2021. február 2., kedd

Mazel Tov

J. S. Margot: Mazel Tov
Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal



                                                                                    



"A vallásossághoz bátorság kell. Az ateizmus a bátorság hiányának bizonyítéka."




Az Antwerpenben élő újságírónő könyvéből megismerhetjük közelebbről ennek az ortodox zsidó családnak a tagjait, hagyományainak gyökerét, hétköznapjait, a világhoz való viszonyát. Nem csak érdekes és meglepő, de határozottan eredeti és emberközeli történet született. Antwerpen nagy zsidó közösséggel rendelkezik, amely elég elszigetelt életmódot folytat.


Az eseményeket három részre lebontva ismerhetjük meg. 1987-ben veszi kezdetét a cselekmény, amikor az egyetemista, alig húsz éves Margot, korrepetálást vállal egy négy gyerekes zsidó családnál. Ez a rész hat évet ölel fel. Persze, már a kezdeti felvételi beszélgetések megadják az alaphangot, kiütköznek a vallási és szokásbeli különbségek. Margot a szüleitől már külön él, de nem házasságban a barátjával, aki ráadásul muszlin menekült. A kezdeti nehézségek után lassan ismerjük meg a zsidó család tagjait, a gyereket, akiket Margot korrepetál. A legnagyobb fiúval Simonnal szinte nincs is gondja, csak jelzésértékűen van jelen, ahogyan a legkisebb lánnyal is alig találkozunk a regényben. 
A két középső gyermekkel alakul ki mélyebb kapcsolata. Jakov és Elzira sorsa összefonódik Margot életével, hamarosan részese lehet és alaposabban megismerheti ezt a számára különös és ismeretlen világot. Bátran kérdez, ha nem ért valamit, illetve akaratlanul is elmélyed a zsidóság történelmében.
 
"Minél kevesebb ember ismeri életmódunkat, annál jobb." - vallja a családfő. Schneider úr, az apa auschwitzi túlélő, ami mélyen hat az egész családra. A többnyelvű Schneiderek modern ortodoxok. Megismerjük a különbségeket, kultúrájukat, a világban elfoglalt helyüket. Hagyománytisztelő múltjukhoz ragaszkodó, ám mégis a modern életet is vállaló antwerpeni zsidó közösség tagjait látjuk közelről. A '80-as évek végén a zsidó Antwerpen még mindig a holokauszt árnyékában állt. A város zsidóinak kétharmadát egykor kitoloncolták. Ezek a valódi élethelyzetek teszik üdén maivá és hitelessé a regényt. A Mazel Tov rövid, gyakran epizódikus fejezetekben, szépirodalmi igényességgel meséli el Margot és a család kapcsolatát. Tetszettek az apa zsidó viccei, amik jól színesítették a regényt.

Ez a kölcsönös megismerés egy lassú és nehéz folyamat, számtalan vicces félreértéssel, meglepetéssel nem csak Margot számára. Igen nehéz bejutni egy ortodox zsidó családba. A szorossá váló, bizalmon alapuló kapcsolat során mind a két gyerekkel kialakul egy belső barátság, lelki összhang. Különösen Elzira az, aki nagy változáson megy át. Ő ugyanis egy furcsa betegséggel született, ami az önbizalmára is kihat.  Mozgáskoordinációs problémái vannak, ám Margot eléri, hogy biciklizni is megtanul, majd egy kiskutyát is megengednek a zárkózott szülők lányuk számára. Felbukkan a nagymama is, aki üde színfolt a történetben. Az első rész Elzira érettségijéig, azaz 1993-ig tart. Margot feladatai mellett a saját életébe is bepillantást kapunk, Nima története is kibontakozik előttünk.

    
1994 - 2000 -ig tart a második rész eseményeinek története. Itt a gyerekek továbbtanulása, felnőtt életbe való beilleszkedése adja az alapokat. A gyerekek felnőttekké válnak és elköltöznek - Izraelbe, Brooklynba -, a kapcsolatok új, meglepő hangszínt öltenek. Margot már nem alkalmazott, hanem barát és bizalmas. Olvasmányos és kalandos utazás ez a történet egy ortodox zsidó család világában. A harmadik rész 2001-től napjainkig vezet, itt már a gyerekeknek vannak gyerekeik, a viszony továbbra is baráti. Margot és Nima kapcsolata rég véget ért, új barátjával él. Könyve jelent meg, ami erősen önéletrajzi. Margot emlékeinek elolvasása egy kívülálló szemszögből vezetett expedíció az ortodox zsidók világába. Egy lelki fejlődés is egyben, miközben Margot alakja és élete is folyamatosan alakul, változik. Ebben a részben megismerjük a new york-i és az antwerpeni zsidók életének különbségeit: előbbiek szabadabbnak és nyitottabbnak érzik magukat, mint utóbbiak. A miértre is kapunk választ. Életszerű a történet, ami számos utalást tartalmaz a belga történelemre és a flamandok és a hollandok közötti különbségekre.

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki többet szeretne tudni arról, hogyan élnek az ortodox zsidók, hogyan őrzik hagyományaikat, múltjukat, hangolják össze a mai modern világot életükkel.




"A múltunkat ismerjük. Reggeltől estig itt van a jelenünkben, éppen ez az egyik oka, amiért olyan rendíthetetlenül ragaszkodunk a hagyományainkhoz. A szüleinket azért gyilkolták meg, akik voltak. Erkölcsi kötelességünk, hogy kiálljunk mellettük. Hogy megvédjük az életüket, amely a mi életünk is."




ITT tudod megrendelni a regényt.



   
J. S. Margot (1967–) Antwerpenben élő, szabadúszó író-újságíró. Eddig hat regényt és két interjúkötetet jelentetett meg. A Mazel tov számos elismerésben részesült, angol, német, francia és lengyel nyelvre is lefordították.



Európa, Budapest, 2020
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635042296 · Fordította: Gera Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése