2021. május 6., csütörtök

Megváltás

David Baldacci: Megváltás




                                                                     



"A régi bűnök hosszú árnyékot vetnek."

David Baldacci neve közismert, idehaza is jól cseng, hatalmas olvasótábora van. Tény, hogy kiváló író, számtalan népszerű sorozatot köszönhetünk neki. Az Amos Decker FBI ügynök nevével fémjelzett sorozata az ötödik részhez érkezett. Amos emberi oldalának bemutatása itt tovább mélyül, egyre fontosabb lesz. A történet jellemzően az első részre, az Emlékek börtönére épül.



A sorozat és a rajongók számára hozza a kötelezőt, ezúttal is egy galád, szövevényes bűntény bontakozik ki a lapokon. Olvasmányos, sodró a történet, szórakoztató módon tálalva. Tetszett, hogy Decker lelke, érzelmei és belső vívódásai ahogyan már az előző részben a Bukottakban, itt is egyre nagyobb teret kapott. Hősünk alakja egyre emberibb, tévedései révén is. Amos Decker és FBI-os kollégája, Alex Jamison ezúttal az ohioi Burlingtonba tesz látogatást. Ez az amerikai kisváros Decker szülővárosa, ahol a családját látogatja meg. A temetőben...

Alig néhány órát tartózkodik ott, amikor is felbukkan egy férfi, aki ártatlansága bizonyítására kéri Deckert. Azért is különleges az ügy, hiszen Meryl Hawkins egy elítélt gyilkos, akit Decker első nyomozása alkalmával juttatott rács mögé. A börtönből szabadult beteg férfi estére azonban halott. Decker kötelességének érzi újra felülvizsgálni a régi aktákat. Természetesen egyre sötétebb, fordulatosabb lesz az ügy, több furcsaságra derül fény. Miközben kezdenek a régi tanúk és szereplők sorra elhalálozni. Sőt, maga Decker is célpont lesz. A tipikusan kisvárosi idill mögött komor és egyre zavarosabb lesz a tizenhárom évvel korábbi eset. Érezhetően nő a lapokon a feszültség, mindenki titkol valamit. Kiderül, hogy az egykor elítélt elkövető valóban csak egy palimadár volt az ügyben, ártatlanul ült tizenhárom évet.


"Jamison jól tudta, hogy Amos Decker körül gyakran történnek őrültségek."

Sok-sok visszautalást olvashatunk az első részre, Decker személyes tragédiája egyre mélyebben teret kap, kezd összefüggeni ezzel a régi esettel. A történet bizonyos szálai ide kanyarodnak vissza. Önállóan is érthető azért, kerek a történet, de persze jobb, ha sorban olvassuk a köteteket. 

       
A Baldaccira jellemző pergő párbeszédeket és a feszültséget remekül hozza ismét a krimi. Végig egyértelmű, hogy valaki nem akarja, hogy Decker kiderítse az igazságot. Az igazság árnyalatai és a régi bűn árnyéka azonban lassan, de biztosan derül ki. A titkokkal teli kisváros és a szereplők múltja sötét árnyékot vet a jelenükre is. A sorozat bemutatja Amost, életének tragédiáját, lelkének hullámzó, örökké nyomasztó múltját. Amos mind a szakmai, mind a személyes életében sötét gödörben jár, innen emelkedik fel, építi újjá önmagát. A múltat azonban nem tudja feledni, kitörölni. Volt néhány megható pillanat, amelyek feltárták a férfi belső küzdelmeit és gondolatait. Amos Decker karaktere fejlődik, mélyen érző, gondolkodó lesz.

Az, hogy mi is áll az események mögött egyre elképesztőbb. A cselekmény sok váratlan fordulatot tartogat, érdekes gazembereket vonultat fel. Amikor azonban az oroszok és a hidegháború is képbe jön a történet elszáll picit. Itt már azt éreztem, talán a "kevesebb több lett volna". Igen meghökkentő megoldást kapunk, olvasmányosan, lendülettel visz végig a krimi, ahogy azt már megismertük Baldacci mestertől. Próbálják ugyan megállítani Deckert és társait, ő azonban kitartóan, hatalmas lendülettel nyomoz, a szálak pedig magasra vezetnek. Összetett fejtörőt olvashatunk Baldaccitól ezúttal is. Olyan ez, mint egy matematikai többismeretlenes egyenlet. A regény jól megírt, feszes tempójú. Végig fenntartotta a figyelmemet. Kicsit szerteágazó, sok szereplőt felvonultató krimi, mire eljön a megoldás, és a címben ígért megváltás a szereplőknek. Nem csak Baldacci-rajongóknak kötelező darab ez is.

David Baldacci Amos Decker-sorozatának előző kötetei sorrendben: Emlékek börtönében, Végső fázis, Kiút, Bukottak.

Kedvezménnyel ITT vásárolhatod meg a krimit!

                                
David Baldacci (1960. augusztus 5. )
Könyveit több mint 50 nyelven és 80 országban olvassák rajongói.

a Virginia Commonwealth Universityn diplomázott, majd jogot hallgatott a Virginia Állami Egyetemen. Diákként novellákat írt a szabadidejében, később ügyvédként kilenc éven át Washington D.C. környékén élt és praktizált. Korai novelláit és forgatókönyveit nem sok siker koronázta. Kétségbeesésében a regényírás felé fordult. Első nemzetközi sikere az Absolute Power (Államérdek) című könyve volt 1996-ban. Ebből remek filmet is forgatott Clint Eastwood. Alapítója a szépírást tanulókat támogató Wish You Well Alapítványnak. Feleségével, Michelle-lel és két gyermekével Virginiában él.







General Press, Budapest, 2021
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524816 · Fordította: Kiss Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése