2024. február 8., csütörtök

A ​győztes nem nyer semmit

 



Ernest Hemingway: A ​győztes nem nyer semmit




                                                       










Az Ernest Hemingway életműsorozat novelláit bemutató utolsó, harmadik kötet lenyűgöző és hiteles olvasata a Nobel-díjas szerző munkásságának. Most is az élet különböző szakaszait vizsgálják ezek a történetek Hemingway egyedi perspektíváján keresztül. Az 1933-ban megjelent kötet karakterei és a háttér nagyon változatosak. Némelyikük megjelent folyóiratokban, de többségük korábban sem jelent meg.


                   
Talán ez Hemingway egyik kevésbé ismert és egyben utolsó novellagyűjteménye. Ezek a történetek a magányosokról és a vesztesekről, a rossz döntéseket hozókról szólnak. Szereplői betegek, megkínzottak és gonoszok, elég frusztrált itt Hemingway világa. Az általa ábrázolt karakterek megkeseredett, megöregedett, reményvesztett figurák, akik nem igazán lelik helyüket az életben. Ne várjunk minden történetben happy endet, mert az nem Hemingway stílusa. Olvasás közben éreztem a fájdalmat, a reményvesztett útkeresést a boldogság felé.

A kis kötetben 14 történet bújik meg a lapokon. Nem csak a szereplők, a helyszínek is változatosak: Amerika, Párizs, Spanyolország vagy Svájc bukkan fel többek között. Az indító novella a Vihar után címet kapta, Réz Ádám remek fordításában olvashatjuk. A szerencsevadászat, a könnyű pénzkereset vesztese a főszereplő, aki más tragédiájából szeretne hasznot húzni. Nem sikerül neki. A Tiszta, világos kávéház a magány, az öregedés elkeserítő fázisát mutatja be az élet végén. A szereplők egy idős, spanyol koldus és két pincér. Az Időváltozásban egy házaspár válás előtti megbeszélését ismerjük meg, ahol a nő lépne ki egy másik nő miatt.

Egyik kedvencem lett az Ahol a folyó kiszélesedik történet. Itt a háború borzalmai villannak fel. Ez egy hosszabb novella. Homokos vér a következő, ez is döbbenetes és megrázó írás Hemingway szikár stílusában. Pici humort, vágyakozást és némi naivitást olvastam ki az Egy olvasó levele történéséből. A naív, szerelmes nő igyekszik megbocsátani, felmentést találni a háborúból visszatért fiatal, szifiliszes férjének.

A Hódolat Svájcnak három rövidke írásból áll össze. A svájci vasútállomás éttermében folytatott különféle beszélgetések ismétlődő elemei, három féle módon mutatják meg a vonatra váró férfi időűző várakozását. A tét nélküli kockáztatás példája is lehetne a három sztori.

Az Áldás-békesség, Urak mellett a Halottak természetrajza volt szerintem a másik legerősebb írás a kötetben. Az elsőben egy kamaszfiú tragédiáját ismerjük meg. A másik Hemingway egyik legszebb novellája, ami egy tudományos értekezés a halálról, majd szándékosan a háború személyes visszaemlékezésévé válik. Végig erős érzelmeket mozgat a novella, Hemingway stílusa időtlen.

A záró novella az Apák és fiúk ismét egy gyöngyszem. Itt ismét felbukkan Nick Adams, a fia, és az apja azaz a nagyapa a főszereplő. Hemingway novellaíróként kezdte irodalmi pályafutását, ez a kötet pedig a legjavából válogatva tárja elénk ezen írásait. Ismét lenyűgözött ez a Hemingway teremtette világ, amit benépesített sajátos karaktereivel.


ITT  megrendelhető kiadói kedvezménnyel!  




   
Ernest Miller Hemingway: 1899. július 21. (Oak Park, Illinois, USA) – 1961. július 2. (Ketchum, Idaho, USA) amerikai, irodalmi Nobel-díjas regényíró, novellista, újságíró. Az elveszett nemzedék jeles tagja.
Az irodalmi Nobel-díjat 1954-ben, Az öreg halász és a tenger kisregényéért kapta meg.






XXI. Század, Budapest, 2023
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635683697 · Fordította: Bart István, Déry Tibor, Lukácsy András, Réz Ádám Róna Ilona, Sükösd Mihály

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése