2024. január 19., péntek

Karácsonyi ​krimik



Agatha Christie: Karácsonyi ​krimik





                                     





Tetszetős kiadás, amely Agatha Christie négy karácsonyi történetét gyűjti egybe. Az első a leghosszabb és egyben legizgalmasabb, kisregény méretű a Hercule Poirot karácsonya. A Karácsonyi kaland, A karácsonyi puding esete tulajdonképpen egy történet, csak a pudingos változat kidolgozottabb. Ezekben Poirot nyomoz, míg a záró novellában, a Karácsonyi tragédia címűben Miss Marple a főszereplő.




Hercule Poirot karácsonya:

Tetszett, hogy Agatha előre jelzi, ez egy véresebb történet. Egy családi karácsony a háttér, ahol a rejtett indulatok mozgatják a szálakat. Karácsony este van, a Lee család összejövetelét egy sikoly töri össze…

Az emeleten az öreg és zsarnok családfő holtan fekszik egy vértócsában, elvágott torokkal. Ez egy roppant ravasz módon kitervelt gyilkosság. Izgalmas volt, hogy a sok rokon, ennyi különböző családi háttérrel és egyéniséggel gyűlik össze. Adott a sok feszültség, viszály és hamis alibik. A bezárt szoba rejtélye izgalmas, jól működik. Miközben minden szereplőről remekbeszabott jellemrajzokat kapunk, Poirot is színre lép. Kiderül, mindenkinek van, lenne oka a gyilkosságra...de ki is a valódi tettes? A gyilkos személye valóban kitalálhatalan, meglepő eredményt kapunk a végén. Valóban mindenki gyanús, amikor kiderül, hogy az a gyilkos, akire senki nem számított. Kivételesen ötletes a megvalósítás és végig jó a lélekrajz. Agatha Christie igazán nagyon élvezetesen ír, az angol humort is felvillantja.

A Karácsonyi kaland egy rövidke, a következő pudingos eset változata. A karácsonyi puding esete igazi hamisítatlan, a vidéki Anglia adja az alapot, tökéletesen idézi meg a régi angol karácsonyok hangulatát. Ódon ​vidéki ház, kandalló, finom ízek és illatok, hó. No, meg egy gyilkosság és Poirot. 

A karácsonyi vacsora rejtélye, a meglepetés-gyilkosság izgalmai nem várt fordulatot hoznak Poirotnak. A tervezett vicc, visszafelé sült el... Valóban élvezettel olvastam, mivel Christie nemcsak egy történetet mesél el, hanem egy kicsit felfedi Poirot személyiségét és gondolkodásába is bepillanthatunk. A friss logika, szellemes helyzetkomikumok adják a kisregény erősségét. Ennek háttere egy hercegi szerelmi kaland és egy eltűnt rubint. Összességében mindegyik történet jó, talán a két „puding” egymás után két változatban picit sok volt, de élvezhető. Érdekes adalék a Christie életműben. 

A záró novella, Miss Marple visszaemlékezése ugyan kevéssé karácsonyi, de talán nem is ez a lényeg. A Karácsonyi tragédia mégis hatásos kis történet, hiszen a gyilkos személyét eleve elárulta, a módszerre kellett rájönni. Miss Marple kedves, stílusos, bár kissé bogaras vénkisasszony. Agytorna ez a novella is olvasónak. Izgalmas és szórakoztató gyűjtemény, nem csak a karácsonyi időszakra. Pörgő történetek, tényleg változatosak voltak és még mindig zseniális, ahogyan kiterveli őket és elénk tárja a krimi nagyasszonya. Igazán jó válogatás ez is, kedvelem a Helikon Kiadó ezen sorozatát, amely időszakokhoz kötve mutaja be az életmű novelláit.


                         
Agatha Christie: 1890. szeptember 15. (Torquay) – 1976. január 12. (Wallingford)

A krimi koronázatlan királynője Agatha Mary Clarissa Miller néven született.

1920-ban látott napvilágot első krimije, melyben először bukkant fel az általa teremtett legendás nyomozó, Hercule Poirot. 1926-ban jelent meg Az Ackroyd-gyilkosság, amely az első lépést jelentette a világhír felé.


Helikon, Budapest, 2023
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636203245 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gálvölgyi Judit, Sipos Katalin

1 megjegyzés:

  1. Helló :)
    Klassz az oldal!
    Nagyon sok hasznos kritikát olvastam és szép mennyiségben találtam jó ötleteket, hogy miket is lenne érdemes elolvasnom.
    Most egy kérdésem lenne, mivel látom nem szűkölködsz tapasztalatban a krimik terén.
    Pont ilyeneket keresek, mint ez az AC novellás gyűjtemény, azaz krimi témájú novellás köteteket szeretnék olvasni. Ebben kérném a hathatós segítségedet.
    Előre is köszönöm.
    üdv Gottwald Ferenc

    VálaszTörlés