2024. január 26., péntek

Katharine ​Parr

 



Alison ​Weir: Katharine ​Parr

(A hatodik feleség)




                                                








Alison Weir író, neves történész hatalmas munkába fogott a Tudor-dinasztiával kapcsolatos, VIII. Henrik hat feleségét bemutató könyvsorozatával. A történelmi tényekre alapozva írta meg, fantáziával kiegészítve fikciós regényeit. Kedvelem ezt a sorozatot, amely a Tudor udvar működését és annak szereplőit kelti csodálatosan életre. Weir csupán egy maroknyi szereplőt használ, mégis élettel teli a történet.

Meglehetősen hosszú időszakot ölel fel a regény. A bevált recept nagyjából azonos: előbb megismerjük a leendő királynét gyermekkorától, a családi viszonyokat, hátteret bemutatva. Amikor fiatal nőként megismeri a királyt, már özvegyen, második házasságában él. Ebből bontakozik ki lassan Henrik szerelme az asszony felé. Bár Katalin nem volt "szerelmes" Henrikbe, egyre jobban megszerette őt és élvezte a társaságát.
A háttérben Boleyn Anna története is megjelenik, ahogyan a további királynék is sorra felbukkannak néhány említés erejéig. Ezzel felidézi, jól összefoglalja az előzményeket Weir. Ez a lezáró, hatodik regény az öregedő, egyre betegebb király és a fiatalasszony szerelmének története. Már tapasztaltak, tudatosak és a rövid idő ellenére is fontos momentumokkal bírt Katalin Henrik életében. Bár gyermekük nem született, de Katalin volt az, aki "elintézte", hogy a király két kitagadott lánya visszakerüljön az örökösödési sorba. Természetesen csak a fiú utód után. Van valami Alison Weir írásában, ami végig magával ragadott. Szórakoztatva betekintést nyújt a múltbeli angol uralkodók életébe, hogy életük hogyan változtatta meg a történelmet.

      
Katharine Parr két férjét veszítette el, és valójában soha nem volt szerelmes – egészen addig, amíg nem találkozott Thomas Seymourral. Ő az utódot adott egykori királyné, Jean testvére. Azonban a Tudor-időkben a kötelesség a szerelem előtt állt, és amikor VIII. Henrik, angol király rászegezte a tekintetét, úgy gondolta, nem lenne bölcs dolog elutasítani a király érdeklődését. Így történt, hogy Katharine Parr lett Henrik hatodik, egyben utolsó felesége. 

Mire összeházasodtak, Henrik már csak árnyéka volt korábbi önmagának – megöregedett és rossz egészségi állapotban volt. A szerző a szereplők személyiségének sokrétű arculatát eleveníti meg. Megismerjük Katalin gondolkodását a reformokról, a vágyódását Thomas felé, és a király iránt fokozatosan kialakuló szerelemét. Akkoriban olyan házasságokat kötöttek, amelyeknek semmi közük nem volt a szerelemhez, csak a pénzhez, a címekhez és a ranghoz. 
Ma nevetségesen meglepő olvasni a kilencéves menyasszonyokról, és hasonlókat. Kiemeli a Tudor-udvar aljas ármánykodásait, mesterkedéseit, valamint a katolikusok és a protestánsok közötti növekvő feszültséget, amikor veszélyes királynőnek lenni.


Keveset tudtam Katharine Parr-ról, de megkedveltem ezt az erős, független és értelmes hölgyet. Nagyszerű kiegészítő a regény a történelmi fikciók, és különösen a Tudor-dinasztia rajongóinak. A történet ezen része nemcsak VIII. Henrik hanyatló időszakával foglalkozik, hanem Katharine küzdelmével is, hogy régensnek nevezzék ki.Így „meghatalmazott uralkodóként” szolgálhasson Edward herceg nagykorúvá válásáig. Sajnos ezt a reményeit a talpnyalók gyorsan meghiúsították. Ez a könyv kitöltött számomra néhány fehér foltot.

Henrik egyre öregedett és betegebb lett, alig három év adatott nekik együtt. A harcok, a kora tökéletesen leamortizálta a királyt, a súlyosbodó testi bajok hamar legyőzték. Henrik magányosan, szeretteitől elzárva, kegyencei kötében hunyt el, alig 55 évesen. Érdekes volt olvasni, ahogyan még életében elindult a harc a trónért, akár a mi Mátyás királyunk esetében. A talpnyaló kegyencek gyorsan elfordultak a halott király emlékétől, semmibe vették végakaratát. Weir nagyszerűen illusztrálja a dolgokat, színes történetmesélést és csodálatos párbeszédeket olvashatunk. Az olvasó úgy érezheti, mintha a cselekmény kellős közepén lenne. Megelevenedik Thomas Seymour testi érdeklődése is a tinédzser Erzsébet iránt. Thomas ekkor már Katalin férje volt, aki rejtélyes módon soha nem esett teherbe korábbi házasságai során, míg végül megadatott a csoda.

VIII. Henrik király hatodik királynőjét élete végéig követhetjük nyomon, ami nem tartott túl soká. A király halála után, alig másfél évvel hunyt el. 35 évesen, a gyermekágyi láz áldozata lett. Bár a sorozat véget ért, a hatás még sokáig megmarad, hiszen ez egy élvezetes regénysorozat. Akit még jobban érdekelne VIII. Henrik halála utáni közvetlen időszak, azoknak nagyon ajánlom C.J. Sansom Hamis próféciák című nagyszerű regényét.



        

Alison Weir zseniális történész, remek író, 1951-ben született.
Elsősorban az angol királynők és családok történetéről ír, életrajzok formájában, amelyek feltárják történelmi hátterüket. Számos történelmi szépirodalmi művet is írt.







Művelt Nép, Budapest, 2023
656 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635802746 · Fordította: Sillár Emőke







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése