2019. december 30., hétfő

2019 legjobbjai - krimi

2019 legjobbjai - krimi 




                                                                 







"Az embernek néha muszáj megbíznia valakiben."
Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla





Évzáró visszatekintés az olvasottak alapján a 2019-es év legjobb, legizgalmasabb nyomozásaira. Erős, jó év volt, hiszen a 203 olvasásból 54 sorolható a zsáner ezen kategóriájába. Talán az sem meglepő, hogy az északiak uralják a mezőnyt az amerikai és klasszikus krimik előtt. Volt itt zaklatás, családi bántalmazás, szerelemféltés, és gyermekkori traumák a feldolgozott témák között. Mielőtt rátérnék a 10 számomra legkedvesebbre, némi kitekintés. Többen hiányolták az előző összefoglalókból a "citromdíjas" könyveket. Nos.. a végén lesz három csalódás.


"Ugorgyunk!" - mondá Pósalaky bácsi.


Jöjjenek a kedvencek, a nekem legjobb tíz bűntény. Amikor elsőre átgondoltam, 14 könyv került a listára. Nos, a 10 az 10. Volt egy, ami ugyan krimi, hiszen egy döbbenetes gyilkosság hátterét próbálja kideríteni, mégis a "tényregény" jobban illik rá. Ez egy ráadás ajánlat, elgondolkodtató, mint egy jó skandináv krimi, ám ezt az élet írta. Jan Stocklassa: Stieg Larsson titkos iratai A Palme-gyilkosság kulcsa ez a könyv. Igazi dokumentum, korrajz az egész Európát sokkoló valóságról, pedig 1986 nem most volt. Stieg Larsson neve mindenkinek ismerős, róla és elhívatott nyomozásáról valamint a Millennium-trilógiáról is sok érdekesség megtudható.
                                                                                                             
     
                   

Magyar krimi viszonylag kevés akad, de Réti László bőven megérdemli, hogy listán legyen. Idei két könyvéből az Európa halála című került fel a listámra. Ahogyan Harry Hole 12. kalandja is mindent vitt. Amit biztos tud már minden rajongó, a 2020-as könyvfesztiválon az Animus Kiadó vendége lesz a norvég szerző. Hatalmas respect a kiadónak a meghívásért és a sok remek könyvért. Várom nagyon az újabb találkozás lehetőségét. Feltétlenül fontos megemlítenem néhány fordítót, akik nélkül bizony nem lenne teljes a lista. Dobosi Beáta, Petrikovics Edit vagy Sulyok Viktória munkájának sokat köszönhetünk.

Bár akad a listámon igazi véres, darabolós regény, mégis a lélektani, érzelmeken alapuló, emberi drámákat találtam idén igazán jónak. Több ilyen háttérrel bíró történet akad a listámon. (Fogócska, Ezüstút, Pokoli tél, Botlás) és igen, nagyon tetszett a merész váltás Camilla Lackbergnél. További részletek a blogon, hiszen mindegyik könyvről készült önálló poszt. Íme 2019 legkedvesebb, legizgalmasabb krimijei!

1: Jo Nesbø: Kés (Harry Hole 12) (Animus)

A nagy becsapások, mély, férfias érzelmek és fájdalmak szövevényes története a Kés. Nyomasztóan sötét, ahogy az emberi lélek mélyére hatol. Mégis az életről szól a regény. Zseniális krimi, a legutolsó oldalakig kétségek közt tartott, a sorozat egyik legjobbja lett. Nesbo a norvég "krimikirály" ismét bizonyított, sőt!




2: Soren Sveistrup: A gesztenyeember (Partvonal)

A Partvonal Kiadó idén tavasszal útjára indította skandináv krimi-sorozatát. Az őszi újdonság stílszerűen A gesztenyeember, ami az idei termés egyik legjobbja – szerintem. Igazi véres-darabolós. Feszült, sokkoló és szomorú, gyermekkori traumákra épülő dráma, végig fordulatos. Bízom benne, még olvashatok a szerzőtől.

 
                         
 3: Anders de la Motte: Pokoli tél (General Press)

A krimi a lélektaniságával üt, eleinte lassabban fog tüzet a történet, sokáig izzik a parázs, mire igazán fellobbannak a lángok. Utána azonban perzsel, éget, egy olyan befejezéssel, ami többszörösen meglepi az olvasót. Nem kevés könyvet olvastam ebben a műfajban, de ez a megoldás meglepett engem is! Anders de la Motte üdítő jelenség a skandináv krimiszerzők között. Egykor rendőr volt, majd dolgozott nemzetközi biztonsági tanácsadóként is. Ő is a kedvenc szerzők közé került az évszakok köré szőtt krimi-sorozatával.







4: Lars Kepler: Nyúlvadász (Animus)

A történet kellően sötét és titokzatos, sokáig még az indíték is sűrű homályba vész. Az eddigi Kepler könyvekből is ez volt a legjobb olvasásom. A Lars Kepler írói álnév mögött alkotó házaspár ezzel a krimivel végleg beírta magát a kedvenceim közé. Ők tavasszal a könyvbemutatóra eljöttek Budapestre.

   

                                                                                       

5: Jens Henrik Jensen: Sebzett nagyvadak (Oxen 2.) (Kossuth)

A dán szerző, Jensen egyéni hangja, történetszövése, hangulati képei új szín a skandináv krimik kínálatában. Egyedi írói stílussal, némi noir hangulattal és egy nagyszerű karakterrel a középpontban. Jensen szintén új felfedezés számomra.
Niels Oxen a háborús veterán története a politika és a háborúk modern világában játszódik - ez a Sebzett nagyvadak. Nagyobb figyelmet érdemelne ez a sorozat.





6: Camilla Läckberg: Aranykalitka (Animus)

A Fjällbacka-saga sorozat tíz kötete után mert és tudott váltani Camilla. Az Aranykalitka a női lélek mélységeibe vezet. A bosszú nagyon stílusos!






7: Maria Adolfsson: Botlás (Doggerland 1.) (GABO)

Egy többszörösen összetett lélektani dráma. Kíváncsi vagyok, hogy mit tartogat a következő részre
az írónő. Remélem, megjelenik majd a biztató kezdés után. Doggerland vár ránk, érdemes felfedezni.


8: Charlotte Link: Fogócska (General Press)

Éppen mint az írónő előző könyve a Figyelő szemek ez is elgondolkodtató társadalmi dráma, lélektani vonalon, nem véres ponyvakrimi. Az igényesebb olvasóknak ajánlom.

             

                                                                                      
9: Stina Jackson: Ezüstút (Animus)

Soha rosszabb elsőkönyves bemutatkozást! Kivételes élmény volt, végigjárni az Ezüstút kanyargós valóságát. A Svédország és Norvégia határvidékén játszódó történetben a címadó Ezüstút valóban létezik. A sűrű, északi fenyőerdők sötétjében nyomasztó családi titkok rejtőznek. Igazi feszült, lélektani dráma, ajánlom minden krimirajongónak. Megérdemelten lett a 2019-es év Üvegkulcs díjazottja a regény.


Huha.. de tényleg! Legalább az említés szintjén még:

Michel Bussi: Fekete vízililiomok krimije a legeredetibb volt az évben, ahogyan a Jaffa kiadványa A dinoszaurusz tolla is egy remek és egyéni krimi. Ezt sajnos értetlenül fogadták, elég megosztó lett, pedig...A kutatóbiológusként és kulturális újságíróként is dolgozó dán írónő több díjat is elnyert ezzel a krimivel. A borzongató atmoszférájú, váratlan fordulatokat tartalmazó thrillerében Sissel-Jo Gazan eredeti témát dolgoz fel olvasmányosan. Bízom a folytatás megjelenésében! Nekem tetszett.
                                                                                                                     


Cara Hunter Sötétben vagy Nincs kiút újdonsága szintén a jó krimik közé tartozik. Ahogyan a kedvenc kriminálpszichológusom, Sebastian Bergman Egyetlen igazság című Hjorth és Rosenfeldt krimi is bizony listára való. A 4MGY trilógia zárása a Hatodik éjszaka, vagy Angela Marsons: Holt lelkek írása is kellően izgalmas, jó történet volt.




10: Réti László: Európa halála (Művelt Nép)

A történet bár erősen fikció, nagyon valós. Értékeltem a sorok közt finoman megbúvó társadalomkritikát. Sajnos a megjelenített jövőkép elég sötét, szomorú. A szerző zsarumúltja közismert, tudja miről ír. Réti László eddig sosem okozott csalódást, szerintem külföldre is mehetne bátran a krimi. Olvassátok!

                                                                                                               




Citrom-díjasok:

Szigorúan véve 3 krimi volt, ami nagyon nem azt adta, amire vártam, számítottam. Jane Harper: A természet ereje "gyenge-savanyú" valami volt a kiváló Aszály után... Ugyancsak nekem a túl elnyújtott, közel 300 oldalas nyálas-romantikus bevezető után tökéletesen érdektelen lett a Halálos fehér Robert Galbraith klaviatúrájából. Nem volt egy könnyű menet, addig többször letettem, de az utolsó 340 oldal rendben volt. Csak az első 300 ne lett volna!

A harmadik inkább erkölcsi szempontból volt csalódás. Finoman szólva is hajmeresztően képtelen a megoldása. Kicsit sok ez így. Talán kitalálható, hogy egy elsőkönyves, magyar szerző könyve ez, ami semmi skandináv vonalat nem tartalmaz, bár a reklám ígéri. Nem rossz, csak nem igazán jó így, maradjunk ennyiben.


Zárásnak néhány kedvcsináló, jellemző idézet! Kalandra fel, jön az Aranykalitka 2. része, lesz Jussi, meg Indridason is, hogy csak néhány kiváló skandináv krimiszerzőt említsek! Nyomozzunk együtt 2020-ban is!


       "Ha alkut kötsz az ördöggel, érdemes feltenned magadnak a kérdést, miért találja ezt az ördög jó üzletnek." Jo Nesbø: Kés                                                             




"Én tudtam, hogy az élet nem egy happy enddel végződő dajkamese."
Camilla Läckberg: Aranykalitka






"De hát kit hökkent meg egy gesztenyeember szeptemberben vagy októberben?"

Soren Sveistrup: A gesztenyeember

                                                                                                         
„A legszörnyűbb dolog a gyanú. Az, hogy az ember nem tudja. És talán sohasem tudja meg!

Agatha Christie






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése