2022. április 1., péntek

Joe és Jen csodálatos utazása

Hartay Csaba: Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt

                                     





Joe és Jen utazása egy meglehetősen eredeti ötleten alapuló regény, ahol a humor valójában szatíra. Sok társadalmi kérdésben úgy éreztem erős kritikaként húzódik meg. A sorok közti látlelet, a mögöttes tartalom jelen világunkról nagyszerűen van beépítve. Azonnal megfogott a regény különleges címe is. Hartay Csaba szerencsére egy pillanatra sem áll le az egyedi (viharsarki) sziporkáival, a történet lendületét most is ez adja. Az íróra jellemző stílus és humor magával ragadja az olvasót. A történet határozottan és összekeverhetetlenül Hartay egyéni látásmódjában íródott. A színvonalas humoros történetekre mindig vevő vagyok, szükségünk is van erre a mai világban. Kedvemre való egy irodalmi műben a különböző nézőpontok keveredése, vagy a gyermeki látásmód. Itt ezeket is megkaptam. 

Kiszámíthatatlanul vicces, néhol már szinte cinikus szatíra, mégis elgondolkodtató a történet magva. Jo és Jen igazán szerethető figurák, amolyan kedves csirkefogók. Azt hiszem az egész könyv egy metafora a két főhős belső, lelki utazásáról, a bűntudatról, az önmarcangolásról, a jóvá nem tehető bűnökről. Abszurd és meglepő fordulatok adják Joe és Jen kalandjait, nem hétköznapi humorral fűszerezve. Üde színfolt ez a regény a kínálatban. 

Az a fajta humor ez, ami a történetvezetést és a helyzetkomikumot ügyesen használja, a próza olvasmányos és elgondolkodtató tartalommal bír. Kell, hogy fogékony legyen az ember az abszurd humorra, az öniróniára, hogy élvezni tudja.Az alaptörténet szerint a két meglehetősen fura figura Tökölön a fiatalkorúak börtönében akad össze. Az élet kegyetlen, vagy megtöri, vagy megedzi a fiatalokat ez a nem mindennapi helyzet. A börtönélet látványos képekkel elevenedik meg előttünk, életszagú a történet.


"Ha innen kikerülünk, mi akkor is itt maradunk már."


A földi pokol ez, amikor az embert a saját bűntudata nem hagyja békében nyugodni. Azt hiszem ez minden ember legnagyobb félelme, hogy ezek a démonok, amik miatta születtek, valamilyen rossz, elhibázott tett következményeként, élete végéig kísérteni fogják. Ez egy valóra vált rémálom lehetett a két szereplőnek, ahol a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Szép ívet ír le a történet, ahogyan a vágy és valóság, a fikció keveredik. A nyelvezet és a hangulat jól illeszkednek.

A regény egyik súlypontja az a jelenet, amikor a két fiatalkorú rab kilép térben és időben a falak közül és elindul váratlan és különös utazására. A remekül egymásba simuló időmozaikok közül utazás közben nekem azok a részek tetszettek leginkább, ahol visszatérünk a gyerekkorba, amelyben hőseink még őszinte, tiszta lelkű, kíváncsi kamaszok. Világmegváltó lelkesedésük azonban egy véletlen folytán hamar a börtönbe juttatja őket. Nem véletlenül jelenik meg valamilyen módon ezekben a szürreális történetszilánkokban az általános iskola kigyulladása, az épület elpusztulása sem. Többször találkozunk a tűzzel, hol szenvedély, hol parázs képében. Valószínűleg a fiúk lelkiismerete az, ami nem hagyja nyugodni bennük ezt az élményt. Egy kamasz számára az iskola eleve rémálom sokszor, most is éppen elégszer kifejezésre juttatják, hogy mennyire unalmas már az iskola. A hirtelen véget érő gyermekkor belöki őket a nagybetűs életbe. A történetszálak között megbúvó retro érzés tetszett most is. A Trabanton szállni élvezet emléke kísért, vagy api Wartburgja is berobog a képbe. A cselekmény fő vonala váltakozó narráción keresztül bontakozik ki. Látjuk még őket nagyon markáns rövid képekkel a háborúban, ami az élet jóvoltából most különös jelentőséggel bír, de felbukkannak hőseink a tengerparton vagy a már említett kamaszkorukban. Gyönyörű és kegyetlen tud lenni a mögöttes tartalom, ami mély érzéseket mozgat meg az olvasóban. Számomra a kortárs magyar próza egyik fontos alkotása ez a regény. 

   
"Az álmodás, az tartja bennem a lelket, testvérem. Tudod, mikről szoktam álmodni? Hogy anyámék főznek valami finom kaját, töltött káposztát."

Talán egy kicsit mindenki magára ismerhet a szereplőkben, hiszen mindannyiunk vállán ül egy kisördög aki azt súgja, tedd meg! Engem mindenképp önvizsgálatra késztetett a szerző, mit tehetnék még jóvá, és mit nem? Az emberek valódi jelleme és annak torzulása egy életre kiható rossz döntés miatt jól követhető. A megbocsájtáson is érdemes elgondolkozni. Ne ítélj, hogy ne ítéltess.. A végén pedig természetes, hogy az édes otthon képe, vágya bukkan elő a lelkük mélyéről. A történésekben, a sorok között, azért ott lappang valami remény. Az egyszerű, letisztult borító remek és kifejező, hiszen egy egy ellobbanó gyufaszál életünk lehetőségeit, vagy éppen rácsait is jelenthetik.




Hartay Csaba először átvert és mulattatott, majd megszorongatta a lelkemet. Élveztem ezt az utazást, ahol minden a szerzőtől a korábbiakban megismert stílusjegy felbukkan a regényben. Van egyéni hangja, mondanivalója, miközben szórakoztatva elgondolkodtat.



    
Hartay Csaba magyar költő, író, blogger.
1977. június 16-án született Gyulán. Gyerekkorát Szarvason töltötte, jelenleg is ott él.

1996-ban érettségizett a szeghalmi Péter András Gimnáziumban. 1997-ben jelent meg első verse a Sárkányfűben, azóta publikál rendszeresen irodalmi folyóiratokban. Tagja a Szépírók Társaságának. Eddig kilenc verseskötete és öt prózája jelent meg. Lerepül a hülye fejetek, Nem boci! Holtág, Rajongók voltunk, Köszönöm a befogadást címmel.
Résztulajdonosként  egy szarvasmarha telepen dolgozik.

Díjai: Körösök Gyöngye díj - 2006, Bárka-díj - 2010, Szarvas város kulturális életéért díj - 2015 és
Megyei Príma Díj - 2015. 2017-ben elnyerte a Szarvasért Alapítvány díját, amelyet minden évben egy arra érdemes, Szarvas város hírnevét öregbítő személyiségnek ítélnek oda.






Scolar, Budapest, 2022
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635094752 · Megjelenés időpontja: 2022. április 4.

3 megjegyzés:

  1. Szia Gábor! Írásod alapján türelmetlenül várom a jövő héten megjelenő könyvet! Annyira felkeltetted a kíváncsiságomat, és a reményemet, hogy egy valóban önvizsgálatra késztető, iróniával átszőtt kötetet tarthatok majd a kezemben. Szeretem Hartay Csabát, és amit elhoz, visszahoz nekünk, a humorát, retró életérzéseket amiket tőle kapunk. De be kell vallanom, hogy a Holtágat nem tudom „elfeledni”. Nálam az a történet mindent vitt.. Csodálatos volt, és megrázó, őszinte kitárulkozás, amely történetet szinte bárki tudna meríteni az életéből sajnos.. Csupán nem tudnánk ilyen gyönyörűen szavakba, mondatokba önteni! Nektek sikerült, arról a könyvről is gyönyörűen írtál, nyomott hagyott mind a Holtág, mint a bejegyzésed róla! De most ezt az újabb kötetet várom, jó, hogy előre írtál róla, köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Engem meg az gondolkodtat el, hogy fogalmam sincs, miről szól ez a könyvem valójában, de köszönöm ezt a megfejtést, nagyon örülök neki!

    VálaszTörlés
  3. Ha jól sejtem, Gabónak lesz igaza, amolyan purgatóriumszerű utazásban van részük a fiúknak..Meglátjuk..

    VálaszTörlés