2022. június 22., szerda

Vínland

Bjorn Andreas Bull-Hansen: Vínland

Egy jomsviking története


                                                      



"A jomsvikingek szabad férfiak, és ha követtek is bárkit, azt csakis saját akaratukból tették."



A Jomsvikingekről szóló sorozat második könyve önállóan is olvasható, kalandos, magával ragadó olvasmány mesevilágról, a mítoszokról, a családi kötelékekről és a világ felfedezéséről. Torstein, alig húszévesen a Jomsvikingek feje egy csapatnyi hű viking zsoldossal és családjával nyugatra menekülnek. Felkutatja a mitikus vörösfenyőerdőket, amelyek a pletykák szerint az óceán túlsó partján találhatók, azon a földön, amelyet a vikingek Vínlandnak hívnak. De Vínland tele van veszélyekkel is.

Bull-Hansen ismét megerősíti, a viking kor szakavatott ismerője, a korszak a lehető legpontosabban kel életre a lapokon. Lüktetően mozgalmas, színes betekintést ad, milyen is volt, lehetett akkoriban a vikingek élete. Egy kiváló, feszültséggel teli regényt írt, amely felülmúlhatatlanul intenzív, hátborzongató utazás. Nem csak a tengereken, de a lélek útvesztőiben is. Egy szépirodalmi igényességű, epikus történelmi regény, ahol a sós tengervíz, a hideg tél vagy éppen a zöldülő tavasz, a tábortűz és a mézsör, mulatozások mellett az utazás, a csaták és a családi kötelékek válnak fontossá a vérszagú oldalakon. Bull-Hansen annyira valósághű, jó érzékkel adagolja mindezeket, hogy nem válik nyomasztóvá a cselekmény. Kifejezetten üdítő volt olvasni a természeti képeit, a tenger és időjárás viszontagságait a harcok szünetében.


"Minden férfiban és asszonyban lüktet a fájdalom. Mindnyájunk lelkén húzódnak sebhelyek."

          
Bull-Hansen mesél nekünk egy férfiról, Thorsteinről, aki az óceán túlsó partjára indul szerencsét próbálni. Ez egy olyan utazás, ahol több izgalmas dolog megtörténik, egy olyan utazás, amely természetesen nem mindig megy zökkenőmentesen, és nem csupán a különféle időjárási viszonyokkal kell a vikingeknek megküzdeniük. Az ígéret földjén csodálatos életet élnek, mígnem egy napon nem várt vendégek érkeznek, az őket követő emberek, a bőrösök támadása rázza meg a tábort. A főszereplőnek meg kell küzdenie az életéért, és a szeretteit is elrabolják, ami további kihívásokra ösztönzi. Mindeközben számot vet életével, sorsa alakulását értelmezi. Lelki utazás is ez egyben, a felnőtté válás felé, hiszen Thorsten alig húsz éves, ám sorsa számtalan megpróbáltatáson át vezetett idáig. A cselekmény közben, a harcok szüneteiben, a váratlan izgalmak között komoly lélektan lapul. A végére már csak arra vágyik, hogy megtalálja a szeretteit, újra találkozzon velük, és mindent megtesz ennek érdekében. A kérdés az, hogy sikerül-e valaha újra találkoznia családjával?

Bjorn Andreas Bull-Hansen a főszereplő szemszögéből írta regényét. Olyan érzés kerített hatalmába olvasás közben, mintha ott lennék a hajókon, küzdenék a természettel, a szeszélyes időjárással, a harcokban küzdenék, ahol keményen védi az életét mindenki, vagy az erdő mélyén, a fjordok vizében mártóznék egy átmulatott éjszaka után. Olyan a narratíva, hogy az az érzésed, hogy a főszereplővel egy tábortűz mellett ülsz, miközben meséli el történetét, kezében egy korsó sörrel. A főszereplő lenyűgözően és vizuálisan mesél. Végig látványos képekkel kel életre a cselekmény. Egy történet arról, hogy mit élt át fiatal fiúként, hogyan kellett megküzdenie rabszolgaként az életéért, mit tett, hogy megtalálja szeretteit, és kiállt másokért, pl. egy barátért, aki soha nem hagyta cserben. Időnként tükröt tart magának, például hogyan bánt az emberekkel korábban. Magával ragadó történet egy fiatal férfiről, aki nehéz sanyarú sorsa ellenére keresi a boldogságot Sigriddel. Tisztességes és becsületes férfivá érett számtalan kaland és harc során a regény végére. A szerző nagyon jól tud együtt érezni a főszereplővel. Líraian szép leírásai, őszinte történet barátságról, harcokról, a világ felfedezéséről. Számtalan valós történelmi figura is megjelenik a regény lapjain Vörös Eirík és utódai, Leif és Freydís, illetve Norvégia legendás ladejarlja, Hákon-fia Áldozó Eirík.

Pazar volt ismét! Végig fenntartja az érdeklődést.Talán kevesebbet folyt a vér, nem a harcokon van a hangsúly, bár akadt elég. Számomra nagyon rendben van a regény. Thormód-fia Thorstein életét követhetjük tovább és nem csupán a tengerek hullámain. Gyönyörű, intenzív történet, ahol az érzelmek is szerephez jutnak a hősiesség, az erő és igazság mellett. Letehetetlen és magával ragadó, jól megírt történet. Thorsten végül megérkezik oda, ahová vágyott. Ez a könyv egész egyszerűen letehetetlen. Török Ábel értő fordítása, autentikus hangulattal kelti életre ezt a viking mesét. Aki szereti a viking kultúrát, a történelmi regényeket, kihagyhatatlan olvasmány, izgalmas utazás észak fiainak életébe.

    
"Előttünk terült az öreg tenger, lassú, kék hullámai a földnyelvet és az öböl partját nyaldosták. Hallottam, ahogy a fenyők és a tiszafák zúgnak a szélben, és mélyen beszívtam a hínár és a közeli lápok ismerős szagát. Végre visszatértem apám földjére. Végre hazatértem."

ITT tudjátok megrendelni a kiadótól kedvezménnyel! 




      
Bjørn Andreas Bull-Hansen1972. augusztus 18-án született Norvégiában, Oslóban. Első regénye A viking 2017-ben jelent meg hatalmas sikert aratva.
Ő egy igazi 21. századi viking.
A norvég szerző egyébként saját YouTube-csatornáján rendszeresen tesz közzé videókat viking életmódjáról, érdemes elmerülni a világában, mert nem mindennapi.






Animus, Budapest, 2022
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636140151 · Fordította: Török Ábel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése