2024. február 2., péntek

Reggel ​és este

 


Jon Fosse: Reggel ​és este



                                                 








Ritkán fordul elő, hogy egy könyv olvasás után mélyen beköltözik a lelkembe. Jon Fosse neve először bevallom, Karl Ove Knausgard Harcom regényfolyamából lett ismerős nekem. Aztán 2023-ben Ő kapta meg az irodalmi Nobel-díjat.

A francia Le Monde újság „a 21. század Becekttjének” nevezte, aki megdöbbentően lenyűgöző karriert és teljesítményt mutat fel. A norvég regényíró, költő, Ibsen-díjas drámaíró több mint harminc könyvet és huszonnyolc színművet publikált, számtalan gyerekkönyvet is írt. Ezek megjelentek több mint ötven nyelven, és a világ legtöbbet alkotó élő drámaírója. A Reggel és este eredetileg norvégul először 2000-ben jelent meg. Olvasmányaim alapján a norvég és izlandi szerzők tudnak legszebben, mégis egyszerűen írni az életről-halálról, az időről, amit itt töltünk el, ahol a természet fontos és jelentős elem. 
     
              
A kisregény, avagy egy hosszú novella, alig 104 oldalon erős hatással bír az olvasóra. Egy költői szépségű, allegórikus regény az életről és halálról. A regény a felszínen egyszerű, hiszen megszületik egy ember, Johannes, ennek szemtanúja az apja, Olai. Az ő érzelmeit, gondolatait ismerjük meg, majd évekkel később ugyanaz az ember meghal. A két részből álló történet a születéstől halálig követi egy ember életét. Az első részében tehát Johannes születéséről, a második részben pedig haláláról olvashatunk. Ahogy a második rész kibontakozik, röpke bepillantást kapunk Johannes életének kulcsfontosságú elemeibe, de ezek csak jelzés-szerűen villannak fel. Mégis kerek a történet. Fosse egyszerűen, sallangmentesen, lényegretörően ír. Csodálatos módon mutatja meg nekünk Johannes életének kezdetét és végét, a köztes történéseket. Élet. Születés. Emlékek. Család, barátok és... a végső lezárásnak a halál.

Egyszerűségében is brilliáns, ahogyan Johannes átutazik abba a másik világba. A születés élménye tudatosabban él bennünk, hiszen a távozás után már nem mesélhetjük el a megélt helyzetet. Misztikusabb is talán. Volt itt egy ember, köztünk élt, egy olyan életet, amiben volt öröm, bánat, számtalan fontos vagy kevéssé fontos történés, mégis a megnyugvás tudatában zárul. Többször olvasós, úgy érzem. Amikor már nem kellenek szavak sem, elmerülhetünk saját életünkbe, emlékeinkbe, mielőtt leszállna az este. A letisztult borító tökéletesen kifejező, jól illik a történethez. 

Valójában nem sok történik a regényben, mégis valahogy egy kerek, megélt élet egésze bontakozik ki előttünk. Az olvasó emlékei, élményei elkerülhetetlenné teszik az azonosulást. Fájón borzongató, gyönyörűen megindító és elgondolkodtató. Fosse-nál és más skandináv írókhoz hasonlóan, a narratívát a természet irányítja. Jon Fosse egy egész élet részleteit mutatja be, élesen tömörítve. Tetszett a stílusa, egy újabb skandináv író, aki megnyert engem. Keresni fogom a további köteteit is.



ITT akciós áron tiéd lehet most ez a csoda.




                         


Jon Fosse kapta a 2023-as irodalmi Nobel-díjat.

Az 1959-ben született Jon Fosse-t széles körben korunk egyik legfontosabb írójaként tartják számon. Közel negyven éve ír regényeket, színdarabokat, verseket, meséket, esszéket és gyerekkönyveket. Díjnyertes művét több mint ötven nyelvre fordították le, darabjait több mint ezer alkalommal állították színpadra szerte a világon.
 

Eredeti megjelenés éve: 2000
Kalligram, Budapest, 2023
104 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634684343 · Fordította: A. Dobos Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése