2023. október 6., péntek

Megfojtott virágok



David Grann: Megfojtott virágok

Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése




                                                             








A Martin Scorsese rendezte filmadaptációt 2023 októberében mutatják be a mozik. Ez irányította figyelmem erre a könyvre, mindenképpen előbb olvasni szerettem volna a történetet. Bár a dokumentumregényről tudtam, de valahogy kimaradt az első megjelenésekor. Most természetesen filmes borítóval újra kapható.

Az amerikai történelem (is) tele van szégyenteljes epizódokkal. Nemzetként kevésbé emlékezetes pillanataik nagy százalékát ott is a szőnyeg alá söprik, és az idő előrehaladtával próbálják elfeledni. Megtörtént eseményeket mesél el a regény, ami krimielemekben is bővelkedik: az oszázs indiánok tragédiáját, akiket a földjükön talált olajért gyilkoltak meg a nyerészkedő fehérek. Grann remek stílusban, jó arányokkal tárja elénk a borzalmakat. Egy elfeledett történelmet kelt életre David Grann az 1920-as évekből. Érezhető az alapos kutatómunka levéltárak, könyvtárak és bírósági akták alapján bontakozik ki a történet, ami egy újabb szomorú, szégyenletes epizód Amerika múltjából.


             
A könyv bemutat több ismert gyilkosságot, és a hideg, érzéketlen, kiszámított gyilkosságok sorozata bizony éveken át tartott. Grann egy olyan döbbenetesen erős, sokkoló történetet ír le a gyilkosságokról, az árulásokról, és egy nép küzdelméről, ami egyáltalán nem közismert. Elgondolkodtató, amiből talán tanulunk. Tele van mitikus szereplőkkel a múltból, ahol Texas Rangerek, korrupt rablóbárók, magándetektívek és olyan gyilkos kétségbeesettek harcának tanúi lehetünk, akik mára eltűntek. Megismerjük az USA államigazgatási szervezetét is, miközben érdekes bepillantást kapunk a filmekből ismerős, korántsem olyan "idilli" vadnyugatból. A terror uralmaként emlegették az 1920-as évek elején történt, az oszázs indián törzs tagjainak könyörtelenül kegyetlen lemészárlásának igaz történetét.



Az oszás közösség hihetetlenül gazdag volt, mert kiderült, hogy az oklahomai értéktelennek tűnő földterület, amelyre 1870 óta bezárták őket, az Egyesült Államok legnagyobb olajtartalékait tartalmazza. Az emberek odasereglettek, hogy megfosszák őket vagyonuktól, bármilyen lehetséges eszközzel, beleértve akár a gyilkosságot is. A helyzetet súlyosbította a kormány politikája, amely azt állította, hogy az oszázsok nem voltak elég kompetensek a pénzük kezeléséhez, ezért e célból minden oszázs bennszülött mellé fehér gyámokat rendeltek. Ennek természetesen az lett a következménye, hogy a gyámok ellopták a pénzt és meggyilkolták ügyfeleiket. Volt, mikor egész családok tűntek el... Az emberi gonoszság, aljas haszonszerzés elképesztő példája ez a történet. Sok szereplőt mozgató történet, sűrű és szövevényes a cselekmény. A számtalan eredeti dokumentum, levél, kiadatlan FBI-jelentések mellé a fotók sokat segítenek a szereplők beazonosításában. Az alcím sokat sejtető, fontos kordokumentum. Az áldozatok száma egyre nőtt, az ügyet a nem sokkal korábban létrehozott FBI és annak fiatal, titokzatos vezetője, J. Edgar Hoover vette kézbe. Az ambiciózus, de közismerten megosztó személyiségű első elnök, Hoover és segítői lendülettel vetették bele magukat a felderítésbe. Hoover egészen haláláig, 1972-ig volt nagy hatalmú, rettegett feje a szervezetnek.

„Nekünk, indiánoknak nincs igazságunk a bíróságon, így semmi esélyem arra, hogy megőrizzem ezt a földet a gyerekeimnek.”


Kedvelem az igaz történeteken alapuló könyveket, ez megrendítő és néhol vérfagyasztó társadalomrajz egy rasszista jelenségről. Ebben a könyvben több meglepetés is van, mint azt gondoltam. Az egyik a könyv utolsó része különösen meglepett. A történet elhiteti veled, hogy a rejtély megoldódott, és úgy tűnik, minden a megoldás felé közeledik. De ez nincs egészen így. A záró fejezet még fokozza és megcsavarja a valóságot. Az utóbbi években ennyire jól megírt és jól szerkesztett történettel talán nem is találkoztam. Elgondolkodtató, és letaglózó, döbbenetesen erős olvasmány. David Grann érezhetően alapos, évekig tartó kutatómunkát végzett, hogy megidézze ezt a szomorú történetet. Izgatott kíváncsisággal várom a filmet!

 
Kedvezménnyel ITT lehet tiéd a könyv! 








Trubadúr, Budapest, 2023
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156490964 · Fordította: Babits Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése