2022. június 16., csütörtök

Asszonyom, édes úrnőm

Mörk Leonóra: Asszonyom, édes úrnőm

Egy világjárvány. Egy különös lány. Egy szabálytalan szerelem.




                                                   





Rég olvastam ilyen mélyreható és érzelmekkel teli történetet. Mörk Leonóra egy különleges, szenvedélyektől fűtött utazásra vitt jól felépített regényében. Az 1600-as években járunk Európában, ahol a fekete halál néven megismert pestis mellé egy új és félelmetes járvány üti fel a fejét. Az Újvilágból megérkezett a francia-kór, azaz a szifilisz.




Főhősünk egy magyar orvos, Dr. Jeszenszky János és a lánya Johanna, akiknek sorsa szívszorítóan alakul, izgalmassá teszi a cselekményt. Feszes tempójú, érdekes sorsokat felvonultató, izgalmas és informatív regényt olvashattam. Egy keserédes történet, ahol az érzelmek, vágyak mozgatják a szereplők tetteit. Apa-lánya kapcsolata mélyen lelki alapokon nyugvó, ahol a fiatal nő érzéseit a szerelem is irányítja. Így a kamaszodó lányból fiatal nővé érő Johanna gondolatai, érzései állnak a középpontban. A súlyos betegséget elkapja szeretett unokatestvére, Philipp. Az ő története ad keretet a későbbiekhez. A szerelem a sikeres, angyali arcú olasz udvari énekes, Niccolò színre lépésével bontakozik ki. A férfi egy angyali hanggal megáldott, különleges ember. A doktor és lánya személyiségrajza mellé az énekes drámája is alapos bemutatásra kerül. A sikerének nagy ára van... Megismerjük a fiú szomorú sorsát, életét meghatározó borzasztó titkát. Abban az időben, főként Olaszországban sajnos nagy „divatja” volt a kasztrálásnak. A kasztrált énekes és Johanna vonzalma az elfogadásra, megértésre épül. A szerelemre van-e objektív mérce? A karakterek egyéni drámája izgalmas olvasmányt ad. Elgondolkodtatja az olvasót, mik a valódi értékek az életben? Az őszinte, tiszta szerelemre a szenvedély hogyan kap választ. Gyönyörű, realista történet a két ember szabálytalan szerelme. A történet több izgalmas kérdést jár körül. Érzékeny hangulatú, néhol fájón felkavaró regény a korabeli viszonyokról.

                    
Lenyűgözött a stílus, a történet, jól adagolva volt itt minden: izzó szerelem, barátság, kavargó érzelmek, történelmi háttér és művészet. Érdekes olvasmány volt, további utánaolvasásra is késztetett. Előrevetíti a nők helyzetét is, amin már az apa is elmereng. A nők jogainak kérdése, egyenlőség és elfogadás villan fel. Hiába okos, tudásvágytól fűtött Johanna, nem tanulhat, nem mehet egyetemre. A nők élete ekkoriban még a házasság, gyermekszülésben tudott csak kiteljesedni. Olyan valós emberi drámákkal, sorsokkal találkozhatunk, ami élővé teszi a cselekményt. 
A már-már drámaivá váló eseményeket a narráció teszi még érdekessé. Ami nekem nagyon tetszett benne, az a sok korhű információ, háttér történelem és a hangulati elemek. A korszak remek ábrázolása színes olvasmánnyá teszi a történetet. Prága aranycsinálás lázában ég, míg más királyi udvarokba is beleshetünk. Alkimisták, boszorkányok és a szerelem mozgat mindent. Miközben a doktor úr fáradozik a betegek érdekében, lánya a gyógynövények titkaival, az orvostudománnyal ismerkedik. Az élet fájaként emlegetett szer hozhat enyhülést a bujakór betegeire. A korabeli dokumentumok felhasználásával megfestett történetben Niccolò révén a zene is fontos szerephez jut. A cím is erre utal.


Johanna élete több viszontagság után egy csapásra megváltozik, amikor a múlt eltemetett titkaira váratlanul fény derül a regény végén. Aki egy fordulatokban és valódi érzelmekben gazdag emberi sorsokról olvasna szeretettel tudom ajánlani ezt a regényt. Magával ragadó könyv egy különleges történelmi korszakból.


ITT megvásárolható kedvezménnyel a kötet! 


        
Mörk Leonóra
: Miskolcon született, egyetemi tanulmányait Debrecenben és Budapesten végezte, magyar-történelem szakos, a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémiáján szerezte újságíró diplomát. Író, újságíró, szerkesztő és műfordító.
10 évig a Nők Lapja, majd 2011-től az ELLE magazin magyar kiadásának főszerkesztő-helyettese lett, majd 2013 és 2019 októbere között vezető szerkesztője. Ezt követően a Nők Lapja vezető szerkesztője lett.
2009-ben jelent meg a Jaffa Kiadónál első regénye Az utolérhetetlen Mr. Yorke, amelyet azóta további regények követtek: A Hellinger-Madonna, a Holdfény szonáta, a Lány igazgyöngyökkel, a Ködkirálynő, és A porcelánlány. Legújabb tavaly megjelent regénye, a Törött tulipánok a 17. századi Hollandiában játszódik. Emellett rendszeresen fordít német és angol nyelvből.

Jaffa, 2022
318 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634755791

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése