2020. augusztus 9., vasárnap

Familiárisok

Stacey Halls: Familiárisok
A pendle-dombi boszorkányok



                                                                                 




"A szóbeszéd még a betegségnél is gyorsabban terjed, és ugyanolyan pusztító lehet."







A 21. Század Kiadó KULT-könyvek sorozata 2017 őszén indult. Olyan regények kerültek be a sorozatba, amik igazi irodalmi csemegék az olvasóknak és kritikusoknak egyaránt, díjak sokaságát gyűjtötték be, provokatív témákat ábrázolnak, bestsellerlista-vezetők.

A jellemzően igényes, szép kivitel itt most még kiemelkedőbbé teszi a 16. kötet megjelenését. Jó ránézni, kézbe venni, megcsodálni a különleges nyomdatechnikával, művészi igényességgel készült aranyozott borítót. Mellé természetesen jár az egyedi könyvjelző is. Kétség nem fér hozzá az idei év eddigi legszebb borítója ez lett. Kétlem, hogy lehetne überelni.


Az elsőkönyves szerző kivételesen olvasmányos, mesélősen megírt története több izgalmat hordoz. Középpontba helyezi a nők elnyomott helyzetét, amit a boszorkányüldözésekkel emel ki. A 17. századi Anglia élete, történelme kiváló háttér ehhez. Szeretem a történelmi fikciókat, bár itt nem ez
a hangsúlyos, nem én vagyok a könyv valódi célközönsége. Megfogott, vitt az intrikákkal teli történet, kíváncsian vártam a végkifejletet. Ami az én ízlésemnek kissé idillien rózsaszínre sikerült...

Kezdjük az elején, ami kissé döcögve indult. Ez a regény két erős, tudatos hősnőt mutat be nekünk.
A gazdag, Fleetwood Shuttleworth, tizenhét éves, első gyermekét várja, három vetélés után. Ő Gawthorpe Hall örököse, akinek "feladata", hogy megfeleljen a kor elvárásának, és végre egészséges fiú örökössel ajándékozza meg férjét. Ez a három vetélést tekintve nagy kihívás, számtalan félelmet ébreszt a fiatal lányban. 1612-ben járunk, Anglia északnyugati részén, Lancashire-ben.

A nőkre elsődlegesen nem sok dolog van bízva. Ez kimerül a hímzés, és a férj kiszolgálásában, a gyermekszülésben. Beleszólásuk, véleményük nem lehet. Ráadásnak van egy mogorva, besavanyodott anyja, aki nem támogatja, nem segíti lányát. A férj Richard pedig elég hűvösen viselkedik vele, aminek később az okára is fény derül. A bonyodalmakat egy levél indítja el... aminek jóslata számtalan félreértést, félelmet okoz. Ez egy remek alapötlet, ami igazán csak a végén nyer magyarázatot. Fleetwood karakterfejlődése a történet során jól nyomon követhető. Sajnos ez csak nála észlelhető, a férfiak elég semlegesek végig.


A másik erős női karakter, Alice Gray, akivel Fleetwood egy véletlen során, különös körülmények között találkozik az erdőben. A kapcsolatuk lassanként elmélyül és barátokká válnak. Alice írástudatlan, a szegénysége sorsát is meghatározza. Ismeri azonban a növények gyógyító erejét, különleges tudással bír. Anyja bába volt, ez izgalmassá teszi alakját. Megismerhetjük milyen volt a nők sorsa, az emberek boszorkányságtól, mágiától való félelme.
Fleetwood megkéri a lányt, legyen a bábája és segítse, hogy erős, eleven gyermeket hozzon a világra.
A két nő a történet során szövetségesekké, majd fokozatosan barátokká válik. A jellemfejlődés itt is jellemző. Fleetwood és Alice alakja többrétegű. Veszélyes volt nőnek lenni akkoriban. Mindkét nő a lehető legjobban próbálja túlélni ezt a férfi uralom alatt álló világot. Az egyszerű emberek élete, vagyis az emberi sorsok ábrázolása is megvillan. Alice sorsába beletörődve éli életét, tudja esélye sincs kitörni, változtatni azon.

A téma fontos és súlyos, de szórakoztató módon van ábrázolva. A történet akkor bontakozik ki igazán, amikor a Pendle-dombi boszorkányok letartóztatása megtörténik. Izgalmas és váratlan fordulatot hoz, hogy Alice-t is boszorkánysággal és gyilkossággal vádolják meg, számtalan más nővel együtt. Van itt, minden, mi szem, szájnak ingere: politika, ármánykodás, barátságok és szerelmek, családi kapcsolatok és titkok kerülnek a középpontba.
A valós eseményeket is bemutató regény kidolgozott, olvasmányos, számtalan lírai leírással. A 17 éves lány belső vívódásai, megfelelni-vágyása jól érzékelhető. A boszorkányüldözés témája fontos és jellemzően rideg valóságában kerül bemutatásra. A férfiak a törvényt, a hatalmat képviselik a regényben.

Néha a misztikus mágikus vonalat erősítve megjelenik egy róka is a történetben. Ez inkább álomszerű, nem volt igazán ütős ez a vonal. A boszorkányos háttér sincs kibontva, ábrázolva igazán, csak egy fontos kellék, pedig a boszorkányok nyilvánvalóan a regény jellemző elemei. Nem volt benne túl sok "boszorkányság", a cím többet sugallt.

Fleetwood-ra több alkalommal mérges lettem, nem lett egy kedves karakter, elég gyerekesen, felelőtlenül viselkedett végig. A félelem a szüléstől, nem akadályozta meg, hogy kíséret nélkül, akár 40 mérföldet lovagoljon, a ló több alkalommal ledobja a történet során, nem túl gondos anyajelölt.
Mindezt a barátság reményében, hogy Alice életét mentse mindenáron... Alice viszont érzésem szerint csak hagyta, elfogadta a gazdag lány ráerőltetett barátságát, bár kétségtelen, hogy ő is jól járt ezzel. Itt kissé álszent a történet, hiszen egyértelműen Fleetwoodnak volt jobban szüksége Alice tudására. Milyen messze megyünk el, hogy megmentsük azokat, akikhez ragaszkodunk?

A férj, Richárd bűne is szépen elsikkad, elfogadhatóvá válik. A történet és az emberi sorsok kissé furcsán zárultak le. Az öt évvel későbbi pillanatokat mutató utolsó fejezetben nagy változás nem történt, bár a család kiteljesedett, a pár boldogan él, amíg meg nem... A levél igazat írt, csak nem úgy, ahogy azt elsőre vártuk volna.

Elég hangulatos, érzelmeket megmozgató, jó kikapcsolódást adó első regény ez fiatal lányoknak, vagy nagymamáknak. A borító igényesen szép és izgalmas, ha a regény nem is mérföldkő a műfaj történetében. Tökéletes szórakozást tud nyújtani a misztikusra vett izgalmas mese két nőről, nőknek.


A könyv ITT megrendelhető önálló kötetként, vagy kedvezményes csomagajánlatokban a kiadótól!



Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben,
az Independentben és a Sunban jelentek meg.

A familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében: csak az Egyesült Királyságban több mint 200.000 példányban kelt el, keménytáblás és puhakötéses kiadása egyaránt a Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le, és készül a tévés adaptáció.



XXI. Század, Budapest, 2020
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156122162 · Fordította: Simonyi Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése