2024. január 24., szerda

Az ​orákulum éjszakája

 



Paul Auster: Az ​orákulum éjszakája



                                              



"A múlt legyőzi a jelent, jövő pedig pillanatnyilag nem létezik."



Elég nehéz részletekbe menni egy Paul Auster-regény cselekményét említve. A több szálon futó történet az olvasó képzeletét megmozgatva kerekedik ki. Úgy gondolom, hogy a felszín alatti történet vagy jelentés sokkal fontosabb és tartalmasabb, mint a felszíni cselekmény.

Sok párhuzam van az általa kitalált történettel és a valós életével, és úgy tűnik, bizonyos dolgok önálló életet élnek. A kötet nagy előnye, hogy rendkívül olvasmányos és fontos dolgokat villant fel. Az is egy biztos pont, hogy Auster történetei egyszerre furcsák és egyszerűek. Teljesen magával ragadott a "regény a regényben" koncepció, ami nagy szabadságot ad Paul Austernek.

A szerző kedvelt helyszíne New York is feltűnik, a főhősünk pedig egy író. Ez egy olyan könyv, amely elgondolkodtat, különösen az utolsó oldal elolvasása után, ami szerintem egy lebilincselő és átgondolt könyv ismertetőjele. A megtévesztően egyszerű prózában megírt Auster regény az igazságról és a történetmesélésről szóló összetett elmélkedés. Lehet, Auster neve említésekor nem ez a könyve jut eszünkbe elsősorban, de mindenképpen figyelemre méltó alkotása.

Auster nem véletlen az amerikai irodalom kiemelkedő alakja, olyan mesemondói tehetsége van, hogy regénye abszolút olvasmányos, élmény belemerülni. A művének narrátora húsz évvel azután ír, életének egy kilenc napos időszakát elmesélve, ami még 1982-ben egy különleges kék jegyzetfüzet megvásárlásával kezdődött. A narrátor, Sidney Orr regényíró a vásárlás pillanatában szinte halálos betegségből lábadozik, és hónapok óta nem írt semmit, de a jegyzetfüzet üres oldalai inspirálják, és órákon át lázasan ír. Sidney ír egy történetet egy bizonyos Nick Bowenről, egy sikeres kiadó szerkesztőjéről, aki egy majdnem végzetes furcsa balesetre úgy reagál, hogy felhagy az életével, és elindul egy véletlenszerűen kiválasztott helyre, Kansasbe. Csak azt viszi magával, ami történetesen éppen magánál van. Ez pedig nem más, mint egy korábban ismeretlen mű kézirata. Ez az Orákulum éjszakája, egy rég elfeledett író műve.

Számtalan esemény színesíti a történetet, ami az élet filozofikus meglátásait is felveti. Megjelenik a regényben a világról való gondolkodás. Austernek sikerül összefonnia ezeket a különféle elemeket egyetlen cselekménybe. Az kis történetek cselekménye bizonyos pontokon belesimul a regénybe, a valós életébe. Mindeközben az olvasó lelkét simogatja képeivel. Az Orákulum Éjszakája sok tekintetben egy misztikummal meghintett mese az életről. Bebizonyítja, hogy az irodalmi és a valós világ gyakran nincs olyan messze egymástól, mint azt képzeljük. Pék Zoltán ismét mesterien adja vissza Auster gondolatait, a hangulatot. 



          

Paul Benjamin Auster (Newark, New Jersey, 1947. február 3.–) amerikai író, költő, műfordító és forgatókönyvíró. A PEN American Center elnökhelyettese. Középosztálybeli lengyel zsidó emigráns családban született. 1959-ben kezdett verseket és elbeszéléseket írni. 1971 és 1974 között Párizsban tartózkodott. Auster Brooklynban él családjával a Prospect Park közelében. Sokat utazik, író-olvasó találkozókon vesz részt. Számtalan elismerő díjban részesült, évek óta a Nobel-díj várományosának tekintik.




XXI. Század, Budapest, 2019
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155915826 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése