2019. április 16., kedd

Szerelem

Karl Ove Knausgård: Szerelem
(Harcom 2.)








                                                             








Karl Ove Knausgård saját életét bemutató monumentális regényfolyama a második részben miről másról mesélne, mint a Szerelemről? Ez az egyik legszebb, legmeghatározóbb érzés az életünkben. A Halál szíven ütött, misztikus és izgalmas élveboncolása ritka kitárulkozó és őszinte pillanataival azonnal megvett magának. Úgy gondolom, aki elolvassa, biztosan végig kíváncsi érdeklődéssel fogja tovább olvasni Karl Ove harcát az élettel. Sehová nem sorolható sorozata kiemelkedő élmény, jó, hogy elkészült a magyar fordítása. Ez azért is érdekes, mert svéd kiadása is hamarabb megjelent, mint a norvég.


A rövid és kifejezően találó Harcom címet viselő sorozat első részében megismerhetjük Karl Ove apjával való kapcsolatának mélyreható ábrázolását. A második, Szerelem alcímet viselő részben legalább annyira részletes képet olvashatunk Karl Ove "száműzetéséről" Svédországban, és megtudjuk ennek hátterét. (válása után elmenekül)

Röviden: egy harmincas, három gyermekes, éppen sikeres íróvá váló férfi mindennapi harcaiba leshetünk be. Itt valóban megjelenik minden létező probléma, amit egy házasság és a gyerekek, a munka és magánélet adhat. Kötelező mindennapi körök, a gyereknevelés valóban fárasztó és bizony sok esetben idegölő pillanatai, a munka összeegyeztetése, és ha ez nem lenne elég, Linda a feleség iskolába jár. Hogyan fog tudni alkotni Karl Ove? Nem titkolja, szívesebben ülne egy kávéházban, írná új regényét, (hiszen a kiadó felé is meg kell felelnie), mint babázna naphosszat. Mellé természetesen a félelem is elhatalmasodik rajta. Nevezetesen, hogy túlzottan nőies, túl "férfiatlan" a pelenkacsere, etetés, altatás, a sétáltatás az otthonlét a gyerekkel. Hiába nézik elismerően a környezetében, azért az ősi ösztön benne is dolgozik. Gyanúsan figyeli a reakciókat a "férfi babakocsival a nők között" élménye nem feltétlen ad könnyű pillanatokat neki. Van azért ebben sok kirekesztés és önmegaláztatás is. Karl Ove azonban jól teljesít! A mindennapi élet realista ábrázolása ez. Egy nagyon részletes és személyes beszámolót olvashatunk egy kisgyermekes apa harcáról a mindennapokban. Mennyiben más egy 21. századi apakép az előző évtizedekhez képest? Apává lenni élmény. Erről is érzékletesen ír:

"Két kezét a hasán pihentette. Találkozott a pillantásunk. Boldog vagyok, üzente a szeme. Rámosolyogtam.
Atyaég. Két hét múlva gyerekünk lesz.
Apa leszek"

A történetek mellé sok apró társadalmi információt kapunk Norvégia és Svédország közötti különbségekről. Ebben segítség a szerző jó barátja, Geir, egy másik norvég író, aki szintén Svédországban él. Meglepőek és érdekesek a norvégiai és svédországi különbségekről írtak.


A regénytelenség folyamata jól kísérhető. Az események bárkivel éppen így megtörténhetnek és történnek is. Fiatal írónk és családjának mindennapi küzdelmei ismerősek az olvasónak is. Kedvesek, aranyosak a gyerekei, ám vitathatatlanul fárasztóak is. Hárman főleg... Itt érzi az olvasó, mennyire kell a felfrissülés, az új erő a folytatáshoz, a mindennapokhoz. Knausgård önéletrajzának második része is nem mindennapi részletességgel íródott. Minden apró kis nevetés, minden frusztráció ellenére is ha önmagához néha kegyetlen is, a mindennapok kínos vagy nehéz helyzeteit Lindával a szerelem íveli át. Erő és gyengédség vagy gyengeség? Szabadság és boldogság együtt lehetséges lehet?

Tetszett, hogy a felidézett emlékhalmazt filozofikus pillanatok törik meg: már a kezdés a két kisgyermek összehasonlító analízise is eredeti, ahogyan egy légy röptéről, a cipőfűző megkötéséről de a válás után ismét felragyogó szerelem minden gyönyöre és kínja is megjelenik a szövegben. Második házasságban már némi rutinnal felfegyverkezve érkezik az ember. Linda szülése nagyon életszerű, valós lehet, mégis a fájdalmas üvöltését szinte hallja az olvasó. Elmélkedik még a saját szigorú neveltetéséről, hogy ez mennyiben hat a saját gyerekei felé.

Karl Ove Knausgård próza írása az ironikus humort sem nélkülözi. Furcsa, hogy a történet középpontjában valós, létező karakterek állnak. Az irodalom fontos dolog a valóság közvetítésére. Itt maximálisan megkapjuk ezt. Ez a sorozat az őszinteség valós mesterműve. Karl Ove napjaink kiváló írója. A központi harc ebben a kötetben a család és a művészet közötti egyensúly megteremtése, annak fenntartása.

Karl Ove Knausgård a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége április 25. és 28. között.





Karl Ove Knausgård:
norvég író, 1968. december 6-án született; legismertebb műve a Harcom (Min Kamp) című hatrészes önéletrajzi regénysorozat. Ez a norvég irodalom egyik legkiemelkedőbb teljesítménye: az alig ötmilliós országban a Min Kamp-ciklus több mint 450 000 példányban kelt el.
Knausgård tanácsadóként közreműködött a Biblia norvég újrafordításában is.


Díjai

Norvég Kritikusok Irodalmi Díja (1998), Brage-díj (2009), NRK P2 Hallgatók Díja (Norvég közszolgálati rádió) (2009), Év Könyve Díj, a Morgenbladet című norvég hetilapban (2010), Welt-Literaturpreis – a Die Welt nemzetközi szerzőknek ítélt díja (2015)



Magvető, Budapest, 2017
588 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436051 · Fordította: Petrikovics Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése