2021. július 6., kedd

Végszónak sem rossz - 38 interjú

Köves Gábor: Végszónak sem rossz

38 interjú

                                                 
                                                             




Köves Gábor a Magyar Narancs munkatársa második interjúkötetével jelentkezett. A névsor ezúttal is impozáns. Tartalmas és színes, de nem bulvárbeszélgetéseket olvashat az, aki kézbe veszi a kötetet. Hazai és külföldi művészek izgalmas gondolatait kapjuk csokorba gyűjtve. A tematikusan, jól szerkesztett interjúk főként az irodalom berkeiből kerültek ki, de olvashatunk kiváló rendezőkkel, zenészekkel vagy humoristákkal készült beszélgetéseket is. Az egyes fejezetek a különböző művészeti ágból érkező emberek véleményét, gondolatait, érzelmeit tárja fel. A szerző felkészültségéről tanúskodik az is, hogy az interjúalanyok sem néhány szavas, esetleg pár mondatos válaszokat adtak, komoly és tartalmas válaszokat olvashatunk. A humor is megcsillan 
a beszélgetésekben. 

Mint egy nagy tál finom sütemény, válogathat mindenki kedvére. Akár olvashatóak művészeti ágak szerint, vagy kedvencekre lebontva, tetszőleges sorrendben. Nagy élményem volt pár éve Patti Smith Kölykök című önéletrajzi regénye, én a vele készült beszélgetést választottam kezdésnek, ami a kötetben az utolsó csokorban a nyitó darab. Kedvemre válogatva haladtam, érdemes egy nap csak maximum 4-5 interjút elolvasni, kiélvezni a mondatok mélységét, tartalmát. Ahogy a fülszöveg is felvillantja, valóban vannak meghökkentő kérdések, amire a válaszok is elég váratlanok, de mindenképpen őszinték. Miért pofozta fel Margaret Atwood Elisabeth Mosst? talán az egyik legérdekesebb volt számomra, míg nagy élvezettel olvastam itt is a nagy nyíltsággal beszélő Karl Ove Knausgard gondolatait, a Harcom sorozatáról, a férfiasságról és a család fontosságáról. Hazai kedvencem Dragomán György vagy Enyedi Ildikó válaszait is élmény volt felfedezni a kötetben. Újdonság volt, hogy Dragomán a Cinema szerkesztőségben dolgozott egykor. Ennek a filmes magazinnak hosszú évekig lelkes olvasója voltam magam is. Kifejezetten tetszett még a Bödőcs Tibor interjú vagy sok meglepetés volt Colson Whitehead és a nemrégiben elhunyt John le Carré gondolataiban.


Értékválsággal ​küszködő világunkban a hiteles, tartalmas dolgokat alkotó művészek érzelmei, gondolatai a világról nagy jelentőséggel bírnak, irányt mutatnak. Érdemes odafigyelni a mi Nádas Péterünk, avagy Jonathan Franzen és Woody Allen véleményére. Ők már ahogy mondani szokás letettek valamit az asztalra, nem a "15 perc hírnév" szellemében élnek, alkotnak. Az érezhetően őszinte, kitárulkozó vallomások emberközelbe hozzák az olvasóhoz a kedvenceket, vagy éppen jó alkalom megismerni azokat, akik még nem kerültek igazán a látóterünkbe. Lázár Kati, Krasznahorkai László népszerűsége elvitathatatlan, határainkon túl is ismert, jól csengő nevek. Michael Cabon vagy Susan Vega, de több ismert ember sem leplezi politikai véleményét. Az oldott hangvételű, élvezetes beszélgetések során nem csak életük és pályájuk nehéz vagy kiemelkedő pillanatairól vallanak, de véleményt formálnak jelen világunkról is. Kikerülhetetlen a Trump-jelenség, ahogy a hazai viszonyok is szóba kerülnek, nem csupán Bödőcsnél. 

A kötetbe gyűjtött ismert művészek teljesítménye példaértékű, gondolataikra érdemes odafigyelni. Nem csak izgalmas beszélgetések ezek, de szórakoztató és elgondolkodtató mélységgel is bírnak. Van egy egyedi varázsa, személyes, néhol intim jellege minden beszélgetésnek. A kötetben harmincnyolc népszerű művész szerepel. Ha valaki szereti az ilyen "mélyinterjúkat", és a kezébe akad ez a különleges válogatás, ne hagyja olvasatlanul! Jó szívvel csak ajánlani tudom mindenkinek, nagyszerű és élvezetes, igazán színvonalas olvasmány.


ITT tudod a kiadótól kedvezménnyel megrendelni a könyvet! 


      



Köves Gábor 1973-ban született Budapesten. Újságíró, a Magyar Narancs és a magyarnarancs.hu munkatársa. Ha teheti, utazik és interjúzik.



XXI. Század, Budapest, 2021
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635680641


1 megjegyzés:

  1. Újabb kötethez hoztad meg a kedvem! Nem is tudom kire vagyok a legjobban kíváncsi! Susan Vega lesz az első, akit elolvasok, Bödőcs Tibor a második! Nádas Péter, Krasznahorkai László..Felsorolhatok mindenit akit írtál, egyik jobban hangzik mint a másik..Valóban jó lenne ha sok ilyen beszélgetés születne, melyek értékkel bírnak, gondolatébresztőek, megfontolandóak. Hiszen értéket teremtő emberek szájából hangzanak el a válaszok, akik kitartó, példaértékű munkával, művészettel bizonyítanak hosszú évek során, ami nagyon fontos lecke lenne mindenkinek. Így érdem az érdem, az ilyen mondandókra érdemes figyelni! Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet! Üdvözlettel: Mariann

    VálaszTörlés