2022. február 5., szombat

Összezárva

Stina Jackson: Összezárva



                                                  



„Szörnyek ​nincsenek, csak emberek.”



Stina Jackson az Ezüstút című izgalmas lélektani thrillerével azonnal a kedvenceim közé került. Felfigyeltem kiváló lélek és jellemábrázoló képességére, valamint a skandináv táj látványos és fontos megszemélyesítésére, ami méltó keretet ad a kriminek.

Az új krimije egy eldugott kis településen, Ödesmark-ban játszódik. Itt mindenki ismer mindenkit, ahogyan egy zárt kisközösségben kell, a szereplők súlyos titkokat őriznek. Azonban a falu soha nem beszél. A környezet igen festői, látványos képekkel kel életre. Az erdő és a mocsár, a rothadó avar és a hósapkás fenyőkkel a svéd táj ismét főszerepet kap. Élmény volt olvasni ezeket a lírai mondatokat, itt is köszönet érte Dobosi Beáta fordítónak. A baljós, nyomasztó háttér egy hatásosan tálalt, emberi drámákkal átszőtt krimit ad, ami stílusában Karin Alvtegen könyveit idézte nekem. Stina Jackson csavaros történetével a sötétség ködébe burkolja az olvasót, profi módon teremt roppant nyomasztó hangulatot, ami végig fogva tart. A karakterek cipelik életük keresztjét. Stina végig tárgyilagos pontossággal festi meg a szereplők múltját, életük fájdalmát. A krimi depresszív hangulatú, sötét árnyak nyúlnak a szereplők után. Nincs megértés, szeretet, az egymásra való odafigyelés hiánya szinte fáj. 


"Nem a vér köti össze az embereket, hanem a szégyen. Ettől vagyunk egy család."

       
A történet krimielemeket felvonultató lélektani dráma. A súlyos tartalom mellé tökéletes hangulat párosul, a krimi olvasmányos, bár a több idősíkon is kibontakozó cselekmény lassabb folyású. Nincs nyomozócsapat, maga a nyomozás nem kap igazán fontos szerepet. Az életszagú dráma egyre sűrűsödik a lapokon. A karakterek nehéz sorsú emberek, akik a perifériára sodródtak. A sötét családi titkok, a nyomasztó múlt fájdalmas sebei évekre kihatnak. Stina Jackson meggyőzően és hitelesen fúrja bele magát az emberek lelkének sötét zugaiba, tárja fel fájdalmaikat. A veszteségek, kilátástalanságában vergődő emberek lelkileg megnyomorítva, összezárva élnek ebben a közösségben.

 
Hősnőnk Liv, idős zsarnoki apjával, Vidarral és kamasz fiával Simonnal él az erdő mélyén. A jobb életről, a várakozással teli reményéről csak álmodhatnak, ahogyan az események sodrába kerülő két testvér is. Gabriel képtelen féken tartani az indulatait, csak a sötét oldalon jár, a bűnben látja a megváltást. Míg Liam, aki hatéves lányát egyedül neveli igyekszik szakítani a múltjával, kitörni ebből a közegből. Ez a távoli falu, a romos házakkal, furcsa szomszédokkal, olyan hely, ahol a bosszú és a gyűlölet egymás mellett él. Aztán egy hajnalon Vidarnak nyoma vész...innen az események furcsa fordulatot vesznek, hiszen szinte mindenkinek lett volna oka a gyilkosságra. Bár a tragédia jót is hoz a szereplők életébe, Liv végre kezébe veheti nem csak élete kormányzását.

Egy egészen új megközelítése ez a szépirodalmi igényességű kriminek. A mesélés nézőpontja különösen megragadott, ahogyan a nem mindennapi befejezés is. Skandináv krimiben szokatlan, de felcsillan ugyanis a remény, hogy mégis lehet a szereplők élete jobb, boldogabb. Bár ennek természetesen ára van.



Kedvezménnyel ITT rendelheted az Animus kiadótól a krimit! 





Animus, Budapest, 2022
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633249420 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése