2019. április 7., vasárnap

Lotti öröksége

Fábián Janka: Lotti öröksége





                                                                                                 












Fábián Janka a kedvenc mai magyar szerzőim közé tartozik. Az Emma-trilógia megkerülhetetlen, sokak kedvence. Számomra az Adél és Alíz regénye mellett A német lány- A francia nő, (Rose regénye) vagy a Koszorúfonat olvasása adott maradandó élményeket. Van még a sorban néhány, amit viszont pótolnom kell.






A Lotti öröksége az egyik legjobb Fábián Janka könyv az én olvasatomban. Egy izgalmas családregény, amelyben megelevenedik a történelem. A történet váratlan fordulatokban gazdag, izgalmas, színes. Az írónő fantáziája, és beleélő képessége, a hiteles korrajz magával ragadja az olvasót. Itt ennél a regénynél talán inkább történelmi szálak sokkal hangsúlyosabbak, mint a romantika. Az külön tetszett, hogy egy kissé távolabbi korszakba viszi el az olvasót a történet. A könyv a 18.-19. század fordulójának Magyarországát idézi elénk. Élő, lüktető és tanító az események sora. A történelmi bevezető és korszak hangulata remek nyitány a regénynek. Ahogy megszokhattuk, azért a női sorsok kerülnek előtérbe. Lesz itt szerelem és intrika, megfejtése váró titok is! Fábián Janka történelmi-romantikus regényeinek erénye, hogy ez az izgalmas kombináció még szórakoztatja is az olvasót.




Miközben a keretet adva megelevenedek a Martinovics féle összeesküvés évei. Szemléletes levezetést kapunk a háttérről, majd a kivégzésről, annak következményeiről. Ezek fontos és meghatározóak nem csak a magyar történelem ezen korszakának, de Lotti életének, sorsának is. A lány, aki igazi szerelemgyerek, a regény második felében lép színre.
A tiltott házasság gyümölcse nem az a klasszikus, romantikus nőalak. Erőteljes, karizmatikus nő. Apja a Zemplén vármegyei Ághfay báró nyughatatlan, lázadó természetű fia, Bálint. Aki az apai ellenállást semmibe véve feleségül vett egy színésznőt.... Hiába a szerelemnek és az érzéseknek már akkoriban sem lehetett parancsolni. Azonban a nő nem csak idősebb a fiúnál, de elvált is. Ráadásul a lobbanékony Bálintot megérintik a francia forradalom eszméi is. Alaposan belekeveredik a Martinovics-féle összeesküvésbe, és ezért az életével fizet. Elárvult kislányát, Lottit apja egykori házitanítója, Lőrinc mester veszi magához. A kislány különleges neveltetést, bánásmódot kap, mit sem sejtve előkelő származásáról. A családtörténet felkavaró és fordulatokban gazdag. Lotti élete a francia forradalom és a napóleoni háborúk idején nem könnyű. Lőrinc, a nagy tudású kirurgus mellett még komoly orvosi ismereteket is szerez, ami elég különlegesnek számított akkoriban. Hiába a nemesi származás, a kiváló oktatás, ha egy kis testi hiba, és női mivolta is több nehézséget okoz neki. Megelevenedik a korabeli történelem, az akkori emberek szokásai, gondolkodásmódja. Igazán izgalmas olvasni a gyógynövényekről és régi idők orvoslásának alakulásáról, fejlődéséről. A tökéletesen felépített események és a talpraesett lány Lőrinc mester oldalán még a győri csatába is eljut.

Aki nem szerette a történelmet, annál eléri Janka, ha nem is fogja megszeretni, de mindenképpen érthetőbbé teszi. Érzékeny mesélő, tökéletesen visszaadja a korszakot, annak hangulatát. Nem akar történelemkönyv lenni, de remekül használja, illeszti a regénybe a valóságot. Van ennek egyféle sajátos varázsa. A szerelem pedig ott van Lottitól karnyújtásnyira, csupán észre kell venni.

A férfi karakterek közül Bálint és Lőrinc alakja emelkedik ki. Az Ághfayak újabb nemzedékének sorsát a Koszorúfonat, majd a Búzavirág regényekben vitte tovább az írónő.

Lotti öröksége 2012 után tavaly ősszel ismét az olvasókhoz került. Sikerét jelzi, hogy az ide Libri - Aranykönyv szavazásba is beválogatták a regényt szórakoztató kategóriában. A "szépirodalom" kategóriában pedig A rózsalugas, és a Rose regénye várja a szavazatokat.

ITT lehet szavazni a regényekre!



Fábián Janka:
1973-ban született, írói álnevét nagymamája irántit tiszteletből vette fel.
Egy Pest melletti községben nőtt fel, de gyermekként sok időt töltött Kisnémediben is, ahol nagymamája született. Az érettségi vizsgát követően a Miskolci Egyetem angol–történelem szakát végezte el, majd pár évvel később az Eötvös Lóránd Tudományegyetem francia szakán szerzett oklevelet. Az írás mellett angol–francia nyelvtanárként és fordítóként munkálkodik.

Sikerregényei: Emma-trilógia, Lotti öröksége, Adél és Alíz, Koszorúfonat, Az angyalos ház, A német lány, A francia nő, Az utolsó boszorkány lánya.




Libri, Budapest, 2018
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333333

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése