2020. augusztus 30., vasárnap

Boszorkányvadász

Max Seeck: Boszorkányvadász  




                                                                                 













Max Seeck új szerző az Animus Kiadónál, igazi "vérfrissítés", hiszen egy ígéretes és tehetséges kezdetnek lehetünk tanúi. Finn szerző idehaza eddig talán kettő volt a skandináv krimi megjelenésének hajnalán. A határjáró címmel Matti Rönkä tollából 2010-ben és Leena Lehtolainentől is megjelent két krimi. Ide csatlakozott most harmadik finn szerzőnek a fiatal Max Seeck.



Nagyon vártam, furcsa izgalommal vettem kézbe az újdonságot és meghökkenve tettem le. Kicsit fura könyv, aminek a hangulata biztosan nyerő lehet sokaknak. A történet valóban félelmetes és kellően misztikus, nyakatekert, kitalálhatatlan. A sztori nekem sokáig nem volt teljesen átlátható, de végig fenntartotta az érdeklődésemet, és valóban jó nagy csavarral zárul.


Azt gondolom olvasás után, ez megosztó krimi lehet, vagy nagyon fog tetszeni a boszorkányos vonal miatt vagy nagyon nem. Számtalan kérdést hagyott maga után bennem is. Spoiler nélkül erről most tényleg nehéz írni. A kiindulópont szuper hátborzongató volt! A népszerű író feleségét különös körülmények között holtan találják. A történet gyorsan kibomlik, és azonnal számtalan titokkal bír. Az áldozatok száma egyenes arányban növekszik az olvasott oldalak számával. Minden áldozat elég furcsa, rituális körülmények között brutális halált halt, a misztikum bőven belengi a történetet. A sikeres szerző, Roger Koponen könyveinek rituális gyilkosságai a való életben is pontosan úgy megtörténnek, ahogy azt a szerző megírta. A rendőrség értetlenül áll a gyilkosságok előtt, hiszen nem olvasták a népszerű író könyveit. A régmúlt boszorkányüldözései mellé igazi érdekesség, hogy az írónk sikerregényeinek módszereit követik a tettesek. Max Seeck ügyesen szőtte a történetet, egyszerre ötvözi a rendőri nyomozást és a hátborzongató okkultizmust. Az általa létrehozott karakterek valóban élnek, hitelesek, bár nem igazán szerethetőek, de ez sem baj. A karakter többrétegűek a történetben, ez különösen meglepett.


Főnyomozónk titokzatos betegséggel küzd végig, ezt néhol már zavaró volt olvasni, minden fejezetben megtudjuk hány fokos láza van... A két szálon futó történet hátterét a nyomozónő, Jessica évekkel korábbi, olaszországi szerelmi kalandja és gyermekkori traumája adja. Ezt elég zavarónak
és furcsának, túl aprólékosnak éreztem, de a végén szépen összekapcsolódik a végkifejlettel. Bár
elég hihetetlen módon, nekem itt ez már inkább tündérmese lett a boszorkányos krimiből.


A nyomozás akadozik, ahogy kell, téblábolnak, majd egy váratlan kanyar után minden helyére zökken a kirakósban. Miközben olvastam Max Seeck thrillerét élvezetes volt a téli Finnország képeit "látni", a hó és jég fontos szereplő lesz. A boszorkányság és az okkultizmus jellemzően hangsúlyos. A krimi végig valóban tele van meglepetésekkel és furcsa véggel zárul. Olyan érzést hagyott nekem, hogy egyszerre sok, mégis kevés, pedig alapvetően minden benne van, ami kell egy jó és eredeti történethez. Max Seecknek minden feltétele megvan a sikerhez debütáló thrillerében.




Ami viszont végig irritáló volt a káromkodások özöne, a szereplőkhöz járhatnának a kocsisok, ha még lennének... Minden helyzetben jelzők és egyéb durvaságok hangzanak el. Ami döbbenetes, hogy a nők is elég nyíltan szókimondóak... Ilyet eddig skandináv krimiben nem tapasztaltam. Szóval a stílust nem ártana csiszolni picit. A krimi karcol, néhol mar, mint a Finlandia vodka tisztán. Ezektől függetlenül bizalmat szavaztam Maxnak, várom a következő részben hogyan folytatódik a történet.

A krimi jogait 24 országban adták el.


ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni a kiadót támogatva a regényt.



A szerző Helsinkiben született 1985-ben. Első könyve 2016-ban került a boltokba.






Animus, Budapest, 2020
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247730 · Fordította: Huotari Olga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése