2021. február 7., vasárnap

Gonosz farkas

Nele Neuhaus: Gonosz farkas




                                                                     




Nele Neuhaus ismét jó munkát végzett, egy fontos társadalmi problémát állított a krimi középpontjába. Talán az eddig idehaza megjelent három történetből ez a legerősebb. Bár valóban szerettem Hófehérkét, jó volt az Aki szelet vet is, de ez most mindent vitt. Sűrű és sötét, összetett történet, komoly és drámai jelenséggel, sokkolóan gonosz krimi. Nem mese ez gyermekem, ez a durva valóság. 

   
           
Nele Neuhaus alapos és precíz, olvasmányos regénye egy ügyesen megírt, hátborzongató lélektani dráma. Pontosan olyan, ahogy szeretem a jó krimit, minden megvolt benne ami ehhez kell. Valós problémák, életszerű helyzetek, izgalom, sok fordulat. Nem kell ide papírtörlő a kicsorduló vérhez, nem akciókrimi ez, és nem 
a durva brutalitás ábrázolásával akar erős hatást elérni, hogy fogva tartsa az olvasót. Látszólag három különálló esemény fut párhuzamosan, amit a két remek nyomozó, Pia Kirchhoff és Oliver von Bodenstein felgöngyölít. A két rendőr lelkiismeretes, karizmatikus alakja teszi a regényt emberi oldalról is érzelmektől telítetté. Kellő arányban kapunk hátteret a magánéletükből, ami az események sodrába is bekerül. Különösen Pia életének titka, története viszi most  a krimit előre.

Nem részletezem a történéseket a spoiler miatt sem, hiszen mindig sokkoló, ha gyerekek az áldoztok. Kallódó, elveszett kamaszlányok, családon beöli erőszak, durva testi-lelki bántalmazások, pedofília, sikerhajszolás, a múlt sötét és gonosz titkai adják az alapokat. 

A szálak pedig magasra, országhatárokon átnyúlva a politikai elit krémjéhez vezetnek. Itt egyszerűen nem tudtam nem elvonatkoztatni a mi kolumbiai nagykövetünk tavalyi esetét. A mindenek felett álló, magukat kivételesnek gondoló alakok itt is jelen vannak. Hazugságok garmadája, csalás és gyilkosságok jelölik útjukat. Itt nem számít az emberi élet. A legundorítóbb, hogy a saját családjukkal sem tesznek kivételt. Gátlástalanul gázolnak át gyerekeken, nyomorítanak meg testileg és lelkileg életeket. Ettől nagyon eleven, fájón valós a krimi. Mint egy logikai rejtvény kezdenek összeállni a történet darabjai, és ahogy haladunk előre kezdjük felismerni a sötét igazságot.

A szereplők közül az oknyomozó TV-s műsorvezető Hanna, és az egykori ügyvéd alakja mellett fontos szerep jut Hanna lányának és az államügyésznek, ők emelkednek ki számomra. Döbbenetes sorokat írt Nelle, a karakterei valósak és jól árnyaltak. Amikor lehull a mézes-mázas álarc és a mosoly mögül előbukkannak a farkasfogak az sokkoló. A szereplők lelke mélyére a legsötétebb mély bugyorba süllyedünk az izgalmas és olvasmányos thrillerben. Nelle remekül ábrázolja a megriadt, zavarodott gyerekek lelke mélyén zajló folyamatokat is. Nelle a valós probléma ábrázolásával komoly társadalomkritikát is megfogalmazott. A krimiben dőlt betűvel szedve egy naplóból minden részletet megtudhatunk a gyermekek bántalmazásáról. A végére kiderül, kinek a naplóját olvashatjuk az események közben.


Az aprólékos háttér minden eleme szorosan kötődik a krimi végkifejletéhez. Elképesztő családi titkok és gyalázatos bűnök derülnek ki a több évtizedes, porlepte múlt homályából. Nele ügyesen csavarja a szálakat, már az első lapoktól ott lappang a borzongató félelem, ami fogva tartott. Tetszett, hogy több váratlan fordulat is akad, már a nyitó kép sem az, aminek elsőre gondoljuk. Ügyesen felépített, kidolgozott és olvasmányos, sok szereplőt mozgató krimi ez. A cím roppant találó, kifejező. Az ember a legnagyobb, leggonoszabb állat.

Újra egy összetett sztorit tár elénk az írónő, ami a folyamatosan növekvő feszültségével lekötött, 
a befejezéssel pedig elgondolkodtatott. Izgalmakban, elképesztő emberi sorsokban bővelkedő krimit olvashattam. Nele Neuhaus valóban letehetetlen, elgondolkodtató krimijének szereplői közül első látásra mindenki gyanús, a rettegés bemászik az olvasó lelkébe. Ahogy azonban közeledik a sokkoló végkifejlet és lehull az álarc döbbenetes végkifejletet kapunk. Bár ez az ügy megoldódott, igazán nem túl megnyugtató számomra a befejezés. EZ az, ami igazán elgondolkodtatja az olvasót. Kíváncsi vagyok, hogy mit olvashatunk a következő részben az írónőtől. Igazán jó krimi volt, csak ajánlani tudom.


      
Nele Neuhaus: német írónő.
1967. június 20. Münster, Németország. Tagja a német PEN-nek.
Első regénye 2005-ben jelent meg. Szenvedélyes lovas, ifjúsági regényeket is ír. Az igazi nemzetközi áttörést ez a regénye hozta meg számára. Több mint húsz ország vette meg a kiadási jogokat.
A Nele Neuhaus Alapítvány olyan projekteket támogat, amelyek elősegítik a gyermekek és serdülők olvasási, írásbeli és nyelvi készségeit.

General Press, Budapest, 2021
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524571 · Fordította: Csősz Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése