2019. április 29., hétfő

Drága kis szívem

Gabriel Tallent: Drága kis szívem 




                                                                             













A 21. Század Kiadó KULT könyvek sorozatának legújabb darabja minden várakozásom felülmúlta. Igazi széppróza, nagyszerű tájleírásokkal elevenedik meg a környezet, ami fontos szereplője a regénynek. A történetről röviden: fájt olvasni. A maradandó olvasmányélmény garantált, de azt mindenképpen javaslom: az érzékenyebb lelkületű olvasók talán kerüljék el. Erre a kiadó is felhívja olvasói figyelmét: FELNŐTT olvasóknak ajánlott.


A fülszöveg minden ígéretét teljesít a könyv. Felkavaró történet, megrendítő olvasmány. A fiatal amerikai író, Gabriel Tallent bemutatkozó regényére a nagyon furcsa és figyelemre méltó jelzők éppúgy illenek, mint a brutális és beteg.

A könyv történetéről néhány mondatban, ezúttal kivételesen nagyon röviden. Ez tényleg nem hétköznapi történet, valóban sokkol olvasás közben, magam legalább háromszor tettem le, álltam meg nagy levegőt venni. Rögtön, már az első fejezet végén letettem: úristen, mi lesz még? Ám a kíváncsiságom vitt tovább.

Minden szépsége ellenére durva, kemény történet ez. Egy apa-lánya kapcsolat áll a középpontban.
Főhősünk a tizennégy éves Teknőc, akiről nem derül ki, miért e nevet használja a Julie helyett, amit utál. Kamaszoknál előfordul. Cseppet sem viselkedik lányosan, ami nem meglepő. Apjával él, ő neveli eléggé keményen és fiúsan. 6 évesen már remek céllövő a kislány. Martin az apa sem hétköznapi figura. Nem tudja kiheverni felesége korai halálát, nem találja lelki békéjét, helyét a társadalomban. A túlélés a mániája, folyamatosan az apokalipszisra készül. Egy erdő közepén élnek messze a várostól saját világukban.




Martin természetre egy igazi szörnyeteg, (ebből több alkalommal kapunk ízelítőt) ám meglepő módon Teknőc rajongva imádja, szereti apját. Közöttük elég intenzív, talán félelmekkel teli szeretet áll. Ez egyfajta birtokló szeretet Martin részéről, aki szexuálisan, fizikailag és érzelmileg bántalmazza Teknőcöt. Talán jobb is nem tudni, mi zajlik a zárt ajtók mögött.



Van egy szívbeteg nagypapa is a történésekben, akivel Teknőc kártyázik, beszélget, aki néha a fiát próbálja jobb belátásra bírni. "Így nem lehet egy kislányt nevelni!" A feszültség a kezdettől ott vibrál, fokozódik, ahogy haladunk előre. Teknőc emberi kapcsolatai erre a két emberre és az iskolára korlátozódik, ahol nem meglepő módon elég gyengén teljesít. A történetben rengetek sok fegyver és kés is szerepel, napi szinten lövöldöznek, tisztítják stb... egészen egyedi módon és körülmények között élnek. Martin gyermekkora sem volt zökkenőmentes, ahogy későbbi élete sem egészen alakult jól. Készül, várja a világvégét Teknőccel, az egész civilizált világgal szemben áll.


Az észak-kaliforniai csodálatos és vad táj megelevenedik, egy fontos karakter. Teknőc itt tölti szabadideje javát, barangol az erdőben, járja a tengerpartot. Amikor belép a történetbe Jacob és barátja, Brett szinte kalandregényre vált a három kamasz erdőjárása. Lesznek még izgalmak, váratlan fordulatok. Ez nyitja fel Teknőc szemét, mégsem helyénvaló, ami otthon történik. Azonban pontosan tudja, kilépni ebből csak akkor tud, ha megszökik. A sorsunk elöl azonban nem tudunk megszökni, Martin sem hagyja. Ennek döbbenetes vége lesz. Nem tudom mi a regény üzenete, mi volt az írói szándék, ha igaz, hogy az író beleírja önmagát is a regénybe. Milyen gondolatai, élete volt eddig Gabriellnek? Hmm.. gondolkodni lehet, a történet ott marad az olvasóval jó ideig nem tud szabadulni tőle. Nem a könnyed és cseppet sem szórakoztató kategória a könyv. Az egyik legfájdalmasabb történet, amit mostanában olvastam.

Mély érzelmeket fog kiváltani az olvasókban, az biztos. Teknőc természete vadóc, kemény lány, jó karakter, ahogyan Martin alakja is eredeti. Igazából tökéletes közöttük az összhang. A fájdalom egy ideig elviselhető, ám egy pont után elsöprő erőt ad, megszabadulni a lelki és fizikai szenvedéstől. Küzdelem az életben maradásért a méltósága megőrzésével. Teknőc sorsa kezdettől hordozza a drámát, mégis felemelő. Két nyomorúságos élet kálváriája a jobb életről.

A regény kiadói oldala ITT tudod megrendelni!




Gabriel Tallent Új-Mexikóban született, két anya nevelte fel a mendocinói tengerparton. 2010-ben diplomázott a Willamette Egyetemen, majd két szezonon át ifjúsági túrákat vezetett Északnyugat-Amerika isten háta mögötti vadonában. Ma Salt Lake Cityben él.


XXI. Század, Budapest, 2019
446 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759529 · Fordította: Békési József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése