2018. december 18., kedd

Ami kell/ Végül

Edwrad St. Aubyn: Ami kel / Végül 
(Patrick Melrose 4-5.)





                                                                             











Patrick Melrose élete és sorsa legmeghatározóbb eseménye a gyermekkorában gyökerezik. Erről mesél az első kötet három története. Az apja által elkövetett sorozatos erőszak, illetve anyja szeretetlensége a kisgyereknél bizony súlyos lelki hatással bírt. Nem csupán az anyagi háttér adta, hogy már tizenhat évesen rászokott a kokainra és a heroinra. Mindezek alkohollal súlyosbított, évekig tartó mámort adtak neki. A remény a jobb, teljesebb életre mindig ott van, ám nehéz és rögös út vezet ehhez.




Edward St. Aubyn az apja halála után kezdte papírra vetni a történeteit. Írás közben a fejében egymást kergették az öngyilkos gondolatok. Így nem is olyan meglepő az, hogy az írás megmentette St. Aubyn életét.

Mindkét regény részleteiben és egészében is drámai hatással bír: sokkol, és két vállra fektet. A gazdag és előkelő családi háttér, a pénz tényleg nem minden, nyomasztó teher is lehet. Patrick életében már fiatalon borzalmas dolgoktól szenved. Ennek későbbi hatása elkerülhetetlen, nem is tudom,hogy tudott talpra állni. Látszólag semmi problémája nem kellene, hogy legyen, ám ezt a szörnyű, traumáktól hemzsegő gyermekkort feldolgozni szinte lehetetlen. A családi kegyetlenség és a társadalmi sznobizmus kíméletlen őszinteséggel olvasható a lapokon.




A második kötetben a negyvenes éveiben járó, a drogról már leszokott Patrick és neje, Mary két fiút nevelnek.Házasságuk a megszokás révjébe ért, mégis Patrick nem adja fel, hogy fiainak jobb, boldogabb gyermekkort biztosítson. Ez talán humorosabb élveboncolásos történet. Szomorúan vicces, vagy kétségbeesetten szomorú ez a regényfolyam.
Patrick anyja, Eleanor stroke-t kapott. A feszültséget fokozza a New Age ezoterikus alapítvány, hogy Eleanor nekik ígérte a kastélyát. Még fokozódik a helyzet, amikor beállít Patrick egykori barátnője...

A második kisregényben ami a Végül címet kapta egy keserédes lezárást olvashatunk. Edward St. Aubyn önéletrajzi elemekben bővelkedő kisregényei mélyen megérintettek, mindenképpen az év legjobbjai közt van a helye! Gyönyörű, elegáns próza, borotvaéles kritikával, jól megírt párbeszédekkel, finoman rajzolt karakterekkel. Patrick Melrose története egy valós, szenzációs családtörténet. Megmutatja, hogy az ember múltja hogyan hat, alakítja a jelenét.



A Patrick Melrose-könyvek a ’90-es évektől kezdve jelentek meg az Egyesült Királyságban, majd az első három részt 2003-ban újra publikálták egy gyűjteményes kötetben; az utolsó, ötödik részt 2012-ben adták ki, idén pedig ötrészes minisorozat készült belőlük Benedict Cumberbatch főszereplésével. A sorozatban Benedict Cumberbatch kitölti a képernyőt, igazi "antihős". A filmsorozatot az HBO GO-n lehet megtekinteni.







Edward St Aubyn:
1960. január 14. (London, Egyesült Királyság)
Eddig nyolc regénye jelent meg. Az öt önéletrajzi Patrick Melrose-sorozatttal. 2006-ban az Ami kell részt Booker-díjra is jelölték.





Jelenkor, Budapest, 2018
496 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636768300 · Fordította: Csonka Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése