2021. február 5., péntek

Dombvárosi rejtekjáratok

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Dombvárosi rejtekjáratok




                                                                              




A finn szerző regénye egy varázslatos csoda volt, a legjobbkor talált rám. Az események elkerülhetetlen erővel indultak el, a valóság átélhető és bohém módon áradt a szövegből. Könnyed életmese, színes fantáziával keveredett álomvilág ez, amiben igazi titkok, szép és fájó emlékek tárulnak fel az olvasó előtt.

Főhősünk a kissé szórakozott Olli Suominen egy ifjúsági könyvkiadó élén dolgozik, sorra hagyja el az esernyőit. Ennek a későbbiekben lesz jelentősége. Tulajdonképpen beérkezett, élete révben van, munkáját szereti, kitölti idejét, boldog házasságban él feleségével és fiával a Domb tövében. A részletgazdag események azonban felborítják ezt az unalmas nyugalmat, ami rá is fér Ollira. 
Ő maga is rádöbben, mennyire unja ezt a szürke kiszámíthatóságot az életében. Az életközépi válság elérte őt.

Fontos elem, hogy a regény jó tíz évvel korábban játszódik, amikor a Facebook éppen csak kezdett 
tért hódítani. Olli életébe is ez hozza a változást, nem csak azért, mert csatlakozik egy filmklubhoz, 
de váratlanul felbukkan néhány régi "ismerős" mellett az első szerelme Kerttu Kara is. Ezáltal megelevenednek, feltárulnak a múlt titkai emlékei is. Ez a mágikus erővel bíró emlékzuhatag lendületesen bontakozik ki, több rétegből áll össze. Olli esélyt kap arra, hogy megtalálja régi önmagát, azonban az nagy kérdés, a már felnőtt férfi mit tud kezdeni a régi emlékek fakuló képeivel? A képzelet laza, játékos kombinációja és a szürke valóság hatása a szereplők életére adja a történet motorját.

    
A gyermekkor meghatározó mindig, a régi megelevenedő eseményfolyam keveredik Olli álmaival, vágyaival. Ezek eleinte boldog, örömteli nyarakat idéznek, jól elkülönülnek. Lemegyünk az álmok, a lelke mélyére, visszatérünk a múltba. Mindenkinek vannak a szép emlékek mellett sérelmei, eltemetett fájdalmai. Mi is történt azon az utolsó régi, közös nyáron, amikor véget ért egy szépen induló gyerekszerelem és a barátság is zátonyra futott. Milyen volt, ki volt a körteruhás lány? Az első szerelem hatása megelevenedik, azonban ezek a régi képek mára már fakulnak, átértékelődnek. Többrétegű elemekből áll össze a regény, izgalmas képeivel hoz sok megélt kalandot, gyerekkori emléket idéz fel az olvasóban is.



Nem mellékesen számtalan viszontagság után Kerttu Kara sikeres írónő lett, az élete minden szempontból irigylésre méltó. Új könyvét Olli kiadójára bízza. Az életünk egy film, ez szinte biztos, ahogyan az írott élet néha varázslatosan találkozik a valósággal. Itt kapnak a régi klasszikus filmek és szereplői hangsúlyt. Saját életünk filmjében azonban mi játsszuk a főszerepet. Ez egyszerre Édes élet vagy a Kaktusz virága is lehet.

Van azonban egy pillanat, amikor már-már krimibe fordul a történet, szürreálisan sötét dráma bontakozik ki a múltból. Az egykori gyerekbanda tagjai igyekeznek jóvá tenni az egykori gonosz tettüket. Ez a trauma az, ami végig meghatározó az összes szereplő életében. A lelkük mélyére elásott borzalom képei elgondolkodtató, komor drámát hoznak. Az egykori szenvedélyre árnyék borul. 
Lehet-e harminc év távlatából visszaforgatni az időt, a rosszat elfeledtetni? Nem csak a kisváros titkos helyszínei és tökéletes rejtekjáratai, ami a gyermeki fantáziát mozgatja. Az odalent és odabent lévő mágikus és varázslatos világ elevenedik meg előttünk, így az emlékek és álmok keveredése egy misztikus, de realista regényt eredményezett. Olli élete és Kerttu sorsa mit rejt még előttünk, mivé tud válni a szenvedély és a régi szerelem emléke? Erre hogyan hatnak a külső mellékszereplők? Bizony néha jobban, mint kéne. 


Kerttu évek óta eltűnt, Párizsban él jelenleg, azonban sorsa egy életre szorosan fonódik össze Olliéval. A boldog gyerekkor nyarainak ideje szép emlék, ám ez néhány egyéb régi barát felbukkanásával egyre komorabbá válik. Kerttu sorsa mély és sötét titkot hordoz, ami lassan derül ki ennek a traumának a mibenléte. A sikerkönyve a Mágikus filmes kalauz is fontos elem a történésekben, tetszettek a klasszikus filmek közvetlen hivatkozásai, megidézett jelenetei.

Életünk filmje pereg előttünk, ami hol könnyed és vidám, majd tragikus, szomorú dráma elegye. A történet másik érdekessége, hogy elképesztő módon két különböző befejezést kapott a regény. 
A számtalan szimbólummal, a mágikus realizmus vagy a fantázia műfajának keveredésével izgalmas regényt eredményezett. Titkos folyosók nem csak az emlékeinkben léteznek. A mai finn irodalom egyik gyöngyszeme ez a regény, ami a Typotex Kiadó jóvoltából került a hazai olvasók elé.



    

A finn író pályája rendkívül sikeres fantasy- és sci-fi-novellákkal kezdődött. Gazdagon áradó fantáziája az egyik védjegye, és művei kapcsán gyakran emlegetik a mágikus realizmust, amely helyett ő a finn írótársaival megalkotott reálfantázia (reaalifantasia) kifejezést szereti. A Dombvárosi rejtekjáratok regényével másodszor nyerte el a finn Tolkien társaság díját.



Typotex, Budapest, 2020
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634931126 · Fordította: Bába Laura

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése