2018. december 14., péntek

Még látlak odafenn

Bauer Barbara: Még látlak odafenn 




                                                                                                                 












Bauer Barbara neve sokaknak a Légikisasszonyok-trilógia révén lehet ismerős. Ez a 2012-ben útjára indult sikeres sorozat most átdolgozva, egy kötetben látott napvilágot. Talán nem meglepő, hogy 12 év légikisasszonyként eltöltött év után Barbara legújabb regényének témája ismét a repülés. Ez azonban egy egészen más megközelítésből, egy fajsúlyos családregény.



A Még látlak odafenn címmel megjelent regényben egy szerelem és házasság kapcsolata áll a középpontban. Ez egy kitalált történet ugyan, mégis nagyon valóságos, hiszen az egyén sorsa, annak ábrázolása jelenik meg a történelem viharaiban. A valósághű, történelmi alapú, tényekkel gazdagon átszőtt fikció ezúttal egy férfit és fiát teszi meg főszereplőnek. A családi kapcsolat mellett a sakk az, ami erős kapocs apa és fia között.


Kojnok Ferenc vágya, álma, hogy pilóta lehessen. Kassán van csak repülőiskola, épp csak véget ért az első világháború, és Trianon is beleszól az eseményekbe. Nem csupán a magyar pilótaképzést, de a repülőezredet is megszüntetik egy tollvonással. A csallóközi kis falucskából nagy álmokat dédelgető fiú álma kanyargósan de végül valóra tud válni. Ferenc elhívatottan csak a repülésre koncentrál, célja eléréséért megtesz mindent.

A nehézségek legyőzésében a sakk és a szerelem segít neki. Elhívatott kitartása példaértékű. Szerelme Ágnes, hű társa ebben. Erős támasza, fontos szereplő Ágnes, a Berlinben tett útjuk leírása izgalmas, igazán a regény egyik kiemelkedő része. 1936-ban járunk, a berlini olimpia idején már forrong Európa. Hamarosan megszületik kisfiuk Misi, ám a férfit 1942-ben behívják katonának. Misi életének megható és meghatározó eleme az édesapjától való búcsú. Nem csupán az őket összekötő lelki kapocs miatt. Apja egy saját maga által kézzel faragott sakk-készlettel lepi meg fiát búcsúajándéknak. Ahogyan az utolsó sakkjátszmájuk, úgy bizony kissé az életük is félbe marad. Az egyének sorsának szemléletes bemutatását kapjuk a történelem viharaiban. Misi jellemfejlődésében az apa szeretete, hiánya meghatározó. Ferenc olyan erős példakép a fiának, ami igen kivételes.



A történetben nagy hangsúlyt kapnak a családi kapcsolatok, a történelmi múlt, a titkok és a világ sorsát is erősen befolyásoló háborúk. A politikai háttér nagyon aprólékos, pontos, Ferenc lezuhanása, eltűnése, a doni katasztrófa, a II. világháború tragédiája személyes sorsok által jelenik meg ebben a történetben.
Ugyanakkor az itthon maradottak élete-sorsa, a kitelepítés tragédiája is döbbenetes, életüket gyökerestől felforgatja. Szívszorító, elgondolkodtató emberi dráma ez, ahol az apa és fia alakja emelkedik ki a történetből. Ugyanakkor a nők is erősen meghatározóak.

Ferenc évekig tartó ápolása idegenben, és a lázálmai színesítik a cselekményt. Az éveken át dédelgetett remény a családja részéről valami elementáris erővel jelenik meg. Ez a gyerek szemszögéből különösen megható. Jellemábrázolásban is jól átélhető a történet. A mellékszereplők közül Júlia emelkedik ki, aki Ferencet ápolja. Van a sakk révén egy nagy csavar még a történetben, de az majd a kedves olvasó izgalmas felfedezése marad. Az utolsó lapok a lezárás, itt csúcsosodik ki egy orosz-magyar sakkversenyben. Erről azonban többet nem mondok.




Bauer Barbara generációkon átívelő családregénye most talán a férfiolvasóknak is legalább annyira szól izgalmasan, mint a hölgyeknek. Imádtam olvasni a repülős részeket, magával ragadott, szállt a képzeletem. Főhősei fiúk, férfiak, pilóták, katonák. Azonban a háttérben aggódó anyák, nők, szerelemes feleségek várják haza a háborúból a hősöket. Nem csupán 
a kitartás, a hit diadala a történet.


         

Bauer Barbara: Budapest, 1974.-

Légiutas-kísérőként kezdte pályáját, manapság a legnépszerűbb női írók közé tartozik. Első regénye (Légikisasszonyok) 2012-ben jelent meg

A Jaffa Kiadónál eddig megjelent kötetei:

Légikisasszonyok (2012), Két út között (2013), Magánutak (2014), Vakrepülés (2015), Elsuttogom százszor (2016), A leggazdagabb árva (2017), Porlik, mint a szikla (2017), Az élet hangja (2018).




Jaffa, Budapest, 2018
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634751144












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése