szóló kaland. Ahogyan az apa is mindig meghatározó. Amikor a csodás szerelem kiteljesedik, és a fiatal párból család lesz, és megérkezik a kis jövevény. Felemelő pillanatok ezek. Amikor a szerelmes nőből anya lesz és ez a kötelék életre szól. A kötet hangvétele, a stílusa igazán páratlan, a tartalomhoz illő. A mai, modern világban, azt hiszem, különösen fontos útravaló lehet ez a kisregény. Az igazán megható történet példaértékű, emberi vallomás az anyaság oltárán.

A könyvet Itt tudjátok megrendelni!



       

Bauer Barbara: (1974.) hosszú éveken át volt légiutaskísérő, miközben kommunikácó és PR diplomát is szerzett. Dolgozott újságíróként és televíziós szerkesztő – műsorvezetőként is. 2012 – ben jelent meg első regénye, a Légikisasszonyok, majd a sorozat további kötetei: A Két út között és a Magánutak. A Vakrepülés és az Elsuttogom százszor után megírta sikeres történelmi regényeit, A leggazdagabb árvát, a Porlik, mint a sziklát, Az élet hangját, a Még látlak odafenn, a Kétszáz éves szerelem Vörös posztó és Az aranyműves fiát. Írt életrajzi témában is.
Fotó: Páczai Tamás







Jaffa, Budapest, 2024
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634756361 · Megjelenés időpontja: 2024. március 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése