2019. december 26., csütörtök

2019 legjobbjai - történelem

2019 legjobbjai - történelem 






                                                                         










Az idei olvasmányaimban valahogy ez a kategória kissé most háttérbe került, magam sem értem hogyan. Talán kevesebb új megjelenés volt, hiszen Trux Béla, Bónizs Róbert még dolgozik a következő regényén, ahogyan Csikász Lajos is idén egyetlen kötettel örvendeztette meg rajongóit.
Ez talán azt is előrevetíti, a következő év erős lesz történelemből, érdemes lesz figyelni!


A lista ezúttal is szubjektív. Remélem mindenki talál olyan olvasmányt, ami felkelti érdeklődését. Ezen történelmi regények mindegyikét jó szívvel ajánlom! Közös jellemzőjük, az alapos háttér és olvasmányosság, a szórakoztatás mellett. Tudnunk kell, ismernünk kell nagy elődeink tetteit, a harcok és egyéb események hátterét. Nem árt tisztában lenni saját történelmünkkel, amit ugyan valóban a győztesek írnak, az írók ezt a képet teszik átláthatóbbá számunkra. Lássuk, idén mely könyvek voltak a blog kedvencei!


                                                                                                     

1: Benkő László: Mátyás király-sorozat I.-II.-III.
(Isten választottja, A vaskezű, A legyőzhetetlen)
                                                                                                       
Mindig érdeklődéssel várom Benkő László történelmi regényeit. Olvashattam már tőle a Zrínyiekről, Szent Lászlóról, Kinizsiről, a tatárjárásról vagy éppen a honfoglalásról. Most a Mátyás királyról szóló trilógiája nem kevesebbre vállalkozik, mint a 15. század második felének autentikus és részrehajlás nélküli bemutatására. Izgalmas és monumentális kihívás, azonban Benkő nem okoz csalódást. Mátyás ábrázolása egészen másféle, mint eddig tanultuk. A gyermekkora nagyban meghatározta későbbi életét. Megvilágítja a politikai játszmák hátterét, a nagy tragédiák és a nagy győzelmek hatásait.A valós szereplők sorsa, alakja segítségével közel hozza ezt a zűrzavaros időszakot, kiváló korrajzot ad olvasóinak. A sorozat a Lazi Kiadónál jelent meg.

2: Csikász Lajos: A két fejedelemasszony
Báthory Zsófia vs, Zrínyi Ilona. A két karizmatikus nő kapcsolata nem volt személyeskedésektől, viharoktól mentes. A Rákóczi-sorozat 2. része kiváló portré erről a két meghatározó nőről. Szerelem, összeesküvés, érzelmek kavarognak a történelem viharában. Természetesen a jól ismert Csikász-humor is megjelenik a lapokon. Szépirodalmi igényességgel megírt, finom lírai részekkel tűzdelt a regény. Izgatottan várom a folytatást! A Gold Book Kiadó kiadványa.










3: Bíró Szabolcs: Királyok éneke (Anjouk VI.) 
Színes és mozgalmas, tartalmas történelemórát kapunk Bíró Szabolcs regényében. A Királyok éneke, mely az Arany Visegrád-trilógia zárókötete, Anjou Károly utolsó nagy uralkodói korszakának éveit, a nemzetközi diplomácia terén elért eredményeit meséli el. A személyes apa-fiú vagy a testvérkapcsolat érzelmes vonal volt, ami kifejezetten jót tett a sorozatnak. Királynak sem könnyű lenni. András herceg sorsa is magában hordozza a későbbi tragédiát. Hiába a tények ismerete, fordulatos és lendületes történet részese lehet az olvasó. A regény központi eseménye a visegrádi királytalálkozó pedig valóban monumentálissá tette az eseményeket. A befejezés pedig ismét mesteri lett, egyben zseniálisan vezeti át-tovább az eseményeket. Izgalmas folytatás várható az Athenaeun Kiadónál.


 4: Izolde Johannsen: Észak magányos királya (A birodalom tengeri bástyái 5.)
Ez egy kiváló és hiánypótló sorozat. A tengeri kalandok olyan eredeti vállalkozás, ami közel hozza és valóban érthetőbbé teszi a II. világháború tengeri ütközeteit. A nagy felszíni hadihajóinak története és parancsnokainak életrajza színvonalas és tartalmas olvasmány.
 A Tirpitz nem csupán Németország utolsó nagy csatahajója volt, de az egyik legnagyobb és legsúlyosabb hadihajó, amelyet valaha az európai haditengerészet épített.A Tirpitz életének legnagyobb részét Norvégia fjordjai között töltötte, innen a regény címe. A szomorú sorsa borítékolható volt, hiszen a Tirpitzet már építése közben is számos légitámadás érte. Feszültség és izgalom van a regény lapjain, ami párosul érzelmekkel, ahogy megelevenedik a hajó sorsa és a hozzá kötődő emberek élete. Ajánlom, ajánlom, több figyelmet érdemelne az egész sorozat. 




5: Cseke Lajos: Hosszúhíd (Kárpátok farkasai 2.)
A Csiglemezőben megismert Keménd kalandjai folytatódnak a történelem viharaiban. Elégedett voltam a folytatással és ez esetben is várom a következő részt.
Egyedülálló hangulatú történelmi regény, amely lebilincselően ismerteti meg a honfoglalás utáni időket, a székelyek mindennapjait, a nép túlélésért vívott harcait. Lenyűgöző leírások, korrajznak is érdekfeszítő, külön kiemelném a székely furfang és a magyar leleményesség is ott van a regényben! A Gold Book kiadványa.



6: Batka Zoltán: Vata fia
Az egész regényen érződik a gondos munka, a szerző új hang a történelmi-regényírók között.
Egy olyan történetet mesél el a magyarság korai történelméről, ami a régi magyar mondák világát, annak szellemiségét idézi számomra. Ez az a regény, amit kár lett volna kihagyni, valódi meglepetés! Pedig a számomra ismeretlen, elsőkönyves író kötete kisebb rábeszélésre került az olvasmányaim közé. Téma a kereszténység és pogányság. Nincs középút, harc, ármány és gondolkodni való tartalom jut az olvasónak. Athenaeum kiadványa.


   
 7: Benkő László: A pozsonyi csata
A pozsonyi csata monumentális és színes története áprilisban került a boltokba. Már az indítás drámája megfogott, szinte egyhuzamban olvastam végig a könyvet. A magyar sereg sorsdöntő győzelmet aratott a 907. júliusában. Egy tökéletesen megkomponált, kalandokban bővelkedő regényt kaptam. Pazar, ahogyan Benkő Lászlótól megszoktuk, irodalmi értéket is kapunk.





8: Roger Crowley: Hódítók

Crowley legújabb könyvében az aprócska Portugália 16. század eleji gyors és lélegzetelállító felemelkedését meséli el. A portugálok ritka tengerhajózási bravúrt hajtottak végre, amikor a Jóreménység fokát megkerülve felfedezték az Indiába vezető tengeri útvonalat. Érdekfeszítő téma, jó stílusban. A földrajzi felfedezések alaposan átrajzolták a korabeli Európa és a világ térképeit. A Park Kiadónál jelent meg a könyv.

                                                                                                       
9: Bányai D. Ilona: Erdély lángjai
A Boszorkánykörben megismert hősnőink kalandjai itt lezárulnak, de biztosan remélem, lesz egy újabb mese az írónő tarsolyában. A történet szelídebb, mesésebb, most a romantika felé kanyarodunk. Bányai D. Ilona gördülékeny stílusban meséli tovább a leányok sorsát. A három hősnő, három különböző sors, karakter. Lazi Kiadó kötete.
                                                                                 

                                                                                                                                       

10: Urbánszki László: Nemtelen nemesek
Ez itt és most némileg "cseréptörés", de vállalom! Szeretem ezt a regényt, hiszen a könyv másodszor a Historycum Kiadónál, új borítóval 2018 végén jelent meg. Az idei év újraolvasása volt nálam még januárban. Több figyelmet érdemelne ez a regény is. Urbánszki László nagyszerű mesélő, jól megírt karakterek és szép tájleírások színesítik a kalandokban és humorban bővelkedő történetet. Lecsúszott nemesek, rablók, haramiák, kikapós fogadósnék a szereplők. Sikamlós kalandok részesei lehetünk, az ízes, magyarsággal, sok humorral megírt regényt olvasva.Ez tényleg a magyar vadnyugat! Tetszett a pásztorélet bemutatása is, erről így keveset olvashattunk eddig.





Fotók: Az írók, kiadók facebook oldalai, és Pinterest.

1 megjegyzés:

  1. Rogey cowley, Hóditók c regényét hogyan tudom elérni, vagy megvenni?(

    VálaszTörlés