2018. december 3., hétfő

Egyik a másikban

Monique Schwitter: Egyik a másikban




                                                                                         













A fiatal írónő regényére a meghökkentő címe és borítója hívta fel a figyelmem. Igazi irodalmi csemege a stílusa, a történet fiatalos és könnyed hangvétele miatt lehet érdekes a szépirodalmat kedvelőknek.

"A 2015-ös Svájci Könyvdíj nyertese", hirdeti a felirat a borítón, ami még vonzóbbá tette a regényt.

Témája a szerelem, ami jön és megy az életünkben. Erről már sokan sokféle módon írtak értekezést, elmélkedtek mibenlétéről. Mitől másabb Monique regényének megközelítése? Leginkább abban, hogy az életében felbukkanó férfiakkal való kapcsolatát fűzi fel. Fogalmam sem volt, hogy mi kerekedik ki belőle Szokatlan könyv, gyakran nem könnyű követni ezt az érzelmi hullámvasutat.
A szerteágazó részletek tekintetében elég komplex. Egy trükkös, játékos írás a valós élet és a fikció között. Persze, mondhatjuk, mi értelme van a "mi lett volna HA" kérdésnek? Semmi, de jó eljátszani a képzelettel, és ugyan kivel nem fordult elő hasonló, hogy elmerengett: igen, HA ott és akkor másképp döntök... HA nem történik, vagy éppen megtörténik az a valami az életünkben, mekkora gellert kapott volna sorsunk. Egy szerelmes történet az élet nagy és fontos kérdéseiről, amiről legtöbbször csupán sokára, az idő múltával fog kiderülni tényleg helyes döntés volt-e? A regény az olvasóban is emlékeket, régi szerelmeket, hangulatokat idéz fel.


A szórakoztató történet egy mindennapi, idillikus jelenettel veszi kezdetét. A regény minden egyes eseménye a negyvenes éveiben járó nő körül forog. Boldogan él a házában férjével és két gyermekével, kutyájával. Egy fárasztó nap után eszébe jut az első szerelme. Vajon mi lehet vele, merre, hol él, merre fordult az ő életének kereke. A Google segítségével utána keres és döbbenten tapasztalja azt, amire nem számított. A férfi 8 éve öngyilkos lett... A döbbenetet nem kell ragozni.


A kétségbeesés és a meglepetés hozza, hogy élete minden fontos, valamiért jelentős kapcsolatát feltérképezze. Rokon, barát, testvér régi szerelmek, vagy amit ott és akkor annak remélt. Mi is tulajdonképpen a szerelem? Mitől jön oly váratlanul, csap le ránk és miért lesz vége? Ha véget ért, hogyan lehet túllépni, túlélni? A főszereplő is megkérdezi önmagától, hogy a szerelem mennyire ugyan az az érzés a két résztvevő félnek? Az egyik mindig jobban szeret. Mennyire merünk őszinték lenni, kiadni magunkat és érzéseinket, vágyainkat a másiknak? Mennyire változik saját érzelmünk egy egy újabb szerelem során? Bizonyára vannak önéletrajzi töredékek, emlékek is a történetekben.


A kötet második felében kissé leül a történet, a rövid fejezetek nem igazán adnak választ, csapong, innen nehezebb követni. Feltűnnek különböző férfiak, újabb volt szerelmek., hiszen főhősnőnk tovább kutat életében. Andreas, Jacob története mellett Nathanaelé tetszett még a kilenc további epizódból. Érdekesség, hogy a tizenkét férfi a tizenkét apostol nevét viseli a Bibliából. Könnyed, hangulatos a történet, túl mély vagy komoly irodalomra nem kell számítani. Olvasmányos, szórakoztató, bár az álomképek néha zavarossá tették a történetet, figyelni kellett erősen. A rég halott nagyi ismétlődő tanácsai nekem kissé kilógtak a sorból.

Bizony néha fájdalmas, ahogyan a szeretet és az együttélés különböző fokozatai megjelennek, hiszen nem csak öröm és mosoly a szerelem sem. Kis lelki utazás önmagunkba a történet. Itt már mélyen moralizálós részekkel is találkozhatunk. Soha sem tudhatjuk, hogy az amit teszünk vagy nem teszünk, milyen következményekkel lesz sorsunkra, életünkre vagy kapcsolatainkra. Mi mit hagyunk magunk után a másikban? Bármennyire is igyekszünk jól dönteni, erre csak az idő ad majd választ.

Összességében egy olyan könyv, amit érdemes olvasni, de nem ad biztos tippet a párkapcsolatokról, kialakuló félreértésekről, konfliktusokról. Jön egy pillanat és az ember egészen máshogy látja a világot. Mindegy kik vagyunk, kit szeretünk, a szerelem tényleg nem válogat.


                                                 

Monique Schwitter:
1972. március 2. Zürich, Svájc
Író és színésznő. Jelenleg Hamburgban él.
2002-től számos irodalmi folyóiratban jelennek meg írásai. Első kötetét 2006-ban adták ki. Ez az ötödik regénye.










Athenaeum, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789632938523 · Fordította: Csősz Róbert


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése