2018. december 10., hétfő

Arany és vér

Csikász Lajos: Arany és vér 


                                                     











Nincs könnyű helyzetem, hiszen Csikász Lajos nagyívű történelmi kalandregény-sorozatáról már sok jót leírtam. Lajos kifogott rajtam, magamat ismételhetem: ezúttal is jól szórakoztam, tetszett a történet felépítése, sodró lendülete, egyéni humora. A Félhold alkonya sorozat harmadik része Arany és vér címmel került a boltokba. A török uralom utolsó évtizedeiben járunk az 1680-as években.

A történet most is irodalmi igénnyel megírt, cselekményes, fordulatokban bővelkedő, sokszor széles mosolyra is késztető, szórakoztató történelmi kalandregény. A remek tempójú, sodróan izgalmas cselekményben akad ármány és szerelem, harc és árulás, cselvetés és kalandok sokasága. Imádtam az ízesen humoros, színes magyar nyelvezetét. Csikász Lajos úgy mesél, hogy leköti, megragadja és nem engedi az olvasó képzeletét. Teszi ezt egyenletes színvonalon, regényről-regényre. Írói kvalitása, tudása egyértelműen az egyik legjobb történelmi regényíróvá emeli. Számomra Az utolsó oroszlánkölyök és a liliomos sorozat 0. része a Megátkozottak az etalon. Azóta Lajos, akár a telefonkönyvet is megírhatja, tőle bármire vevő vagyok, elolvasom. Íme ismét egy remek folytatás egy tartalmas történelmi regény, ahol az eseményeket több szemszögből ismerhetjük meg. 


Már a cím sokat mondóan sejteti a kalandokat. Arany és vér! Nagyon kifejező, az arany bizony elveszi sokak eszét, tisztánlátását. Az pedig egyértelmű, ha többen is pályáznak ugyanarra az aranykészletre, bizony vér nélkül nem megy! Itt is folyik a hősi vér, fondorlat és kaland bőven adja magát. Legtöbb esetben Erdélyt siratjuk, ám a Felvidék aranybányái is súlyos veszteség az országunknak, erről meggyőzött a regény. A korabeli politikai viszonyok bemutatása is szemléletes. Képet ad a mindennapokról, az emberek szokásairól és életéről. Valahogy más szemmel nézzük az egykori történéseket, hogy a háttérről is képet kapunk. 

A szereplők zseniális karakterek, Lajos remek jellemrajzokat szőtt a regénybe. Életteli a történet, gyarló és esendő figurákkal. Kiemelkedik Légrády Gáspár és a szolgája Vas Pongrác. Nagyon kíváncsi leszek, milyen sorsot szán nekik a szerző. Finoman romantikus, picit pajzán Lapu Piroska és a szende Orsolya kisasszony karaktere. A bimbózó szerelem szárba szökken és a barátság is békés mederbe ér általa. A martalóc útonállók közt is akad két fontos női mellékalak.Ők még veszélyesek is nem csak szépek. Itt kiemelkedik még a bandavezér, Tiborc figurája. Agyafúrt, kellően gonosz alakja az eseményeknek. Méltó párja Pongrácnak. A gyors meggazdagodáshoz sosem vezetett sima, egyenes út.


Minden történelmi regénybe kell egy kis harc, egy kis csata, ahol izgulhat az olvasó a szereplőkért. Fülek eleste, vagy a pénzverde kirablása ilyen kaland az olvasónak. Hatalmas cselszövések, hiszen nem meglepő módon, de mindenkinek az aranyra fáj a foga. Sütögetik a saját pecsenyéjüket, ám, hogy ki lesz a nyerő az maradjon titok. A két szerelmes barát, Lehoczky Ferenc és Szentiványi Péter is visszatér. Ők katonai tudásban, jellemben emelkednek ki a többi szereplő közül. Természetesen kiegészülve néhány új színes karakterrel. A folytatás bővelkedett fordulatokban, érdekes karakterekben, rendkívül igényes és változatos leírásokban, vicces párbeszédekben.


Thököly nekem elég vérszegény, szinte mellékszereplő, engem nem győzött meg. Sem hadi tudásáról, sem pedig karizmatikus voltáról. A basa és a Bécsi udvar között ő egy ügyes próbálkozó. Mellette a kuzinja, Petrőczy sokkal erőteljesebb figura. Olvastam volna többet a kis Rákóczi Ferke és Thököly kapcsolatáról is. A regény egyik leghumorosabb, legeredetibb része számomra egy vers volt, amin könnyesre vigyorogtam magam, percekig nem tudtam az olvasást folytatni. Tinódi Lantos Sebestény is megirigyelhetné, amit nagy vígságában Csikász "Lantos" Lajos papírra vetett. A történet legfőbb erőssége a kalandok mellett, irodalmian szép nyelvezete, leíró részei. A szépséges borító ezúttal is Csikász Katalin keze munkáját dicséri.


A Félhold alkonya sorozat kötetei: Vörös-kék lobogók, A kuruc király, Arany és vér.








Csikász Lajos: 1964. 03. 08. Kunszentmárton

földrajz-történelem szakon végzett a József Attila Tudományegyetemen, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtani Tanszékcsoportjának munkatársa. Több mint húsz éve ír.
1999-ben elnyerte a Zsoldos Péter-díjat, ami az egyetlen jelentősebb hazai sci-fi elismerés. Időjárőr kisregényéért kapta meg. Szegeden él feleségével és két fiúgyermekével.

















Gold Book, Debrecen, 2018
320 oldal · ISBN: 9789634265177



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése