2021. június 30., szerda

Visszapillantó - 2021 első félév

Visszapillantó - 2021 első félév


                                                                  



"Ha elolvasol egy könyvet, legfeljebb azt kockáztatod, hogy többet tudsz meg a világról."

Iselin C. Hermann dán írónő





Íme egy kis visszatekintő összegzés az első félév olvasmányaira. Ez az év sem alakult egészen úgy, ahogy reméltem, az áprilisi könyvfesztivál sajnálatosan idén is elmaradt. A home office olvasás eredménye kevesebb lett némileg a tavalyihoz képest. A 100 olvasott könyv idén sem jött össze, de teljesen elégedett vagyok, még így is szép eredmények születtek. Idén az első félévre 92 olvasmány jutott, ami éppen héttel kevesebb a 2020-as évhez viszonyítva. A friss megjelenések száma 45 volt. Oldalszámra ez 32 716 lapot jelent, ami átlagban 355 oldal / könyv. A négy legvaskosabb Ken Follett Egy új korszak hajnala (816), James Ellroy Ez a vihar (712) krimije Bjørn Andreas Bull-Hansen: A viking (560) valamint az új Stefánsson-regény az Ásta (516) volt. Legvékonyabb olvasmányom, az alig 88 oldalnyi Krusovszky Dénes verseskötete az Elégiazaj vezeti a listámat. A külföldi és hazai szerzők aránya 64, illetve 28 lett. EZ az idei 80. poszt a blogra. Eddig az Animus, a 21. Század és a General Press kiadó kínálatából olvastam a legtöbbet. Köszönet minden kiadónak, és követőnek, aki figyelemmel kíséri a blog könyves ajánlóit. Lássuk, jöjjenek a legkedvesebb kötetek!

Olvasási sorrendben kerültek a listára a kedvenceim: 


Első idei újdonság rögtön január közepén az Animustól érkezett: Arne Dahl Valaki figyel krimije több okból is a kedvencem lett. Az író személye volt az egyik, hiszen hét évet kellett várni arra, hogy Arne Dahl remek krimije ismét bekerüljön a kínálatba. A cselekmény sűrű és többszörösen összetett, skandináv hangulata is remekül működik. Izgatottan várom az augusztusra ígért folytatást.





Nele Neuhaus alapos és precíz, olvasmányos regénye a Gonosz farkas egy ügyesen megírt, hátborzongató lélektani dráma. Újra egy összetett sztorit tár elénk az írónő, ami a folyamatosan növekvő feszültségével lekötött, a befejezéssel pedig elgondolkodtatott, hiszen egy valós, létező problémára irányítja a figyelmet.


    
Megtisztelő volt előolvasni még megjelenés előtt a kiváló műfordító Barna Imre első regényét. Barna Imre többek között Umberto Eco magyar hangja, jó mesélő, élvezetes, olvasmányos stílusban ír, sok-sok találó gondolattal találkozhatunk a cselekményben. Tetszett ahogyan összefűzi ezt a családtörténetet, igazi aparegény a történet. Főhősünk útját gyermekkorától, az 1920-as évek elejétől, Szentendrén, majd Budapest szívében, a Miksa utcától követhetjük a felnőtté válás izgalmas útján, ami a Kárpátokon át Moszkváig, majd végül ismét Budapestig vezet. Olvassátok szeretettel ajánlom!







Kedvenc izlandi szerzőm is újdonsággal jelentkezett áprilisban. Ez a regénye az eddig olvasottakból is kiemelkedik, lehetne akár a párja Barna Imre kötetének. Ásta története egy családregény, egy nő fejlődéséről, hely és útkeresése a boldogsághoz, filozofálgatás arról, mi is az élet értelme, mi adja ezt a boldogságot, amitől jó élni? Jón Kalman Stefánsson: Ásta című regénye szorosan a Menny és pokol trilógia mellé került a lelkemben, rajt-cél győzelemmel befutó az év könyvei között. Ne hagyjátok ki!
A következő 30 élettörténetet tartalmazó könyv a 21. Század Kiadó kínálatából érkezett hozzám. Igazi "hú, azta, flow élményt" adott. Ami nem mellékes, egy magyar szerző kötete az, ami tuti helyet kér az éves listámon is. Rényi Ádám Osztálytalálkozó kötete nálam mindent vitt, nem csak azért, mert ez is megjelenés előtt már olvashattam. Az egyszerű, hétköznapi kis mesék olyan fricskát adnak, váratlan fordulattal záródnak, ami nem csak megdöbbentő és izgalmas végkifejlettel ajándékozza meg az olvasót, de remekül szórakoztat is egyben.

                                                                                                            



Olvasási sorrendben a Fabian Risk-sorozat 5. kötete következik a kedvencek között. Ahogyan tavaly a Kockavető, úgy a folytatás, A halálos X is magasan kiemelkedik az idei szezon kínálatából. Túl sokat nem is kell erről beszélni, tessék csak olvasni Ahnhem sorozatát!


       
Következő kedvencem az Athenaeum kiadványa, nagy örömömre ez is skandináv, de igazi szépirodalom! Alex Schulman (1976) svéd író, újságíró, blogger regénye A túlélők is az éves lista biztos helyezettje lesz érzésem szerint. Három ​fivér visszatér gyermekkora helyszínére, ám ez a múltidézés elég fájdalmas sebeket tép fel. A múlt és a jelen összefonódik, hogy újra feloldódhasson. Az olvasó a három fiú életét megismerve, szeretetről és az utána való vágyról kap képet. Nagy kedvencem ez a történet.






 

  A General Press Kiadó első magyar szerzője igazi retro-krimivel jelentkezett. Zajácz D. Zoltán (a júniusi bloginterjú vendége volt) igazán figyelmet érdemlő első regényt ad olvasóinak. A Véres Balaton jó helyszínnel, remek atmoszférateremtésével, valamint az életszagú szereplőkkel kér figyelmet. A műfaj minden sajátossága megtalálható, magyar krimi, a magyar valóságról. Ajánlom a nosztalgiautazásnak is ezt a hazai krimit.





A történelmi regényt Benkő László új sorozata képviseli. A tavalyi nagy sikerű Mátyás király élete után adott volt, hogy a kevéssé ismert és balkézről született, egyetlen fiúörökös sorsa is regénybe kerüljön. Corvin János sorsát bemutató sorozat első kötete május végén kerül a boltokba. Idén még várható két folytatása is.  


    
Két Animus kötet következik a listán. A vikingről írtam: Véres harcok, verejték, szenvedély és könnyek, tűz és a sós víz illata lengi be a regényt. Gyönyörű, intenzív történet, ahol az érzelmek is fontosak. Ez nem csupán egy történelmi regény – igazi vad és szenvedélyesen dübörgő kalandregény. Kihagyhatatlan, várom a folytatást.

A két elsőkönyves szerző krimijét szinte egy lendülettel olvastam el, vitt magával. Az utolsó élet krimi egy fordulatokban bővelkedő, lélektani dráma, amit simán el tudnék képzelni filmen. Szeretem az ilyen „döglött akták”-tipusú történeteket. A két szerzőnek, a két Peternek érdemes megjegyezni a nevét. Peter Mohlin, Peter Nyström Svédországban elnyerte ezért a könyvért a legjobb elsőkönyves szerzőnek járó díjat. Megérdemelten! Dobosi Beáta igényesen szép fordításában olvashatjuk magyarul.




                                                                                                                                 


Jesmyn Ward: A csontok megmaradnak
Az írónő egy régebbi, eredetileg 2011-ben megjelent regénye, ami a KULT-könyvek 21. kötete. Hasonlóan szép, lírai hangon megírt, de sötét, nyomasztó családtörténet, jól megrajzolt karakterekkel. Egyszerre fájdalmasan gyönyörű és mégis elgondolkodtató a sorok mögé látnunk. Az egyik legerősebb történet a KULT-könyvek között.


           

A végére egy vidám, de elgondolkodtató könyv, ami remek kikapcsolódást adott olvasás közben. Azonnal az év kedvencei közé került nálam ez a nagyszerű kötet. Mi történik a karakterek pszichéjében, ezt mutatja be ez a válogatás, sok humorral. A képzeletbeli díványra Ödipusz király, a Harry Potter-sorozat szereplői mellett Artúr király, Merlin, Rómeó és Júlia, Harisnyás Pippi, Drakula vagy éppen Winnetou került. Claudia Hochbrunn & Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már? Zűrös hősök analízisben könyv az Athenaeum kiadványa.




Nyári nagy várományos a többszörösen elhalasztott megjelenésével Karl Ove Knausgård Harcom életrajzi sorozatának záró kötete. Legutóbbi ígéret szerint A Harcok július 15-én jelenik meg Patat Bence fordításában.

"A könyv első mondata olyan, mint az első pillantás két ember között, akik nem ismerik egymást." (Nicolas Barrat)




Olvassatok és pihenjetek sokat a nyáron is! 

2 megjegyzés:

  1. Szia! Köszönöm ezt a jó könyvektől lelkes, kedvcsináló összefoglalót! Idén már sok könyv landolt a polcomon Neked köszönhetően! Gondolom nehéz volt a sok kedvenc közül választanod.. Sok jó élményt kaptam tőled! Dicsérted a Mazel tov-ot (J. S.Margot), és Gonosz farkast (Nele Neuhaus) és valóban nem bántam meg, hogy elolvastam őket! Aranyos volt az ajánlatok között megbújó két "szakácskönyv" is, a Rézi a pácban, és Dragomán György Főzőskönyve! Rényi Ádám Osztálytalálkozója is nagyon tetszett, izgalmas, érdekes, olvasható könyvecske! A Kárpát Walzer szintén emlékezetes volt, várom a folytatásról a véleményedet! A Fenegyerekek (M. Chabon) se maradjon ki a felsorolásomból, örülök, hogy rábeszéltél! Két friss élményemet hagytam a végére..Linda Castillo amish krimije a Néma eskü annyira megtetszett, hogy ajánlatodra sorozat többi részét is bátran tervbe vettem! A Pszichiáter látott már? abszolút telitalálat volt, imádtam és sokat nevettem rajta! És ne felejtsük el az interjúkat, amiken sokat dolgoztál, és közelebb hoztad hozzám a kedvenc szerzőimet! Jöhet az összes többi következő! Köszönet az ajánlatokért, és a folytatásért..Szép estét!

    VálaszTörlés
  2. Arne Dahl Valaki vigyel című regénye a várólistámon van, Björn Andreas Bull Hansen A viking című könyvét most olvasom, valóban remekmű!!!

    VálaszTörlés