2019. december 10., kedd

A torony titka

Trux Béla: A torony titka 




                                                                             












Rejtélyes, kellően izgalmas olvasmány kicsiknek és kicsit nagyobbaknak is. A nyelvezete gördülékeny, érthető, könnyen lehet vele haladni. A három testvér története magával ragadja az olvasót a középkor mozgalmas, színes világába. Pedig a gyerekek nyelvén megszólalni elmesélni egy ilyen történelmi mesét nem olyan könnyű. Trux Bélának sikerült. A történet és a stílus egyaránt tetszik.


Az alapötlet jó, a szerző visszavezeti fiatal olvasóit a kalandokkal és titkokkal átszőtt középkorba. Templomos lovagok, hősök, bajvívás, eretnekek és alkímia, csupa izgalmas és valós háttér. A keresztes háborúk és a templomosok szomorú története örökzöld. Aki még nem olvasott róluk, ezután bizonyára fog. A történelmi hűséggel minden rendben, ez bizonyos.

Trux Béla finoman elülteti a valóságos történelmi eseményekre, tényekre való kíváncsiságot az ifjú olvasókban. Ez a kíváncsiság pedig bizonyára beérik a későbbiekben, így kell a fiatal olvasókat bevonni a történelem kalandos útvesztőibe. A történetben az a legjobb, hogy akad benne gondolkodni- és mondanivaló, tanító jellegű információ, és még humorból sincs hiány. A főhősök pozitív kisugárzása, érdeklődő, gyermeki kíváncsisága teszi a mesét valósághűvé. Számtalan kis titok vár ifjú hőseinkre. A megfejtésre váró váratlan fordulatok, helyzetek pedig hajtják előre az olvasó képzeletét. Barátság, testvéri összetartás, árulás, hűség és hősiességre kapunk példákat. Trux Béla gyerekeknek írt gyerekekről, példát adva a felnőtt létről.

A középkori várban játszódó cselekmény kellően titokzatos. Ami megfogja a fiatalok képzeletét az a pici misztikum, szellemek vagy kísértetek járkálnak az éj leple alatt a toronyban? Hangok, zajok törik meg az éjszaka csendjét. Kénkő bűze árad, talán maga a patás ördög járkál a toronyban? Az eleven gyermeki képzelet kérdéseire választ keresnek kis hőseink. Belle, aki lány létére rátermett, az árnyékától sem ijed meg és szívesebben tanul íjászkodni, mit a hímzés rejtelmeiben mélyedne el édesanyja mellett, talán a legjobb karakter. Ő és két fiútestvére a főszereplőnk ebben a hangulatos történetben. Tetszett Mathieau tudásszomjas, elmélyült alakja is.

A XIII. században, IV. Fülöp király korában járunk Franciaországban, helyszín a Rózsa vár.
Remek háttér volt a két fiú közötti karakterbeli különbség. Míg az elsőszülött Duran a vitézi élet felé indult, hiszen kötelezően ez volt a sorsa, addig a másik fiú a tudományok felé fordult. Testvérviszály is lehetett volna közöttük, ám ezt ügyesen elkerültük. Belle csacsogó, életre való, végig üde színe a mesének. Maga a történet, a megjelenített világ és a szereplők igazán jól eltaláltak, a három gyerkőc különösen jó karakter. A felnőttek közül az apa bölcs és okos figurája érdemel említést.

Van cseppnyi romantika, de villannak a kardok, dobognak a lovak patái. Észrevétlenül adja át a történelmi tudást. Külön öröm a könyvhöz írt Elő és utószó, a szószedetbe rejtett magyarázatok.

A stílusa végig élvezetes és olvasmányos. Mi történik a toronyban, erről is lehull a lepel, ahogy az is kiderül, hogyan menti meg a három gyerek a várat a haramiáktól. Ezt olvashatjuk el ebből a kalandos meséből. Rejtélyes és misztikus kalandba volt részem, ami a gyermeki énem elvarázsolta. Aki szereti a történelmi hitelességű, kalandos ifjúsági regényeket, vagy szeretne a gyereke kezébe ilyet adni, csak ajánlani tudom 8 évtől felfelé minden korosztálynak.



ITT tudod a könyvet a kiadótól kedvezménnyel megrendelni! 


Trux Béla − Miskolc, 1976

informatikus mérnök. Családjával jelenleg is Miskolcon él, két gyermek édesapja. Irodalmi pályafutása egy történelmi nagyregénnyel vette kezdetét: a kétkötetes Akkon sorozat a 2012-es Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

− A templomos lovag (Akkon I.)
− Akkon Ostroma (Akkon II.) – Aba Könyvkiadó, 2012

Az inkvizítor -  Eretnek 2017-ben került az olvasókhoz a Gold Book Kiadó gondozásában.
ITT további hírek, érdekességek, előadások az író hívatalos oldalán!







Főnix Könyvműhely, 2019
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155999116

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése