2021. február 22., hétfő

Párizs királynője

Pamela Binnings Ewen: Párizs királynője




                                                                     



"Fekete ruhája és fehér gyöngyei forradalmasították a nőt és a női öltözködést." (Christian Dior)




Coco Chanel neve fogalom lett. Az ötven éve elhunyt divatikon tervező életébe enged bepillantást az írónő. Egy igen erősen jelentős, későbbi életére is meghatározó, fontos szakaszt állít a regény középpontjába. Nevezetesen Franciaország és Párizs német megszállás alatti időszakát vizsgálja, ennek hátterét tárja fel. Coco ekkor már valóban Párizs királynője volt, amit a remek borító tökéletesen ad vissza. Csupán nemrégiben derült ki, Coco kollaboráns, német kém volt ezen időszakban. Olvasás után azt mondom: az vesse rá az első követ, aki nem ezt tette volna ott és akkor, abban a helyzetben!

                       
Coco hagyatéka és az általa teremtett stílus napjainkban is vezető szereplője a divatvilágnak, híres parfümje a No. 5 még mindig őrzi elegáns és időtálló minőségét. Ez életének talán egyik legjelentősebb alkotása lett, ezzel Ő volt az elindítója annak, hogy a későbbiekben minden neves divatház saját parfümmel rendelkezzen.

A történelmi thrillernek aposztrofált kötet Coco Chanel életét két idősíkban mutatja be az olvasónak. 1905-től a negyvenes évekig jutunk, megismerve az utat, hogyan lett sikeres nő, a divatvilág királynője, miközben a háborús történések keverednek ezzel a szállal.

Pamela Ewen Chanelje egyszerre kemény, ellentmondást nem tűrő, akaratos nő, aki bizony arrogáns és sérülékeny, törékeny is egyszerre. A szerző csodálatos munkát végez a szegénységben, szülők által elhagyott kislány bemutatásában. Ezekből születtek a nő életének fő motivációi, az elvesztett, életre szóló nagy szerelem mellett. Ewen a tényeket és a legendákat meggyőző fikciókká gyúrta egybe. Coco büszke és céltudatos karakter, talán nem is igazán szerethető itt. A fájdalmas, magányos gyermekkortól megismerjük az útját a sikerig, hogyan lett belőle Párizs királynője. Chanel rejtélyes karakterének folyamatosan változó összetettségének lehetünk tanúi.


                                
A háborús évek az alaptéma. Nevezetesen az, hogy miként küzd 
az ikonikus Chanel No. 5 parfümjének tulajdonjogaival, hiszen üzlettársa, a zsidó származású Pierre Wertheimer szó szerint ellopja a titkos receptúrát, felvásárolja előle az alapanyagot, miközben a tengerentúlra, Amerikába emigrál. Pierre zsidó származása fontos elem a történetben, hiszen a nürnbergi törvények megtiltották, hogy bármilyen vállalkozást birtokoljon egy zsidó. Ehhez egy meglepő csavar is társul, érdemes a szerzői utószót is elolvasni.

Pamela Ewen alapos kutatása érezhető, eleven portré született, nem csupán Chanelről. Életre kelti Párizst a második világháború idején, érdekes és lenyűgöző részletekkel ismerjük meg a német megszállás hátterét. Chanel mindent megtesz a túlélésért. Számtalan kapcsolatát is bemutatja az életében fontos férfiakkal, mind a múltban és a jelenben. Német szeretőt tart, amit tovább bonyolít, hogy a párizsi Hotel Ritzben él, vígan pezsgőzik, éli a megszokott életét, miközben a várost a német hadsereg és a Luftwaffe főparancsnoksága foglalja el. Igazából a külvilágból alig érzékel valamit. A zsidók begyűjtése, a szegénység, az egyszerű emberek éhezése nem igazán érinti meg.  


                  

Izgalmas helyzetet teremt, amikor a nácikkal is együttműködik, hogy megvédje legsötétebb titkát. Ő lesz az F-7124 ügynök, kódneve: Westminster. A miértek és ez a szál életének talán legmeghatározóbb része. Coco egy bonyolult, számító és időnként nagyon hideg nő, de itt érezhető a körülmények erős hatása, a nő kiszolgáltatottsága, törékenysége. Ettől válik alakja emberivé, hiszen azt tette, amit abban a helyzetben szükséges volt. Döntött, néha jól, néha rosszul, hogy túlélje. Mindezeknek vállalta a következményeit is. Tény, hogy a kép többször bájos, ugyanakkor kíméletlen és manipulatív képet fest Coco Chanelről, ahogyan a parfümért küzd. Mindezt a háború kellős közepén ugye...

Természetesen nem maradhat ki ahogyan szerelmet talált Boy Capel-ben. Ezt finoman adagolva ismerjük meg részleteiben. Sajnos Boy korai halála Chanel életét örökre meghatározta. Pedig Boy jelleme nem volt túl elegáns, sőt! A szenvedély talán csak Coco részéről volt mindent elsöprő, kitartó.

     
Időnként zavaróan aprólékos, ismétlődő volt a regény, a vége pedig így sietve befejezett. Az utószót ezért is érdemes elolvasni. Sok fontos adalék ott van, ami már nem fért a kötetbe. Coco alakja, élete és hagyatéka egyedülálló. Olvasmányos és izgalmas életének ezen szakasza, amit itt feltár és bemutat mélységében a szerző. Picit tartottam tőle, hogy túl nőiesre, rózsaszínre veszi, de férfi olvasóként is érdekes volt, nem csupán a történelmi keret miatt. Tökéletes olvasmány az érdeklődő és kíváncsi olvasóknak.


ITT kedvezménnyel megvásárolható a könyv! 






XXI. Század, Budapest, 2021
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680269 · Fordította: Perlényi-Chapman Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése