2024. február 1., csütörtök

Ház ​a fenyvesben

 


Ana Reyes:
Ház ​a fenyvesben




                                            






Ez a könyv több okból felkeltette az érdeklődésemet. Szavazzunk bizalmat az elsőkönyves szerzőnek, tetszett a sejtelmes, ötletes borító és ugye Reese Witherspoon könyvklubja is ezt ajánlotta. Nos, elég nehéz mostanában valóban jó krimit találni. Ez sem lett igazán az, amit reméltem, pedig van itt minden, mint a búcsúban. Végig volt benne valami ígéretes, ami csak sokára jött el.


Nem szeretek könyvet lehúzni, de tényleg. Azt gondolom, minden történet megtalálja a maga olvasóközönségét. Én most mellé nyúltam, de nagyon. Elöször is itt a történetvezetés elég lassú és körülményes, alig vezet valahová. Misztikus thriller-szerűség bontakozik ki a lapokon, egy kevéssé szimpatikus főhősnővel. Lelki vívódás magasfokon, gyógyszer és alkohol függőség áll a háttérben, amit persze a környezete évek óta "nem vesz észre".... mindehhez társul Maya életében egy régi trauma. Maya középiskolás volt, amikor legjobb barátnője, Aubrey hirtelen és meglepő módon meghalt. Ez tényleg elég rejtélyes módon történt. Hét évvel később Maya már Bostonban él barátjával, Dannal. Egy interneten terjedő video indítja be az eseményeket, ami tökéletesen megismétli a barátnőjével történteket. Az újabb furcsa esetnél ugyanaz a férfi, a titokzatos Frank áll a háttérben. Az életét meghatározó traumába zuhanva Maya szülővárosába indul, hogy újra átélje azt a végzetes nyarat. Próbálja kideríteni mi is történhetett akkoriban. Természetesen senki nem hisz a folyamatos mámorban leledző nőnek... Álom és valóság keveredik, a krimiszál egyre lényegtelenebbé válik, a múltidézés romantikába fullad. Kicsit lassan építkező történet, ami ugyan leköti az olvasó figyelmét, sőt a végére még egy kis csavart is tartogat, mégis vegyes érzéseket hagyott bennem. Nem is szólva a hipnózis lejáratásáról...


A múltjával való szembenézés nem megy zökkenőmentesen Mayának, anyja erősen meghatározó ebben. Anyja házában feltárja életének korábbi töredékeit, és olyan rejtett üzeneteket vesz észre elhunyt guatemalai apja könyvében, amelyek korábban nem tűntek fel számára. Hogy megmentse magát, meg kell értenie a születése előtt írt történetet, de az idő egyre fogy, és hamarosan minden út Frankhoz vezet...
Ha nem is félelmetes, elég fordulatos, különleges lélektani thriller a történet. Néhol Paula Hawkins és Sarah Pinborough-hatását éreztem. A végén még csavart egyet a sztorin a szerző, kissé felpörögnek az események is. Ám a végső nagy kinyilatkoztatás túl meseszerű, misztikummal átitatott, ez nem volt számomra hiteles. A végkövetkeztetés is kissé homályos, amit Maya az erdő mélyén feltár, szerintem aligha hihető, az eseményekről szóló magyarázatok egyes részei számomra kissé logikátlannak tűnnek. A történet a múltból a jelenbe ugrál. Idegesítő volt, sem mint izgalmas, hogy ez olvasás közben derül ki, éppen hol járunk, melyik időszakot meséli el. Ezzel is a szerző manipulálja az olvasót, ahogyan a nő zaklatott elméje, lelkivilága is erre jó. Bár kétségtelenül érdekes az éber álom rész a történetben, de mint krimi, ez gyenge.


Amik tetszettek: megismerjük a szereplőket, a motivációikat, a hátteret,
a múlt és a jelen összekapcsolása, a guatemalai örökség és Maya apjának titokzatos könyve, a folklór, a könyv pszichológiai alapjai. Ám ez elég kevés összességében. Azt hiszem pszicho-thriller ide, vagy oda, de a gyógyszerfüggőségét alkohollal kezelő női szereplős történetek sajnos nem nyernek meg.













Next21, Budapest, 2024
puhatáblás · ISBN: 9786156414847 · Fordította: Lévai Márta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése