2024. február 5., hétfő

Bűntény ​az internátusban

 



Lucinda Riley Bűntény ​az internátusban



                                                        
                          






Lucinda Riley nevét a Hét nővér sorozat tette ismerté. A szerző fájón korai halála 2021-ben sajnos lezárta az életművet. A korai évek termése ez a krimi, ami a fiók mélyéről került elő. Lucinda még 2006-ban írta, de kiadatlan maradt. Most fia segítségével posztumusz adták ki.


         
Az előszóban Lucinda fia gondolatait olvashatjuk anyjáról, munkásságáról és a szóban forgó kötetről. Már Lucinda is szerette volna kiadatni, ám az átdolgozásra sajnos nem maradt ideje...és a fia úgy döntött, nem igazán nyúlnak bele a kéziratba. Jól tették. Egy izgalmas és nagyon csavaros krimit alkotott a korai években Lucinda Riley. 
Van egy ódon hangulata, jók a szereplők és az alaptörténet, nem vértől csöpögő, mégis szövevényes, izgalmas. Agtha Christie rajongók előnyben! 

A fordulatos és érzékeny téma már ismerős, több krimiben felbukkan, mégis megfogja az olvasót. Fontos problémát állított középpontba Lucinda, amit fogyasztható módon tálalt.

Egy magán bentlakásos iskolában Norfolk legmélyén egy diák hirtelen halála megdöbbentő esemény, alaposan felbolygatja az állóvizet. Természetesen az igazgató szeretné tragikus balesetnek nevezni, de egyre több nyom a gyilkosságra mutat. Charlie Cavendish tragikus halálának körülményei hamarosan újabb nyugtalanító fordulatot vesz. Charlie egy elkényeztetett úrifiú, akit arrogáns zaklatónak ismertek az iskolában, így a gyanúsítottak listája szinte végtelen. Lassanként kiderül, az iskola falai egyre több sötét titkokat rejtenek, mint azt még a nyomzónő is sejtené. További áldozatok is akadnak a krimiben. A régi bűn árnyéka most éri el az egykori bűnösöket. Cseppnyi romantika is felbukkan a történetben, ami egy igazi bosszútörténet. Sajnos ez a bosszú mégsem nyújt megoldást a problémára.

A végig szimpatikus, határozott Jazmine „Jazz” Hunter nyomozófelügyelőt kérik fel, hívják vissza nyomozni, ugyanis a nő magánéleti okokból kilépett a rendőrség kötelékéből. Ez a háttér is lassan kiderül az eseményekből. Ha valamin változtattam volna Lucinda helyében, a magánéleti kanyarokból vettem volna vissza, amik szorosan nem részei a nyomozásnak (Jazz válása, apja betegsége). Picit feszesebb lett volna a krimi, így némileg terjengős, bár egyértelműen olvastatta magát, érezhetően jól bánik a szavakkal Lucinda. Erős négy csillagot ér, ennél sokkal rosszabb, gyengébb történeteket magasztalnak egekbe. Lekötött, kellően fordulatos, izgalmas volt, ahogyan a puzzle darabkák lassan kezdtek összeérni. Jazz és nyomzótársa Alistair szerethető párost alkotnak, kedveltem őket.


Az egész krimi végig arra készteti az olvasót, hogy kitalálja, ki tette. Nem lesz egyszerű. Sokak élete fonódik egybe, ahol a múlt súlyos titka lesz a megoldás kulcsa. Egy feszültséggel teli és teljesen lebilincselő krimi, hiteles háttérel, ami kikerült Lucinda kezéből. Néhol hátborzongató gótikus hangulata van, az iskola zárt világa tökéletesen működik. Ez is kiemeli az átlag krimik közül. Az iskola nyirkos, sötét és sejtelmes pincéjének titka adja a megoldást, mi is történt ott 25 évvel ezelőtt? Az atmoszféra jól működik. A családi vagyon és kapcsolatok jó hátteret adnak mindehhez. A krimi cselekménye kiváló, jól kidolgozott, fordulatos és meglepő megoldást ad. Kár, hogy nem lesz folytatása ennek a sorozatnak, mert szívesen olvastam volna.




ITT megrendelhető kedvezménnyel!



                               
Lucinda Riley Írországban született, karrierje kezdetén színésznőként több mozi- és tévéfilmben, illetve színpadi darabban szerepelt, majd huszonnégy évesen megírta az első regényét.
A könyveit eddig harminchét nyelvre fordították le, és negyvenmillió példányban keltek el világszerte. A regényeit számos nemzetközi elismerésre jelölték. A Sunday Times és a New York Times bestsellerszerzője. A világszerte népszerű és műfajteremtő A hét nővér-sorozatból várhatóan egy hétévados tévésorozat készül. A The Guardian Angels című gyerekkönyvsorozaton a fiával, Harry Whittakerrel közösen dolgozott.
Bár négy gyermekét az angliai Norfolkban nevelte fel, 2015-ben teljesült az álma, amikor házat vásárolt az írországi Nyugat-Corkban, amit mindig is az otthonának érzett. Az utolsó öt regénye már itt született. Rákbetegségét 2017-ben diagnosztizálták, 2021. június 11-én, családja körében érte a halál.







General Press, Budapest, 2023
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634527862 · Fordította: Tóth Bálint Péter


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése