2021. február 11., csütörtök

A Romanov-jóslat

Steve Berry: A Romanov-jóslat




                                                                        


"Az orosz embereknek szükségük van az igazságra. Az emberek cárt akarnak, nem egy bábfigurát."


Kedvelem az írót, a Cotton Malone sorozat a kedvenceim egyike. Elöljáróban azonban nem árt tudni, hogy ez a regény 2004-ben jelent meg eredetileg, csupán nálunk újdonság és ez nem a Malone-sorozat része. Önálló történettel van dolga az olvasónak.

Berry regényei mindig valami misztikus, titokzatos történelmi háttérhez kapcsolódnak. Nincs ez most sem másképp, a hátteret az orosz történelem egyik legtöbbet feldolgozott és legjobban ismert története adja. Nevezetesen a Romanov-dinasztia legyilkolása, szó szerinti kiirtása. A Romanovok utolsó napjainak drámája filmszerűen pereg le előttünk. Gondosan kapunk az előzményekből is, titkokból, kerek egész a történet.


       
Berry egyből az események sűrűjébe csap. Moszkvában járunk, napjainkban veszi kezdetét a cselekmény rögtön egy utcai lövöldözéssel, üldözéssel. Főhősünk az oroszul folyékonyan beszélő, és az ország történelmét kitűnően ismerő atlantai ügyvédet, Miles Lord. Őt érte támadás, aki egy ilyen jelentős eseményre érkezett Moszkvába. A történelmi tények és a fikció remekül keveredik, akit érdekel a Romanovok sorsa, élete vagy a XX. századi orosz történelem egy titkokkal megspékelt, érdekes tablót kap. 
Az események motorja egy Raszputyintól származó rejtélyes üzenet lesz. Feszes, olvasmányos és beszippantós történet, nem okoz csalódást. Talán csak a főhős karaktere okoz némi fejtörést az olvasónak gyermeteg naivitásával. Miles Lord alakja kissé esetlen néha, a szöveg nekem száraz, lélektelen, humortalan volt.


Nem pont ezt vártam, mintha nem is Berry lenne… ezt már a Varsói protokollnál is éreztem, lehet a fordító lecserélése miatt, (kár volt). Valami hiányzott, amitől élt volna szöveg, az amúgy teljesen jellegzetes Berry történetben. Persze az is bejátszik, hogy ez egy korai Berry-regény még. Némely akciójelent kiszámítható, vagy mintha egy rossz vígjátékból került volna ide, illetve a történetet elősegítő véletlennek volt túl nagy szerepe, ami a hihetetlen felé sodorta a regény eseményeit. A kontinenseken átívelő kalandok sorát nekem a történelmi háttér bemutatása menti. Szemléletes képekkel elevenedik meg a múlt, tárul fel a cári család élete, sorsa. Hihető, színes volt a történet, hiszen a napi politika is jelen van, nevezetesen, mi történne, ha Oroszországban ismét visszaállítanák a monarchiát... 
Az új cárt egy különleges bizottság fogja kiválasztani II. Miklós távoli rokonai közül. Izgalmas témafelvetés, jól keveredett a fikció a történelemmel. Némi romantika is akad, Lord segítője az orosz cirkuszi előadóművésznő lesz. Akilina Petrovna jó karakter, talpraesett lány.


"Olyan ez, mint a matrjoska baba… minden egyes lehántott réteg alól egy újabb bukkant elő."

A szerzői utószót most is érdemes elolvasni, ahol Berry megmagyaráz néhány dolgot. Berry oroszlánkarmait már itt is megmutatta: ügyesen tudja kombinálni az egyes történelmi korszakokat, szövi egybe a jelennel, az események látványos akciókkal elevenednek meg. Plusz pont az ismét csodás borítóért. 

ITT tudod kedvezménnyel megszerezni Berry regényét! 


  
Steve Berry: (1955) amerikai író, professzor és volt ügyvéd.

A New York Times bestsellerszerzője. Regényeit 40 nyelvre fordítják, 51 országban, több mint húszmillió példányban. A Cotton Malone-sorozat néhány előző kötete: A templomosok öröksége, Alexandria link, A velencei árulás, Nagy Károly nyomában, Vérbosszú Párizsban, A császár sírja, A Jefferson-kód, A királyi fortély, Lincoln-mítosz, A tizennegyedik gyarmat, Elveszett parancs, A püspök embere, Máltai csere.

GABO, Budapest, 2020
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660025 · Fordította: Komló Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése